Last news in Fakti

8 Септември, 2020 22:00 2 018 5

Словенският атлантически съвет предлага изграждане на нови атомни реактори

  • кръшко-
  • словения-
  • атомни реактори-
  • атомна енергетика-
  • аец

Според Атлантическия съвет атомната енергия осигурява значителна част от нисковъглеродната енергия в страната

Словенският атлантически съвет предлага изграждане на нови атомни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Развитието на атомната енергия в Словения, включително изграждането на нови реактори, е ключово за постигането на енергийна сигурност и въглероден неутралитет на страната до 2050 г., смятат от неправителствената експертна асоциация Атлантически съвет.

„За да може напълно да реализира атомния си потенциал, Словения трябва да удължи живота на съществуващата си атомна централа и да въведе нови АЕЦ, включително традиционни и усъвършенствани атомни реактори“, заявяват от Атлантическия съвет. През 2016 г. Словения и Хърватия се договориха за удължаване на експлоатацията на АЕЦ „Кръшко“ с 20 години до 2043 година, предаде Nucnet.org.

Според Атлантическия съвет атомната енергия осигурява „значителна част“ от нисковъглеродната енергия в страната и Словения е готова за по-нататъшното ѝ развитие, включително за усъвършенствани атомни реактори. Около 37% от електроенергията на Словения се осигурява от единствения енергоблок на АЕЦ „Кръшко“, която е съвместна собственост на Словения и Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    14 0 Отговор
    А пък ние правим ЧУШКОПЕК....хахаха.
  • 2 Баце Каталонски

    8 0 Отговор
    Ай дано, да копувами по-евтин ток
  • 3 Ха ха ха

    15 0 Отговор
    Това е държава с министър-председател на място, а не с управници като у нас!
  • 4 Шопо

    14 0 Отговор
    Ама там управляват човеци,а не мародери като хунтатата ГЕРБ-Суджук!!! И днес са отпуснали 50 000 000 € на ,,Мариците ,, да ни тровят въздуха и природата !
  • 5 пройчо

    8 0 Отговор
    Нашия атлантически съвет,съдържа отпадъци като : ал.йорданов ..даниел митов и евгени михайлов.....такова предложение от тях не чакай

    ,те работят на втечнена газ от тексас и вятърни мелници ...
Новини по държави: