5 Септември, 2020 15:41 2 735 7

Опозиция търси помощ от чужбина

  • беларус-
  • валерий цепкало-
  • политика-
  • опозиция-
  • чужбина

Валерий Цепкало ще сплотява гражданите на Беларус, които живеят извън родината

Опозиция търси помощ от чужбина - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Беларуският опозиционер Валерий Цепкало, на когото властите отказаха регистрация като кандидат в президентските избори на 9 август, сподели във Варшава, че планира да сплоти беларусите в чужбина. "Планирам да предприема консолидация на беларусите в чужбина, станали сериозна сила през последните години", каза той, цитиран от агенция ТАСС. "Това трябва да е обединителен проект, а не партия", уточни опозиционерът. По думите му "сега в коя да е страна, ако наши хора организират демонстрация, те действат много активно, включват и парламента, и бизнеса в чужбина".

В близко време Цепкало смята да посети редица държави в Европа и САЩ, за да обсъди планове за бъдещето с хора от беларуската диаспора. Засега му пречат ограниченията във връзка с пандемията, наложени в различните държави.

Опозиционерът напусна Беларус в края на юли, научил, че предстои да бъде задържан. "Намираме се във Варшава, тъй като тук ни бяха предоставени най-добри преференциални условия, що се отнася до Ковид-19", каза той.

Цепкало разкритикува инициативата на друг беларуски опозиционер, Виктор Бабарико, да основе собствена партия, наречена "Вместе" ("Заедно"). "Това е безсмислен ход, защото (президентът на Беларус Александър) Лукашенко просто няма да регистрира тази партия", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ддддддд

    14 0 Отговор
    Тоя свят съвсем откачи с тези либерални идиотии-ми като народа не е съгласен --събирайте се всички и го сваляйте от власт...-ама май нямате никаква подкрепа в страната си----затова и само простотии правите
  • 2 xxxxx

    3 7 Отговор
    Виктор Бабарико ще спечели следващите избори като излезе от панделата!
  • 3 Този ми прилича на

    9 0 Отговор
    Куче- дребосък,нещо от рода на чихуа хуа.Та застанало това " песище" с размер на ръкавица,и лае та чак се задавя ,срещу тигъра.зАма тигъра е зад ограда от стоманени пръти.Ами давай,- прескачай оградата и вътре- при тигъра.Там се пеняви и лай!
  • 4 Бесен Язовец

    8 0 Отговор
    Ше ти помогнат в соросоидното начинание Цепко ше ти пмогната чакай - чакай!
  • 5 Бесен Язовец

    5 1 Отговор
    Да ги пита у Варшава как ги биха едно време от Вършавския договор!
  • 6 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Евробокуците да всемат да се загрижат за случващото се в България! Тиквоча дойде на власт 2013г след антиск от вън и без натиск от вън няма да хвърли гащите! Лошото е че още им е удобен на западните плазмодии.
  • 7 Сандо

    3 1 Отговор
    Объркал се е човека,Демократичния и свободен Запад не се меси изобщо в работите на други страни!
Новини по държави: