Last news in Fakti

3 Септември, 2020 10:28 2 316 27

В Москва: Случаят "Навални" трови отношенията между Русия и Запада

  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок

И този път, буквално минути след изявление на германския канцлер Ангела Меркел, бяха отправени призиви за санкции срещу Кремъл

В Москва: Случаят "Навални" трови отношенията между Русия и Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отношенията на Русия със Запада отново са отровени с токсин от групата "Новичок", констатира руският в. "Комерсант". ЕС, НАТО и ред западни държави осъдиха вчера отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с вещество от групата нервнопаралитични агенти "Новичок", разработвани преди десетилетия в Съветския съюз. Наличието му в проби от неговия организъм е установено от лаборатория на Бундесвера, сертифицирана от Организацията за забрана на химическите оръжия, припомня печатът съобщение на Берлин.

Пациентът бе преместен за лечение в Германия от сибирската клиника, в която бе настанен преди 10 дни, предаде БТА.

Германия заяви, че Навални е отровен с вещество от същия тип, от който преди две години сериозно пострадаха във Великобритания бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му. Тогава страните от Запада дадоха координиран отговор, прераснал в безпрецедентен по мащаби дипломатически конфликт с Москва.

И този път, буквално минути след изявление на германския канцлер Ангела Меркел, бяха отправени призиви за санкции срещу Русия. Москва обаче смята изводите на германски експерти за бездоказателни и настоява за факти, посочва "Комерсант".

"Никой на Запад няма да се вълнува от реалното положение, коментарите на руското външно министерство и на други официални структури. Решенията за санкции са едностранни, извънсъдебни и политически. Основният въпрос е колко далеч ще решат да стигнат ЕС и особено САЩ с оглед евентуалните щети за тях самите", коментира пред вестника руският политолог Иван Тимофеев.

На фона на съобщението от Берлин руската рубла засили своя спад; новият случай с употреба на "Новичок" заплашва Русия с поредния международен скандал. Но според източници на ТАСС в руските правоохранителни органи техните криминалисти не са открили отрови в организма на Навални, а диагнозата му е нарушение в обмяната на веществата и остър панкреатит, пише "Независимая газета".

Симптомите на Навални изобщо не приличат на отравяне с "Новичок", заявява пред "Комсомолская правда" химикът Леонид Ринк, участвал в разработката на това вещество. При употреба на "Новичок" опозиционерът "отдавна щеше да си почива в гробищата", казва той. Владимир Углев от същия научен колектив добавя, че тогава освен Навални биха пострадали и околните.

"Московский комсомолец" помества предположение на Углев, цитирано в британския в. "Дейли мейл", че тайни служби са сложили капчица отрова върху бельото на Навални и Западът никога няма да разбере каква е тя, защото "руснаците ще унищожат дрехите, носени от опозиционера в деня, когато е бил отровен".

Германските власти потърсиха отговорност от Русия и ще работят върху по-нататъшните стъпки съвместно с ЕС и НАТО, отбелязва "Новая газета".

Вестниците в Германия ще обвинят в близките дни руското правителство и Кремъл - "за тях нещата вече са очевидни: Навални е отровен от властта. Макар че това са дивотии и никакви доказателства няма", казва пред "Известия" германският аналитик Александър Рар.

Кой е отровителят, не се знае, но Западът е убеден, че е замесена Русия. Значи случаят ще има много сериозни последици, предупреждава Александър Ной от групата на "Левите" в Бундестага.

Според Берлин решението за санкции ще зависи от реакцията на Москва, пише "Лента". Русия бездруго има доста проблеми в политиката и икономиката, а сега рискът от нови загуби на престиж в света само ще се засили, добавя "Труд".

Западът настоява, че Навални е отровен с бойно вещество, с което "преследва свои прагматични цели. "Ястребите" във Вашингтон бързо поеха паса на Берлин и започнаха атака срещу интересите на Русия, пише "Взгляд". "Спрете тръбопровода "Северен поток-2", за да потърсите отговорност от руснаците", цитира изданието пост, качен в Туитър от сенатора републиканец Тим Котън.

"Може би ще ни предлагат: покайте се за отравянето на Навални, тогава ще (ви) оставим "Северен поток-2". Русия ще трябва да избира", прогнозира наблюдателят Тимофей Бордачов, като добавя: "Но да не забравяме, че обвинителната присъда срещу страната ни вече е факт. За западните ни събеседници е приемливо само да капитулира и Русия, и политическата ѝ система."

Конструктивната позиция на Москва ще остане без резултат, защото Западът чака от нея единствено самопризнания, изтъква политологът Фьодор Лукянов. Затова Русия трябва "рязко да откаже да се подчини на диктата и намесата във вътрешните си работи и да спре дискусията по въпроса с чуждестранните си партньори", смята той.

Изданията припомнят ред покушения срещу руски опоненти на Кремъл в чужбина през последните години.

Политиците, експертите и медиите на Запад слагат тези истории под един знаменател. Според тяхната версия руската "империя на злото" действа с едни и същи методи, от нищо не си взема поука, изобщо гърбавия гробът го оправя, заявява анализатор на "Комерсант".

Дори Кремъл да е станал "жертва на провокация на неприятелска спецслужба, малцина на Запад ще повярват в това - и (руският президент Владимир) Путин може да обвини за тази ситуация само себе си и своите умни подчинени", се казва в коментар от сайта на РОСБАЛТ.

Дали организаторите искат "просто да бъдат наказани Кремъл и подчиненият му народ" - или това е "нов опит Москва да бъде върната в световната реалност", пита се руската осведомителна агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jorj

    13 14 Отговор
    Наглеци, безбожници, убийци.!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Цвък

    9 19 Отговор
    Изгонете димпломатите от БГ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кои имаш

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "jorj":

    предвид?

    Коментиран от #21

  • 8 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 22 Отговор
    Отровена е цяла Русия и най - невежата част от българското общество ..
  • 9 681 БГ

    25 8 Отговор
    Путин е Пич! Всичкото зло идва от САЩ !!!

    Коментиран от #16, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Антон

    20 3 Отговор
    100% зад това " отравяне" на Навални стоят службите на САЩ. Американски политици казаха преди време, че ще направят и невъзможното за да спрат Северен поток2 и това отравяне е част от играта.
  • 12 В.В.П.

    15 2 Отговор
    СПРЕТЕ ,ПОТОКА,,И НАВАЛА ЩЕ ГО БЪДЕ,,А АКО НЕ.....НЕ.....ТАЯ ПРОСТОТИЯ С ,НОВИЧОКЪТТ,,ССМО ВДИГА УВАЖЕНИЕТО КЪМ РУСИЯ...И НАСМЕШКА КЪМ ,,ЗАПАДЪТ,,,....А НАВАЛА ГО ПРЕЗИРАТ РУСНАЦИТЕ.....ИСТИНСКИ.....ТОВА Е ИСТОРИЯТА...
  • 13 павел пенев

    9 2 Отговор
    До сега Русия трябваше да дострои Северен поток–2 самостоятелно със своите специализирани кораби и тайните операции на западните служби с прословутия новичок щяха да престанат.
  • 14 реалиста

    5 18 Отговор
    Никой не бръсне за слива Россиа,търпят я само защото е суровинен придатък
  • 15 ⚡ Хрониките на Евразия

    4 13 Отговор
    Немците започнаха да се усещат , че именно те финансират агресията , репресиите и хибридните войни на Кремъл .
    Самата Русия нищо не произвежда и не продава , освен газ и петрол .
  • 16 Rado

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "681 БГ":

    И технологиите, с които изразяваш мнение в този сайт идват от САЩ - интернет, процесори, опероционни с-ми, езици за програмиране и много други.
  • 17 хихихихи

    13 2 Отговор
    Козяшките соросоиди пак се надървиха, като котета на суджук! Рашките ще го тровят-недотровят, ще го дадат на специалната болница и ще си вкарат автогол! Ако си мислите, че джуджето е кухо, колкото вас, значи сте още по-кухи!
  • 18 Само казвам

    11 2 Отговор
    "Cпрeтe тръбoпрoвoдa "Ceвeрeн пoтoк-2", зa дa пoтърcитe oтгoвoрнocт oт руcнaцитe", цитирa издaниeтo пocт, кaчeн в Туитър oт ceнaтoрa рeпубликaнeц Тим Кoтън.
    Това е проблема.Навални никой не го интерисува!

    Коментиран от #27

  • 19 Stéphanie 🎲

    3 8 Отговор
    Сами си навличат омразата в цял свят -Виждате ли, омразата е по-ценна от златото и диамантите; това е оръжие, което няма равно в целия свят. - Лиу Цъсин.Ако му бяха спретнали катастрофа ,нещастен случай като принцеса Даяна, Гагарин 😉...щеше да има само съмнения...Набиха си автогол .....

    Коментиран от #20

  • 20 Сандо

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    А сега дай доказателствата:
    1.Навални е отровен
    2.Отровен е в Русия
    3,Отровен е по заповед на Путин
    Когато си готова,тогава пиши.Отнася и за всички,които се хващат на пропагандата,без изобщо да осъзнават докъде ще ни доведе тя.И се гответе за тежки,жестоки времена.
  • 21 jorj

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кои имаш":

    Въпроса е много сложен, но човек ако помисли малко повече може и да разбере кои са наглеци, крадци и убийци. Жокер, употребяват С2ОН5 и други подобни питиета е днеска и нощеска.
  • 22 СССРБарета

    11 2 Отговор
    бих се обърнал към Путин и бих го помолил Другия път наистина да отрови някой западен продажник и то с новичок за да разберат че новичок е смъртоносен за човека който е третиран както и тези около него! Сергей скрипал оцелял но пък умряла котката му пък новичок е бил намерен на дръжката на вратата на входа на къщата Интересно ми е как котката е боравила дръжката на вратата? Oтвсякъде си личи че е скалъпено и то дори нескопосано! толкова нескопосано колкото последното заснемане на химическа атака в Сирия при което хората бяха поръсени с брашно и бяха мити с вода! Руските служби намериха и актьорите на които западните наемници дори не са платили а са им обещали брашно и ориз за добре свършената работа!
  • 23 Кимчоооуууу

    8 2 Отговор
    Аааааа И нека да припомним Путин беше директно винен за последната химическа атака в Сирия при която беше използвано брашно но казаха че било хлор! дори международите разследващи дълго време казаха че то имало следи от хлор ту нямало! Накрая руснаците заведоха момчето и баща му от клипа който се използваше за доказателство от западните служби директно в Брюксел да обяснят как са ги поръчали с брашно и са им обещали че за заснемането на сцената ще им дават безплатно ориз! И за всичко това Сирия отнесе 117 ракети Томахоук!
  • 24 който иска нека да обясни

    4 0 Отговор
    Не санкциите са важни за ръковдството на Русия, а обидата, че Ангела Меркел и нейни евроамерикански сподвижници ги смятат за толкова елементарни, че не могат да ликвидират харесвани от Запада руснаци, та и българин между тях. Как така оживяха след тровене със смъртоносния "новичок" Скрипал, щерка му, Навални, неизвестният даже и за българите Гебрев, а един глупав англичанин де намерил в кошче за смет на улицата флакон с парфюм "новичок" и го подарил на жена си я уби почти "он лайн"? Руснаците щом са произвели преди 30-40 години някакъв "новичок" вероятно до днес разполагат вече с десетки други още по-смъртоносни отрови. Защо биха използвали няколкократно "новичок"? Вероятно за да улеснят западните експерти в откриването на отровителите и да си получат съответната доза "санкции". Няма друго обяснение. Но... невероятно е руснаците да са по-глупави от германци и сие. Поне историята многократно е показвала това.
  • 25 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЦРУ ПРЕДИЗВИКА САГАТА -РУСИЯ НЯМА ИНТЕРЕС !!! В ОТГОВОР ОТРОВЕТЕ БАЙДЪН И ЩАТИТЕ НЯМА ДА СА ВИ ПРОТИВНИК - НАМА НУЖДА ДА БЪДАТ УБИВАНИ ПОВЕЧЕ ЧЕРНИ ОТ БЕЛИ !!!!!!!!! АКО ИСКАТ ДА СЕ ОПРАТ -НА РУСИЯ И КИТАЙ - САЩ ТРЯБВА ДА СА ЕДИННИ - НО УВИ ЗАЛОЖЕНО ИМ Е ОТ ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ ДА СА РАЗЕДИНЕНИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Дано е с железни

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "681 БГ":

    нерви всичко си има граници. Има начало има и край.Дано не дошъл краят на планетата земя.
  • 27 Не само северен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Само казвам":

    спряха южен ще спрат и турски.Но накрая ще си го получат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания