Last news in Fakti

31 Август, 2020 18:00 9 596 30

Госпожо Меркел, покланям се пред Вас!

  • германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ангела меркел

"Ще се справим!" - у едни това изречение предизвика възмущение, други го възприеха като предизвикателство

Госпожо Меркел, покланям се пред Вас! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Госпожо Меркел, покланям се пред Вас! Благодарение на Вас сега съм в състояние да напиша тези редове, пише в коментара си сириецът Халил Халил, дошъл в Германия преди пет години.

"Ще се справим!" - у едни това изречение предизвика възмущение, други го възприеха като предизвикателство. Каквото и отношение да има човек към канцлерката Ангела Меркел, едно е ясно: тези три думи ще си останат ключовата фраза на нейното дълго управление. Включително и защото тя умее да държи здраво кормилото в бурни времена. И защото осигурява стабилност. Това изречение ѝ донесе невероятна репутация - в чужбина дори повече, отколкото в Германия. Това изречение си остава вездесъщо.

В моята родина Сирия Ангела Меркел беше добре известна и преди да произнесе тези думи. Тя е политическа фигура, която олицетворява енергичните и успешни жени. Безчет жени в патриархално устроените общества и страни научиха от Меркел, че жените се справят еднакво добре в редица професии, които доскоро се смятаха за мъжка привилегия.

Навсякъде има добри и лоши хора

"Ще се справим!" - в това изречение е скрито още едно послание: интеграцията е двустранен процес. То неслучайно е изречено в първо лице множествено число, т.е. от името на цялото германско общество, най-вече от името на безбройните доброволци, които се притекоха на помощ на бежанците. Самият аз се запознах с много от тях. А търсещите убежище - хора като мен - са обектът на това обществено усилие. Видя се, че успех можем да постигнем само с обединени сили. Когато между местните и бежанците има взаимно доверие, приемане и уважение, тогава може да се постигне много. Доказаха го последните пет години.

Никой не напуска родината си доброволно и с удоволствие. Родината - това е специално място. Но когато в тази твоя скъпа родина настъпи ужасът, когато всичко потъне в разруха, когато войната, репресиите и катастрофите те лишат от всичките ти права - какво правиш тогава? Бягаш. И всеки бежанец е отделен индивид, той не е просто част от "вълнáта", "потока", "лавината" или "проблема". Всички тези метафори не би трябвало да се използват от почтените хора, те не би трябвало да се разпространяват от медиите. Защото от тях боли.

Само през 2015 година в Германия пристигнаха 890 000 бежанци. И до днес обаче общественото внимание се насочва към тях почти единствено при криминални прояви. Да, бежанците са обикновени хора, а не някакви светци. Тъй че и те понякога вършат глупости и дори престъпления. За съжаление обаче тъкмо в тези случаи на преден план излиза националността на извършителя, особено когато той е бежанец. И много често в резултат от това всички бежанци попадат в общия кюп. А банална истина е, че във всички страни и във всички култури има и добри, и лоши хора - независимо от географията и от религията. По цял свят има добре образовани и по-необразовани, възпитани и невъзпитани, миролюбиви и агресивни хора.

Справихме се с доста неща

Пет години след онова повратно "Ще се справим" ние наистина се справихме с доста неща. Благодарение на Ангела Меркел и на безчет хора, които работят в администрацията и в отделните служби. Благодарение на безбройните доброволци. Благодарение на това, че хората и обществото в Германия са невероятно отворени. И, естествено, благодарение на старанието и амбицията на всички онези, които пристигнаха тук като бежанци.

Да, когато човек пристигне в нова страна, най-напред трябва да натрупа доста нови знания и опит. На първо място - да научи езика, но също така да опознае нравите, обичаите, културата. А това не става от днес за утре. Нужни са и местни хора, които да ти помогнат по този път. Които да разговарят с теб. Които да ти обясняват нещата и да разчистват недоразуменията. Хора, с които не на последно място и да се чувстваш добре.

В моя приятелски кръг почти всички извървяха този път и междувременно постигнаха страхотни успехи. Намериха се работодатели и учители, които бързо разбраха: човек, добрал се от Сирия дотук, има потенциала да стигне още по-далеч. Аз от самото начало бях сигурен, че всичко е въпрос единствено на време. А когато избухна пандемията, бързо се разбра колко важна роля играят мигрантите особено в областта на здравеопазването. И всъщност всички трябваше най-късно тогава да разберат, че миграцията е не "майката" на всички проблеми, а тяхното решение.

Миграцията подпомага икономическия растеж, тя намалява различията в благосъстоянието между отделните страни и свързва различните общества и различните култури. Миграцията има и своите весели страни, особено когато хората започнат да се опознават взаимно с всичките си особености и кусури. Накратко: миграцията обогатява!

Госпожо Меркел, покланям се пред Вас! Благодарение тъкмо на Вас сега съм в състояние да напиша тези редове. Благодаря Ви, че се застъпвате за едно отворено, честно и пъстро общество. Ще ми липсвате, когато след година изтече мандатът Ви…

*****

Халил Халил (31 г.) е роден в Алепо и живее в Германия от края на 2015 година. В Сирия е завършил право. В момента кара професионално журналистическо обучение в обществено-правната медия Südwestfunk в Щутгарт. През 2019 година беше отличен с Отечествения медал на провинция Баден-Вюртемберг. Успоредно с обучението си Халил Халил изнася лекции за съдбата на бежанците, за интеграцията, за езиците и диалектите, за демокрацията и културния шок.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    50 4 Отговор
    е прекланя се... нали ги направи привилигирована каста..
    хах аха
  • 2 Емил

    24 5 Отговор
    Тоя сигурно не е заразен от корАна вирусът! ;)
  • 3 00000014

    34 5 Отговор
    Спяща клетка.
  • 4 Абдул от Кабул все още недошъл

    36 6 Отговор
    Г-жо Меркел, колкото и да се кланяма, все връз немкините ще налазваме.
  • 5 Последния Софиянец

    37 11 Отговор
    Скоро германския народ ще помете агентката на ЩАЗИ Меркел.
  • 6 толерастията е вредна

    38 4 Отговор
    Бедствията и щетите, които нанасят германците на останалия свят винаги са били подтиквани от "добри намерения" !
  • 7 Браво

    31 5 Отговор
    на Халил , но малцина са като него !
  • 8 минчо

    30 3 Отговор
    Затриха МАЙКА БЪЛГАРИЯ А СЕГА ЩУ ГО НАПРАВЯТ И С ГЕРМАНИЯ БОГ ДА ПРОСТИ ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИ😢😢😢😭😭😭
  • 9 Даааа

    28 2 Отговор
    Те са с привилегий повече от нас
  • 10 другарят

    52 4 Отговор
    Тази гнусна статия, е изпълнена от горе до долу с небивало лицемерие . Същите тези които подпалиха Сирия, Либия, Украйна и тн.. и организираха бежанската вълна сега поръчват тези статии!??
  • 11 гост

    40 2 Отговор
    За сирийците ДА !!! Изтрадали са МНОГО !!! Но за пакистанци иракчани афганистанци и всякаква друга ПАПЛАЧ ОТ АЗИЯ категорично НЕ !!!!Те не идват с добри намерения спрямо ЕВРОПА !!!
  • 12 Диверсант

    34 3 Отговор
    Бедни ми Гьобелс, бледнееш пред успехите на внуците си.
  • 13 Covid 20

    33 3 Отговор
    Всички видяхме как се "справихте", дори и годишнина си правите, господа изпаднали германци! А Италия с какво ви е длъжна, че пострада най-много от тази бежанска вълна? А останалите? Откъде накъде квоти за хора, които вие поканихте?
  • 14 СИМИНТИЯТА МЕРКЕЛИЦА

    36 3 Отговор
    А ЗА БЪЛГАРИТЕ НЯМА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ,ИСКАТ ЕЗИК РЕГИСТРАЦИЯ,НАРИЧАТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ,ВНУШАВАТ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ТОВА Е ГЕРМАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ТОЛЕРАНТНОСТ!

    Коментиран от #25

  • 15 0808

    34 3 Отговор
    == склеротично и тъпо бабе напълнила Европа с муджахидини... гнус!
  • 16 Европа

    26 4 Отговор
    Всеки поддръжник на Меркел трябва да бъде изтребен! Включително тиквите
  • 17 Грейс

    31 1 Отговор
    Хайде стига манипулации бе! Защо не напишат пимо изнасилени те жени, роднините на убитите в атентатите и другите пострадали от изстъпленията на паразитите. Писна ни да четем глупостите ви.
  • 18 месара

    23 1 Отговор
    просълзих се от това прекланяне . какво докара другарката меркел в Европа с неиното добре дошли , почти целия отпадък на света плъзна из Европа под фирмата на мигранти , и още се канят да идват !
  • 19 Сандо

    17 2 Отговор
    Като прочетох заглавието,помислих че наш Бойко го е написал,а то бил някакъв сириец.
  • 20 Неразбрал

    17 0 Отговор
    Абе кво на занимавате с тия? Поръчкови простотии, либерална фантастика
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ха ха ха

    8 1 Отговор
    Щом се налага да си пише писма, значи на госпожата и е тесно около вратленцето... тази, дето ислямизира Европа е престъпник!
  • 23 Хайл

    9 1 Отговор
    Нормален човек такава статия НЕ МОЖЕ ДА НАПИШЕ...БОЖЕ ПОМОГНИ МУ ДА ПРОГЛЕДНЕ
  • 24 Разум

    10 1 Отговор
    Хора с примитивни порядки, а даже и врагове на белите хора и Християнството влязоха в Европа.

    Кажете ми, къде нег.ри и ислямисти са донесли прогрес?
  • 25 Гого

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "СИМИНТИЯТА МЕРКЕЛИЦА":

    Много цигани брато!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 койчо

    2 0 Отговор
    Меркел предаде християнска Европа и като такава трябва да бъде съдена и изгонена!
  • 29 Спаси

    2 1 Отговор
    Меркел е най голямото зло на Европа. Старият континент вече отдавна не е Европа. Германия,която се славеше с чистотата си сега е мръсна и още по мръсна ще става.
  • 30 Гюро Михайлов

    0 0 Отговор
    Когато дойдох в Германия бях впечатлен от грижата на хората един за друг,дори на пътя.Днес ме нападнаха в бана пияни и дрогирани "нови немци"и всички страхливо се изнесоха да не са свидетели,вместо да окажат защита и съдействие.А какво още ни чака с тези примати дето внасят само гадория и лицемерат докато се нагодят
Новини по държави: