Last news in Fakti

31 Август, 2020 19:23 10 434 44

Скандал в Берлин! Руското разузнаване плащало за тайни войни през Германия

  • германия-
  • русия-
  • уайъркард

Комисията по финанси на Бундестага обсъжда скандала “Уайъркард“

Скандал в Берлин! Руското разузнаване плащало за тайни войни през Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има ли връзка скандалната финансова група “Уайъркард“ с руското разузнаване и какво е знаело канцлерството за нерегламентираните финансови операции, които доведоха до фалита ѝ. С тези въпроси се занимава Комисията по финанси на Бундестага.

Скандалът с "Уайъркард" се разрази в средата на месец юни, след като одитори установиха огромни липси в сметките ѝ - липсват 1,9 млрд. евро, които преди са били във финансовите отчети на компанията като активи.

Според прокурори сумата въобще не е съществувала, а е била вписвана в отчетите, за да заблуди инвеститорите.

"Уайъркард" твърди, че липсващите средства са били в сметки в Югоизточна Азия, които очевидно никога не са съществували.

На 25 юни 2020 г. "Уайъркард" обяви фалит, като дължи на кредиторите суми за близо 4 млрд. долара.

Тъй като за компанията при пътуванията си в Азия се е застъпвала самата Ангела Меркел, комисията в Бундестага поиска да разбере от нейните сътрудници каква информация са получавали за операциите на „Уайъркард“ и възможно ли е да са подозирали, че става дума за измама, но не са подали сигнал за това.

Сътрудниците на канцлера Меркел, както и самата тя, твърдят, че е обичайна практика правителството да се застъпва за интересите на германски компании в чужбина и че никой не е подал информация за нередности около активите на „Уайъркард“.

Въпреки това има съмнения, че компанията и одиторите ѝ са разполагали с добри връзки на най-високо ниво.

Най-вероятно ще се стигне до създаване на парламентарна разследваща комисия, пред която вече показания ще даде и самата Меркел.

В същото време вестник „Ханделсблат“ излезе с разкрития, че изчезналият главен мениджър Ян Марсалек се укрива в Москва с помощта на руското военно разузнаване.

Според вестника, то има интерес да предпази Марсалек от разпити в Германия, тъй като е извършвало платежни операции чрез „Уайъркард“ за свои тайни операции в Сирия.

Твърди се и че чрез финансовата компания е плащано на частната руска армия, която оперира в Близкия Изток.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    32 60 Отговор
    Потоците ще им излезнат през носа на немците !!! Сега толкова кирливи ризи ще им изкарат и толкова други неща ще пропаднат , че ще искат въобще да не са се захващали с ушанките !!
  • 3 Емил

    23 39 Отговор
    През Германия, разбира се, на шпионите се плаща в евро, няма кой да работи за рубли!

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Айн, цу цвайн, цу трайн... дръ

    79 9 Отговор
    А тук наивници се чудят, защо "честните" германците не взимали отношение, към "изпълненията" на Бойко Борисов ?

    Коментиран от #25

  • 5 1944

    15 48 Отговор
    германско-руските комунофашисти пак заплашват света. трябва да ги спрем навреме.
  • 6 карамфила

    80 12 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Разбира се че шпионите получават парите си в евро,доказателството е снимката на бялото шкафче пълно с пачки по 500€ на банкянският майсъл.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    8 34 Отговор

    До коментар #6 от "карамфила":

    Остава да докажеш , че "снимката" не е дело на същите тия от статията , щото точно това е истината !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 чалма тв

    6 13 Отговор
    а протурски терористи къде слагаш..сигурно те са подготвили възродителния процес...браво,машала.
  • 10 Ясна работа

    12 48 Отговор
    Голям праз!
    Ние пък си имаме президент, дето си дава , каквото руснаците му поискат!

    Коментиран от #11, #29

  • 11 30 г стигат

    47 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ясна работа":

    Не знам руснаците какво ви искат но 2-3 дена излизат статии за Ердоган и неговите мераци . Моли се нещата с гърците да се задълбочат и да не му се получат щото не мис е мисли кои са "следващите" !!!Надявам се че не пропускаш умишлено такива статии (от такова естество ) щото заравянето на главата в пясъка като щрауса няма на никого да помогне !!!!
  • 12 шуме

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Салим аби":

    Хаха, какво е това “етнически българин”? :)
  • 13 гост

    6 16 Отговор
    Руски експерт: Без авантюрата „Турски поток” до 5 години
    България не е убедителна в представянето на своя участък от проекта на „Газпром” като „Балкански поток” и може да попадне под американски санкции, твърди авторитетният енергиен анализатор Михаил Крутихин . Откриването от Турция на голямо газово находище в Черно море, новината за което президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в петък /21 август/, ще позволи на страната да се справи без внос на руски газ от 2023-2025 г. Това означава, че строителството на „Турски поток” и на провалилия се преди него „Южен поток” е било напразно. Газопроводът „Турски поток” е авантюра за сметка за руснаците, загуба на пари, които можеха да се използват в страната . Така Михаил Крутихин, известен руски енергиен анализатор, партньор в консултантската агенция RusEnergy, коментира газовата топ-новина на седмицата пред радио „Ехото на Москва” и независимата информационно-аналитична агенция Newsader. Според Михаил Крутихин усвояването и експлоатацията на находището е възможно да започне по-скоро към 2025 г., а не 2023 г., като Анкара обяви. Ако се реализират тези срокове и ако оценките за размера на газовия депозит отговарят на действителността, Турция напълно ще може да решава енергийните си нужди без руски газ, което поставя под още по-голямо съмнение ефективността на „Турски поток”, твърди анализаторът.
    В момента енергийният й контакт с Русия е чрез друг газопровод - т. нар. „Син поток”. По него могат да се транспортират
  • 14 хахахаха😂🔫

    34 4 Отговор
    айде, пак руснаците виновни 😂😟🔫
  • 15 гост

    8 20 Отговор
    В момента енергийният й контакт с Русия е чрез друг газопровод - т. нар. „Син поток”. По него могат да се транспортират до 16 млрд. куб. метра годишно, макар че обикновено той се натоварва до 10-12 млрд. куб. метра, като през юли и цялото последно тримесечие газопроводът е бил практически празен . При това наличие на газови източници на Турция

    цялата руска гигантска мощност се оказва никому ненужна,

    обобщава известният експерт, визирайки обезпечената на територията на Русия газова транспортна инфраструктура от полуостров Ямал до Черно море.

    Не се получава успех, според него, и с прокарването на двете тръби на газопровод „Турски поток”, едната от които трябваше да снабдява турските потребители, а другата бе нацелена на вход в България и Европейския съюз.

    За руската „Газпром” това направление не само не замени Украйна, както се планираше, то въобще лошо работи, подчертава Михаил Крутихин. Той нарича „пълно безумие” смяната на „много надеждния транзитьор” Украйна с „много капризния партньор” Турция.

    Сътрудничеството с Украйна показа, че нито веднъж транзитът през нея не е подвеждал „Газпром”. Всички прекъсвания и намаления в доставките бяха предизвикани от политически решения, т.е. това е диктат на руското политическо ръководство върху руската компания да затвори „кранчето”, защото то иска да бъдат наказани европейците и украинците, е оценката на анализатора.
  • 16 гост

    10 21 Отговор
    Сътрудничеството с Украйна показа, че нито веднъж транзитът през нея не е подвеждал „Газпром”. Всички прекъсвания и намаления в доставките бяха предизвикани от политически решения, т.е. това е диктат на руското политическо ръководство върху руската компания да затвори „кранчето”, защото то иска да бъдат наказани европейците и украинците, е оценката на анализатора.

    Крутихин твърди, че никакви политически конфликти и разногласия с Украйна нито веднъж не са повлияли върху надеждността на газовите доставки за Европа, напротив - украинските тръби са работили по-надеждно отколкото газпромовските тръби на територията на самата Русия, тъй като при тях е регистрирана 7 пъти по-ниска аварийност на 1 км, отколкото при „Газпром”. В същото време отношенията Русия-Турция са много по-сложни и между двете страни периодично възникват конфликти и проблеми, посочва той.
  • 17 гост

    9 16 Отговор
    Проектите, които трябваше да намалят зависимостта от украинския транзит, са чисто политически, убеден е Крутихин. Грешките на „Газпром” с тяхното изграждане бяха извършени по решение на руското политическо ръководство – защото то поръча на компанията да строи никому ненужни и съзнателно изложени на провал газопроводи, обобщава експертът.

    Резултатът според него е, че тези „чудовищни разходи” за излишни тръбопроводи са довели „Газпром” до много плачевно финасово състояние.

    Разклонението от „Турски поток”, насочено към България и Европейския съюз, не оказва никакво въздействие върху нищо, смята руският експерт. Според него след евентуалното начало на добива на газ от новото турско находище от 2025 г. втората тръба от газопровода няма да бъде затворена напълно, но няма и да е ефективна , тоест ще работи на загуба .

    Коментиран от #28, #32

  • 18 хахахаха😂🔫

    27 6 Отговор
    Уж Русия била бедна, пък плащала за тайни войни през Германия 😂🐒💉🤔
  • 19 В.В.П.

    20 2 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ....МЕРКЕЛ И СИЕ,НЕ ЗНАЯТ ЗА КВО СТАВА ДУМА ,ИНАЧЕ ВЕСТНИКА Е ОСВЕДОМЕН...ФЕЙК
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 За Русия с любов

    10 31 Отговор
    Максим Горки: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. " ...Иван С. Шмельов : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”
  • 22 В.В.П.

    20 7 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ... РУСИЯ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ НЕМСКИ ХОЛДИНГ ,,ДА СИ ВОДИ ПОЛИТИКАТА В СИРИЯ.....НА МЕН ,НЕ МИ ТРЯБВА ХАНС,ЗА ДА НАБИЯ ВРАТА НА ОСАМА.....ОСТАВА ТЪРГОВСКА СДЕЛКА....ПРЕД ПАРАТА И БОГ МЪЛЧИ....
  • 23 Тишината на опозицията

    27 2 Отговор
    Никой не пита за евреина Гал Барак който се снима с Борисов и Цветанов и кол центъра в София чрез който изтръскаха над 100 милиона евро от джобовете на европейците.
  • 24 Сандо

    11 0 Отговор
    Авторът да си прочете отново статията и след това да помисли какво трябва да е заглавието и.Мжга да му помогна,но срещу благодарност и обещание за сътрудничество.

    Коментиран от #26

  • 25 Здрав разум

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Айн, цу цвайн, цу трайн... дръ":

    Говори ясно, какви са тия двусмислени подмятания
  • 26 Мале,

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    какви кадърни мисирки имаме... не всяка мисирка има таланта да напише подобна глупост!
  • 27 А теб защо

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    на околовръстното те оправиха за рубли тираджийте?
  • 28 Историк

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Прочети ,,Макмафия" на Глени и ,,Новите бъгарски демони" на Рот. Освен геополитиа има чисто корпоративни бити
  • 29 Какво може да даде президента?

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ясна работа":

    Отдавна Говедария ни ошушкаха до стотинка, няма вече нищо, обран бостан сме.

    Коментиран от #38

  • 30 Монгола

    8 4 Отговор
    Не, плащали са на ИДИЛ през тази кух консорциум! Точно обратното е, а сороснята се опитва да оплете,, Вагнер" подразделението в Сирия!
  • 31 Бля Бля

    3 9 Отговор
    Бля няма да има северен паток. Пълна пропаганда.
  • 32 Дрънканици!

    16 7 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Как можа да съчиниш толкова много глупости? Цената на руския газ за България падна наполовина, Боко отиде в Гърция, подари им 80 милиона евро и направи заявка за скъп краварски газ за 10 години напред. Резултат :вместо поевтиняване на газа наполовина и то със задна дата - поскъпване на парно и газ с 15 процента незабавно. Да ни е честито!

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 33 Бесен Язовец

    10 6 Отговор
    За немските сороси няма почивен ден докато не изядът пердаха няма да мирясат, скоро - скоро и това ще се случи много скоро!!!
  • 34 MGewehr

    4 4 Отговор
    Нищо чудно, "канцлерката" от бившото ГДР членка на комсомола(Freie Deutsche Jugend ). Агент на тайните ДС(Staatssicherheit)!
  • 35 емо

    9 2 Отговор
    Когато човек прочете някои коментари се чуди да се смее или да плаче; Пример-Руснаците затварят крановете за газ .Защо? Колко глупав трябва да е руснакът който печели от продажбата на природния газ. Само малоумните могат да мислят така, нормални хора не биха повявали.Естествено че не са малко вярващите
  • 36 Бах

    6 5 Отговор
    По всички възможни начини , Русия е длъжна да съсипе и доведе запада до разпад . Началото на този процес е в ход !

    Коментиран от #37, #42

  • 37 Бесен Язовец

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бах":

    През шнура им във Федерацията за запада!
  • 38 Ясна работа

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Какво може да даде президента?":

    И той и съветиците му имат достъп до данни, които най-редовно си предаваха на руснаците!
    Ама само за пари мислете! За тия данни , руснаците плащат пребогато!
    И разнице престъпници също!
    Що мислиш и божков и василев се измъкнаха овреме?
  • 39 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Дрънканици!":

    Да де , аз съчинявам , а ти само факти вадиш , хахаха , от опорките само че !!! Ето ти още малко съчинения !!
    Чистата печалба на „Газпром“ по международните стандарти за първото полугодие на 2020 година е спаднала 19,3 ПЪТИ (!!!!!) в сравнение с аналогичния период на миналата година до 45,46 млрд. рубли (около половин милиард долара , хаха) , става ясно от отчета на компанията.
    Печалбата за периода, отнасяща се за акционерите на „Газпром“ е спаднала 25,4 ПЪТИ – до 32,919 млрд. рубли. Приходите от продажба са се свили с 28,8 % в годишно изражение - до 2,903 трлн. рубли. Загубата преди данъци е достигнала 16,806 млрд. рубли срещу печалба от 1,125 трлн. рубли за аналогичния период на миналата година.
    Чистият дълг на „Газпром“ за първото полугодие на 2020 г. е нараснал с 16 % и към 30 юни е съставлявал 3,68 трлн. рубли (близо 50 милиарда долара !!!!!!) , според съобщението на компанията.
    Чистата сума на дълга се е увеличила с 516 317 млн. рубли или с 16 % от 3 167 847 млн. рубли към 31 декември 2019 г. до 3 684 164 млн. рубли към 30 юни 2019 година“, се казва в съобщението. Компанията отбелязва, че изменението е свързано основно с увеличението на сумата на дългосрочните кредити и заеми в рубли във връзка с ръста на курса на долара и на еврото към рублата.
  • 40 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Дрънканици!":

    Имаш ли си поне идея какво значи 50 милиарда дълг за компания , която печели под милиард годишно и то и тая печалба е на път да изчезне още тази година ??? И с какво е обезпечен тоя дълг ??? Упсс , май със всички ценни активи на същата тая компания включително тръбичките и то пред западни банки и институции , хахахха !!!
  • 41 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Дрънканици!":

    И понеже сега ще ми се запениш , че държавата ще го "спаси" , ми тя тая държава като него ще спасява , кой ще я спасява нея се пита , дето той уж и беше гордостта , хахахха !!!
  • 42 До Бах

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бах":

    ...По всички възможни начини , Русия е длъжна да съсипе и доведе запада до разпад... Е като ги разпадне, на кой ще си продава газта и нефта ?
  • 43 НОРМАЛНА КОЧИНА

    5 2 Отговор
    Краварите крадът златото . Песионерите умират от глад . Пак Руснаците виновни.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: