5 Септември, 2020 21:23 2 152 3

Министърът на външните работи на Тайван: Демокрация, победила Covid-19, има право да участва в ООН

  • тайван-
  • китай-
  • харта-
  • авторитаризъм-
  • натиск-
  • оон-
  • участие-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • covid-19

Тази година се навършват 75 години от подписването на Хартата на Обединените нации

Министърът на външните работи на Република Китай (Тайван) Джоузеф Ву изрази огорчението си от несправедливото отношение към островната страна, породено от натиска на комунистически Китай и авторитарните му възгледи. Той направи своите забележки във връзка с предстоящата 75 среща на Общото събрание на ООН, която ще се проведе на 15 септември.

"През 2020 г. светът бе ударен от безпрецедентна здравна криза, като последици от Covid-19 се усещат във всеки аспект от живота на хората. Тази година се отбелязва 75-ата годишнина от подписването Хартата на Обединените нации и сега, повече от всякога, глобалната общност трябва да положи съвместни усилия, за да изгради по-добро и устойчиво бъдеще, за каквото се борят ООН и нейните държави-членки. Тайван е готов и желае да бъде част от това и да даде своя принос.

С по-малко от 500 заразени и само 7 смъртни случая Република Китай се противопостави на прогнозите и овладя Covid-19. Успяхме да постигнем тези резултати без крайна изолация – училищата бяха затворени само за две седмици през февруари, бейзболните мачове започнаха отново да се провеждат през април, първоначално имаше ограничения за тълпите, но до средата на юли спортните мероприятия бяха отново в разгара си, събирайки около 10 000 зрители.

480 заразени, само 7 смъръни случая дарения на 51 милиона маски

Всичко това се случи до голяма степен благодарение на навременната реакция и адекватните мерки, които страната предприе, включително създаването на Национален епидемичен команден център, прилагането на строг граничен контрол, карантинните процедури и прозрачния обмен на информация. Освен това предприехме бързи действия и успяхме да осигурим необходимия запас от медицински консумативи за нашата здравна система, която е на изключително високо ниво. След като се уверихме, че разполагаме с достатъчно запаси, за да се грижим за гражданите си, започнахме да правим дарения на други страни в нужда. До края на юни Тайван е дарил 51 милиона хирургически маски, 1,16 милиона маски със сертификат N95, 600 000 предпазни облекла, 35 000 термометри за чело и други медицински консумативи на повече от 80 държави, сред които САЩ, тайвански дипломатически съюзници и държави от Европа. Заедно със страни със сходни демократични виждания обединихме сили, за да проучим развитието на бързите тестове, лекарствата и ваксините. Съвместна работа – така светът ще успее да победи Covid-19.

В Декларацията за честването на седемдесет и петата годишнина на ООН правителства и държавни глави признават, че само когато работим заедно, можем да прекратим пандемията и ефективно да се справим с последиците от нея. По този начин те гарантират, че ще направят ООН по-приобщаваща и никой няма да остане игнориран. В този контекст през юли генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че мрежовият и ефективен мултилатерализъм ще спомогне за насърчаване на възстановяването и продължаващото прилагане на целите за устойчиво развитие. Няма как да не се съгласим с това. Това разбиране обаче липсва, когато става дума за Тайван – страна-модел за демокрация и пример за успешно ограничаване на настоящата пандемия продължава да бъде държана настрана и да ѝ бъде забранено да участва и да обменя опит и информация със системата на ООН.

Тайван никога не е бил управляван от Китай

Въпреки че пандемията отвори очите на международната общност за несправедливото и дискриминационно изключване на Тайван от Световната здравна организация (СЗО) и системата на ООН, Китайската народна република (КНР) продължава да притиска ООН да използва погрешно тълкуване на Резолюция 2758, приета от Общото събрание на 25 октомври 1971 г. като правно основание за блокиране на Тайван. Факт е, че тази резолюция не разглежда въпроса за представителството на страната в ООН, нито посочва, че тя е част от КНР. Всъщност Тайван не е и никога не е бил част от Китай. Нашият президент и законодателна власт се избират пряко от народа. Освен това граничният контрол, установен по време на пандемията, предлага допълнителни доказателства срещу неверните твърдения на КНР. Организацията на обединените нации трябва да признае, че само демократично избраното правителство на Тайван може да представлява своите 23,5 милиона души – Китай няма право да говори от името на Тайван.

Ограничаването на островната страна е загуба за глобалната общност и ще попречи на усилията на държавите-членки да се възстановят и да изпълнят изцяло и навременно Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Позовавайки се на изключителната си работа за целите за устойчиво развитие, Тайван може да помогне на страните да си стъпят на краката в следствие на пандемията. Икономиката ни се оказа устойчива: Азиатската банка за развитие прогнозира, че икономическите резултати на Тайван през 2020 г. ще бъдат най-добрите сред Хонконг, Сингапур и Южна Корея – единствено ние ще регистрираме растеж. Освен това много от нашите показатели за устойчиво развитие, включително равенство между половете, икономически растеж, намаляване на неравенстовото и увеличаване благосъстоянието, са достигнали нива, сравними с държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Постоянните ни усилия за прилагане на целите за устойчиво развитие, съчетани с доказания успех в овладяването на пандемията, поставиха Тайван в много по-добра позиция от повечето и можем да помогнем на глобалната общност да се справи с текущите предизвикателства, пред които е изправено човечеството.

Правата на човека, солидарност и сътрудничество между демократични страни

Всъщност Тайван отдавна помага на своите партньори в Африка, Азия, Карибите, Латинска Америка и Тихия океан в области като чистата енергия, управлението на отпадъците и превенцията на бедствия. Бихме могли да направим много повече, ако ни се даде възможност да участваме в дейности, срещи и механизми на ООН.

За съжаление на Тайван е отказан всякакъв достъп до ООН. На тайванските журналисти и медии също е отказана акредитация за отразяване на срещите. Тази дискриминационна политика произтича от неправомерни твърдения и натиск от страна на авторитарна държава и противоречи на принципа на универсалност и равенство, на база на които е основана Организацията на обединените нации.

„Ние, народите на Обединените нации, решихме ... да потвърдим вярата във основните човешки права ... (и) равноправието на мъжете и жените, както и равенството на големите и малките нации“ – така започва Хартата на ООН. Идеалът за отстояване на правата на човека и основните свободи за всички, изложени в този текст, те трябва да бъде празни приказки. Гледайки напред към следващите 75 години, никога не е късно ООН да приветства участието на Тайван."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И как

    2 8 Отговор
    точно победиха нещо, което не съществува? С помощта на онзи Мутафчийски ли? Яко ще мрът.
  • 2 681

    0 1 Отговор
    Нали ние бяхме според Боко първи по превенция,запазване на населението и постигнати резултати от целия свят!
  • 3 жор

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тайван никога не е бил управляван от Китай

    Скоро ще бъде.