Last news in Fakti

21 Август, 2020 07:40 2 282 9

Меркел и Макрон готови да окажат всякаква помощ на отровения Навални

  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • алексей навални

"Билд": Медицински самолет от Германия може да вземе руския опозиционен лидер

Меркел и Макрон готови да окажат всякаква помощ на отровения Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха загриженост от съобщенията за предполагаемо "отравяне" на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Важно е да знаем как стигнахме до там. Ще поискаме обяснение", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Макрон във Форт де Брегансон в югоизточната част на Франция.

Германия настоява да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до рязкото разболяване на руския опозиционер Алексей Навални, подчерта тя.

И двамата лидери заявиха, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с Навални, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това трябва да стане прозрачно. "Ние ще настояваме за това", посочи Мекрел.

Немският канцлер каза, че Германия ще окаже медицинска помощ, включително настаняване в нейни болници, ако бъде помолена да помогне на Навални, който днес се почувства зле и в момента е в кома в болница в сибирския град Омск с подозрения за отравяне.

Надявам се, че той бързо ще се възстанови, каза Меркел.

И френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

"Изключително сме обезпокоени и натъжени" от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, посочи той на съвместнта пресконференция.

Френският лидер също подчерта, че е необходимо да се изясни какво се е случило с Навални и че Франция е готова да предостави убежище на Навални.

Междувременно германският таблоиден вестник "Билд" съобщи, че съветници на Навални търсят начини да го откарат до Германия за лечение. В момента Александър Навални се намира в болница в Омск в югозападен Сибир.

Медицински самолет с екип, специализиран за лечение на пациенти с кома, трябва да напусне Германия, за да вземе руския дисидент в четвъртък вечерта, заяви активистът за човешки права в Берлин Яка Бизил пред вестник "Билд", цитиран от Ройтерс.

Изданието напомня, че през 2018 г. роденият в Словения Яка Базил успя да заведе в Берлин за лечение антикремълския активист Пьотр Верзилов, след като той беше отровен в Москва.

"Медицински самолет със специалисти за пациенти с кома ще тръгне тази вечер", каза Бизил пред немския таблоид. "Ако Навални е в състояние да бъде транспортиран утре сутринта, самолетът веднага ще отлети за Берлин. Съпругата му ще го придружи", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия да два пъти побеждавани

    7 4 Отговор
    и са първи в Европа о трети в света.
  • 2 Чобанов

    9 3 Отговор
    от бързане да се разпишеш, нищо не ти се разбира...
  • 3 Сандо

    14 4 Отговор
    Целия свят се развълнува по команда за съдбата на един неудачник.Когато се случваха обаче едни странни събития с фатален край с хора от щаба на Хилари Клинтън на никой не му пукаше.
  • 4 Диверсант

    8 3 Отговор
    Я по добре да му изпратят един махагонов костюм, ще спестят разходи на Русия по тоя червей
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Диоген

    9 1 Отговор
    В заглавието на статията Навални е отровен,а в текста се говори за предполагаемо,, отравяне".Много забавно.Все едно да прочетеш,че НАСА натоварила кобилицата и менците и отива за вода на Марс,после в текста да пише,че е пратила сонда да проучва дали е възможно на Марс да има вода.
  • 7 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    Абе, да не би Отровено общество да не му е понесло?
  • 8 Я... Я

    4 0 Отговор
    А ЗА НАС ПОМОЩ НЯМА. ОТЪРВЕ ТЕ НИ ОТ ШАЙКАТА. МА КО СЕ МОЛЯ И ВИЕ СТЕ ТАКИВА...
  • 9 Patton

    0 1 Отговор
    А защо оказват помощ и на един български ТИКВОЧ , даже и да не е отровен ? Щото им е удобно - послушен клоун ли ?
Новини по държави: