Last news in Fakti

3 Септември, 2020 14:36 1 830 32

"Ужасяващ и подъл акт": Западът е възмутен от отравянето на Навални

  • алексей навални-
  • кремъл-
  • новичок

От Берлин съобщават, че състоянието на отявления критик на Владимир Путин продължава да е все така сериозно

"Ужасяващ и подъл акт": Западът е възмутен от отравянето на Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отравянето на Навални с Новичок предизвика остро възмущение на Запад. Това престъпление е "насочено срещу основните ценности и права, за които ние се застъпваме", каза Меркел. ЕК говори за "ужасяващ и подъл акт".

Алексей Навални е отровен с Новичок, твърдят от специална лаборатория на Бундесвера. Според германското правителство, доказателствата за това са "безспорни". Берлин настоява Кремъл да изясни случая.

Светът чака отговор

"Опит за убийство чрез отравяне" на водещ руски опозиционер - така канцлерката Ангела Меркел нарече случилото се. "Трябвало е да бъде накаран да мълчи", каза тя и добави, че сега се повдигат много сериозни въпроси, на които единствено руското правителство може и трябва да отговори. Това заяви Меркел в необичайно ясна позиция. Престъплението срещу Навални е насочено срещу "основните ценности и основните права, за които ние се застъпваме", каза тя. И още: "Светът ще очаква отговори." Русия трябва да открие виновника за това престъпление и да го подведе под отговорност, заяви и германският външен министър Хайко Маас.

Новината за отравянето на Навални с Новичок разклаща сериозно и без това силно обтегнатите отношения между Русия и Германия, а и отношенията на Кремъл с другите западни държави. Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Всяка една употреба на химически оръжия е заплаха за международния мир и международната сигурност". По думите му, Алиансът ще обсъди с Германия и останалите партньори възможните стъпки.

"Ужасяващ и подъл акт"

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече отравянето на руския опозиционен политик "ужасяващ и подъл акт". "Извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност", настоя тя в социалната мрежа Туитър. Подобна бе и реакцията на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката по сигурността Жозеп Борел, който припомни, че използваната отрова от групата на Новичок е разработена от СССР и по-късно от Русия. Подобна отрова бе използвана и срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018. Тогава двамата оцеляха на косъм. Редица западни държави изгониха руски дипломати.

И в случая "Навални" германското правителство се надява на задружен отговор от страна на западните партньори. А реакцията ще зависи и от поведението на Русия, обяви Хайко Маас.

Какво е състоянието на Навални?

Алексей Навални се почувства зле по време на полет на 20 август. Той бе приет по спешност в интензивното отделение на болницата в Омск, където лекарите заявиха, че не са открили следи от отрова в организма му. По настояване на близките на Навални, той беше преместен в берлинската клиника Шарите. Още преди няколко дни лекарите там предположиха, че Навални е бил отровен. Тогава Кремъл нарече изявленията им "прибързани".

От Шарите съобщават, че състоянието на отявления критик на Владимир Путин продължава да е все така сериозно. Симптомите на отравянето вече отслабвват, но въпреки това той остава на изкуствено дишане в интензивното отделение. Берлинските лекари очакват, че скоро той няма да се възстанови. Освен това те не изключват дълготрайни увреждания вследствие на тежкото отравяне.

Кремъл критикува Берлин

Същевременно Русия критикува остро поведението на федералното правителство. "Предпочитат публични изявления, изречени на висок глас (...) Съществуващите законови механизми за сътрудничество са напълно пренебрегнати", обявиха от руското външно министерство.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, подчерта все пак, че Русия е готова да си сътрудничи с германските служби по случая. Той увери, че главната прокуратура в Москва е изпратила официално запитване, но досега нямало отговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 5 Отговор
    Западът да вземе да се възмути от Еднокнижния и хунтата му! Възмущава се от Путин и Лукашенко, които не са част от ЕС!

    Коментиран от #6

  • 2 ****

    37 2 Отговор
    Айде пуснаха същата плоча,сценаристите са едни и същи,само участниците са различни.
  • 3 шлагер

    28 3 Отговор
    Айдее па заскрипалиха на старата цигулка ! Изтърка се тая плоча ве ЕС- овци ?
  • 4 Мурзилки

    5 26 Отговор
    марш на амбразурата, за да оправдаете рублите които ви плащаме
  • 5 Псевдоним

    27 3 Отговор
    Според мен Путин им го прати на майтап само за да чуе това квичене.

    Коментиран от #10

  • 6 Е не Пе няма шкаф, няма шкаф

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В ЕС всичко е точно Боко е чист, като сълза! ЕС не мирише !
  • 7 Прави са да са възмутени

    18 2 Отговор
    Айде сега и да намерят кой, щото руснаците немат ама никакъв интерес да го тровят, еле па с новичок. Ако искаха да го убият можеше и просто да го застрелят, нямаше да е с БОВ.
    Американците от друга страна.....
  • 8 важното е интересът да се търкаля

    12 0 Отговор
    Абе то Западът умее да се праи , амо какво е правел същият този Запад и какво прави и днес по Африка , Индия , че и у нас дори е без значение за това правене. Ей поддържате авторитарен режим в страна членка на ЕС с всички индикации за провеждане на геноцид върху населението и , ама нема значение , когато не може да се употреби срещу Русия.
  • 9 Богомил Трайков

    2 19 Отговор
    А какво да очаква света от бандита и убиец "негново императорско величие Путин". Убиец в кръвта си, крадец и корупционер благодарение на детсвото си при съветската власт, животното, което всички борещи се за свобода иска да унищожи в тоалетните.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Почивката

    14 0 Отговор
    и вируса накара много хора да четат в дълбокия и отвириха очи! Измамата е плъзнала по света и човеците се научиха да четат между редовете!
  • 12 разлака ме тоя запад

    15 1 Отговор
    Абе руснаците го отровиха и после го пратиха на германците да си връткат лицемерната политика с него.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 345

    6 3 Отговор
    Кои от запъда дето гледат безучастно какво се случва в България как техния палячо краде и нарежда да пребиват хората тия ли помияри
  • 17 Бай Манчо

    13 0 Отговор
    ако е било Новичок за около 10 сек да е бил "пътник" - същата песен запяха , газовото лоби на янките е платило доста , декларациите , обвиненията едва сега започват , поне половин година с това ще лягат и стават . Само се замислете , ако наистина са го отровили Руснаците и то някъде в Сибир дали щяха да позволят на самолет на някаква организация на хранилка на някое от разузнаванията да долети и да го прибере , а и ако е новичок защо хората около него им няма нищо . Циркът е за СП 2 като трън в задника им е .
  • 18 Гост

    1 11 Отговор
    Бог забавя но не забрява, Путин е пътник.
  • 19 Stéphanie 🎲

    1 17 Отговор
    Ерата на В.Путин е белязана от многобройни убийства и съмнителни смъртни случаи на личности.Анатолий Собчак-той е наричан" ментор" на Путин.Александър Лебед,Андрей Козлов,Анна Политковска е автор на излязлата във Великобритания книга -"Путиновата Русия ".
    Александър Литвиненко,Станислав Маркелов....и др.....

    Коментиран от #27

  • 20 ГруЮ

    14 0 Отговор
    Доказателствата за отравяне с Новичока са безспорни. Хайли лайкли . Като епроветката на Пауъл в ООН, сваления със съветска ракета малайзийски самолет и бойния газ на Асад в Хама. За съжаление западняците са с толкова полирани от десетилетна пропаганда мозъци, че са готови да повярват на вдичко.
  • 21 Активист на БКП

    12 1 Отговор
    А Западът що не е възмутен от побоищата над мирни граждани в столицата на една европейска държава???!!!

    Коментиран от #31

  • 22 пълни простотии

    12 1 Отговор
    Кой има интерес да скара Русия и запада ? Кой саботира Северен поток 2? Кой налага санкции на проекта?
    Руснаците ако бяха отровили Навални - щяха ли да го пуснат да се лекува в Германия ?
  • 23 Сандо

    13 1 Отговор
    Западът стана отвратителен.Никакъв морал,никакви човешки ценности,тотално зомбиране.Някой ден всичко ще излезе от контрол и тогава никой няма да може да помогне.

    Коментиран от #29

  • 24 2020

    13 0 Отговор
    Въпросът е не за Навални/вероянто заразен от КОВИД 19 и други придружаващи заболявания,освен това алкохол, антидепресанти/прави впечатление от снимки на не много адекватен и вменяем /.Главният проблем е Северен Поток 2.Дали ще бъде завършен-да.Това сащ не искат .Но шистовият газ от сащ е вреден за което писаха лекари и може да се открият техните статии.Лекарите са от различни страни и тяхното мнение е важно, а не какво искат сащ.
  • 25 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Имам големи съмнения,че целокупният Запад е възмутен -и там има достатъчно мислещи хора.След съобщението за отравянето на Навални веднага,почти мигновено започна да се тръби в западните медии,че Северен поток -2 трябва да бъде спрян като ответна реация.Затова лично аз не мога да кажа,че съм възмутен,но съм доста учуден от неспособността на западните специалисти по мокри поръчки да измислят нещо ново!Такова зацикляне на тема "отравяне " със специални отрови и БОВ вече намирисва и на шизофрения,и на некадърност и не върши работа !Бих им казал- напънете се и измислете нещо по-оригинално,по-свежо,само толкова ли можете!?
  • 26 ТАКИВА " УЖАСЯВАЩИ И ПОДЛИ АКТОВЕ"

    1 11 Отговор
    Са ПАТЕНТ на Русия, откакто съществува. Таким спосабам те унищожиха България през 970 година.
  • 27 веселяк

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    То и ти си съмнителна, щото в Париж се мотаеш с едни лилави ама хайде, не го правим проблем!
  • 28 Gen Gurko

    6 0 Отговор
    Страшно лицемерие и лъжа. Как пък така тези "некадърни" руснаци не можаха да отровят както трябва нито един от приписваните им обекти бе. Гебрев, Скрипалите (баща и дъщеря), Навални и т.н. Спрете се малко с лъжите си бре. То ако ви слушат, ВСВ е спечелена от англосаксите и Франция, а Русия само е " приняла участие". За парлама така да се каже. Срамота!
  • 29 ГруЮ

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сандо":

    Това е констатирано още преди 102 години от Осуалд Шпенглер в “ Залезът на Запада”. Просто исторически това отнема време. И Рим не е паднал за година-две. Отнело е близо 200-270 години.
  • 30 Сульо

    2 0 Отговор
    Туй много ми прилича на въэмутените трудови колективи във вестник Работническо дело.
    Не става никак ясно как дойче зеле разбра че целия запад се възмущава. Пита ги един по един или цитира платените медийни подлоги,които отдавна нямат нищо общо с мнението на народа. Тея задминаха и Хитлер и Сталин. Ама качеството на пропагандата е по ниско от гореспоменатите.
  • 31 Сульо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Активист на БКП":

    Как що? Щото Боко му е изгоден, а може и да дели...нали си чувал"Кучи син,ама наш кучи син." Ей заради това двуличие запада ще залезе безславно. Колкотопи да не им се вярва на лудите "демократи".
  • 32 ела

    1 0 Отговор
    Въпрос на който бих се радвал ако някой отговори ; Защо при пристигането на А.Навални в Берлин бяха изпратени 14 коли - пожарни, линейки, полицейски, военни, и специални части за борба с теораристически организации и т.м подобни ??.