3 Септември, 2020 20:00 2 386 10

Лукашенко смени шефовете на силовите служби

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • служби-
  • смяна-
  • армия

Промени в Беларус на фона на масовите протести

Лукашенко смени шефовете на силовите служби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският лидер Александър Лукашенко издигна на ръководни постове в службите за сигурност верни свои хора, привърженици на твърдия курс, опитвайки се да засили контрола си над бившата съветска република след седмици на масови протести и стачки, предаде "Ройтерс".

В словото си пред новоназначените той заяви, че страната се бори сама с външен агресор и хората не бива да го обвиняват, че е прекалено мек. Лукашенко отстрани от поста Андрей Равков, председателя на Съвета за сигурност, който координира работата на всички служби в сферата на сигурността, и го замени с Валерий Вакулчик, бивш ръководител на Комитета за държавна сигурност, предаде БТА.

На мястото на Вакулчик беше назначен Иван Тертел, бивш ръководител на Комитета за държавен контрол, разследващ икономически престъпления. В това си качество Тертел е водил разследването срещу банкера Виктор Бабарико, което доведе до забрана той да се кандидатира на изборите миналия месец. Начело на Комитета за държавен контрол беше назначен Василий Герасимов, също поддръжник на Лукашенко. Анатолий Сивак, кметът на Минск, беше назначен за вицепремиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бойко шкафа-диктатора

    16 2 Отговор
    Аз му дадох съветите..как се прави.
  • 2 Член на - цк

    7 5 Отговор
    Заставам твьрдо зад моите кумири - путин , лукашенко и бокошенко Венсаремос

    Коментиран от #5

  • 3 И нашия

    12 1 Отговор
    Нашия диктатор ги сменя постоянно.
  • 4 Истината

    8 3 Отговор
    ае на бас че всичките тия с власт управлявали повече от 4-5 години са импотентни комплексари
  • 5 888

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Член на - цк":

    Говориш абсолютни глупости! не може да има сравнение между тримата! Путин въскреси Пусия от абсолютния упадък, в който беше при Елцин и Горбачов! Лукашенко се опъва и на САЩ и на Русия и на Европа и на СЗО и на всеки който еска да вкара Беларус в някакви схеми и зависимости! Истински патриот за своя народ!
    А твоя кумир ББ е абсолютен дупедаец който се продава на всеки за пари!. Върти си задника към всеки, който иска да да ни използва само и само да напълни чекмеджетата и шкафовете! Зз концесии, за боклук, за какви лисхеми и зависимости! Козирува на всеки чужденец, даже на портиера на ЕС (вижте видеото на последната среща на ЕС, там дето казва, че има сахер), там му се карат и той мига като мишка, и само казва ДА, Добре, а тук се перчи Аз дадох, аз направих Аз ,Аз , Аз!. Не искам тоя Бай Ганьо да ме представлява! Ти ако искаш значи си съчия простак или зависим !
    ОСТАВКА ТОЛУПЕ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 The same story

    4 5 Отговор
    Нищо ново, православие и окопаване. Жалко за хората...
  • 10 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Сашо ЛУКАШЕНКО,НЕ СЕ БЪЗИКА С РУСКАТА ИСТОРИЯ...УВАЖАВА Я.... МАСТИЯТА БОРИСОВ ДАЖЕ НЕ Я ЗНАЕ...ЩОТО Е ПРИМАТ... И РАЗБИРА СЕ ПРОСТИТЕ ХОРИЦА ГО ИМАТ ЗА ,,,СПАСИТЕЛ,,,...ОТ КВО ,НЕ СЕ ЗНАЕ...ЩОТО У ТЕ НЕ ЗНАЯТ...
Новини по държави: