Last news in Fakti

11 Септември, 2020 11:45 5 149 22

Би Би Си към Кьовеши: Ако работите с румънските си методи, ще направите много хора нещастни

  • лаура кьовеши-
  • ес

В интервюто Кьовеши казва, че по времето, когато е била ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, е използвала информация от тайните служби, за да образува дела

Би Би Си към Кьовеши: Ако работите с румънските си методи, ще направите много хора нещастни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вестник "Адевърул" публикува днес интервю на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши за Би Би Си.

В интервюто Кьовеши казва, че по времето, когато е била ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, е използвала информация от тайните служби, за да образува дела, но работата по разследването е била осъществявана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Кьовеши е направила това уточнение, след като е била запитана от журналистите на БиБиСи дали ще използва същия метод и на новия си пост европейски главен прокурор.

"Адевърул" отбелязва, че в интервюто журналистите от Би Би Си са изправили Кьовеши пред твърденията на редица румънски политици и бизнесмени, някои от тях с повдигнати обвинения от НДБК, според които тя е "фабрикувала" дела с помощта на Румънската служба за разузнаване (SRI).

Журналистите попитаха Кьовеши дали съжалява за методите, които е използвала в Румъния, докато е била главен прокурор на НДБК. "Не, не става дума за методи, а за работни договорености, съществуващи в онзи момент, базирани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, за да образуваме дела. Но е важно да се каже и да се изясни, че нашите разследвания са били правени от прокурори и полицаи, и че нито един служител на разузнаването не е работил по нашите случаи", отговаря Кьовеши.

"Адевърул" пише, че журналистите от Би Би Си са обърнали внимание на Кьовеши, че ако използва този метод в работата си в Европейската главна прокуратура, ще "направи много хора нещастни".

"Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били потвърдени в съда. На европейско равнище ще работя в съответствие със законодателството, както съм го правила в Румъния през цялото време. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите", посочва Кьовеши.

В интервюто за Би Би Си Кьовеши отговаря и на други въпроси, свързани с борбата срещу корупцията в Румъния и работата на НБДК, както и за делото срещу румънската държава, което тя спечели в Европейския съд по правата на човека относно отстраняването ѝ от длъжност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    88 3 Отговор
    АКО РАБОТИ КАКТО ДОСЕГА ЩЕ НАПРАВИ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ЩАСТЛИВ-БЪЛГАРСКИЯ...

    Коментиран от #3

  • 2 Въпрос на гледна точка

    72 3 Отговор
    В Гербестан, ще направи много получовеци нешастни, а хората щастливи ! Г-жо, Кьовеши, захващай се, Диктаторът те очаква !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фен

    4 37 Отговор
    Да. В Румъния явно няма корупция. Инфраструктура също. След Чаусешко един пирон не забит. Букурещ е непроходим, с 30 годишен градски транспорт.

    Коментиран от #8, #11, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Крис51

    46 2 Отговор
    Румънците отдавна ни изпревариха, това е сигурно. В сферата, в която аз работя, там се плаща двойно, и то от години. Така че май ще мечтаем да ги стигнем румънците. Дано поне в борбата с корупцията. И там Кьовеши беше неудобна на някои, но не успяха да я сломят. Дори осъди собствената си държава.
  • 8 Дедо Грую

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Не пиши глупости. Още след 96-та година положителните разлики бяха очебийни. Явно си платен трол.
  • 9 Гост като гост

    10 2 Отговор
    А с кой методи да работи ?
  • 10 Айде Лаура

    27 1 Отговор
    Че нямаме вече търпение да видим нашия повелител на чекмеджето как ще се оправдава пред ЕС, че дрона на Радев му е спретнал постановка с пачките.

    Коментиран от #16

  • 11 Даа

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    След като в Румъния е толкова зле,защо компании като Кока Кола и Метро се изнасят от България и отиват в Румъния???
  • 12 Браво

    34 1 Отговор
    Този журналИст от биБиСи, защо не се покаже кой е? Всички вярваме в Г-жа Кьовеши и чакаме развитие с нетърпение. Тя има Топки за 100 и си върши работата. Започнете от България и не се бавете! Успех и напред срещу мафията и позора.
  • 13 Сааааааа

    3 19 Отговор
    От къде е взела пари да плати делото за своето уволнение .
    Едно дело в Европа е скъпо.

    Коментиран от #15

  • 14 Фен и неук

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Стига троли с глупости. Румъния дръпна десет години напред но с помощта на Кьовеши и хората които я подкрепят за промените. Хвани прочети нещо и се наслади как се прави!
  • 15 За кое уволнение

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сааааааа":

    Пишеш? Жената се бори и направи правилните неща. Това че подкупното и мафиотско правителство я уволни и след това пак избори и застана начело за борбата с корупцията. Колко министри са в затвора? Чети и после коментирай.
  • 16 Мутри ни управляват

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде Лаура":

    Напротив,напротив мнолго ще помогне на България,ако осъди Разбойко и шайката.Но нещо много се бави. Надеждите на България с в нея! Разбойко връща в милиони в ЕС и за това го държат. Връща по 200 милиона на транш.

    Коментиран от #19

  • 17 мдаааа

    14 0 Отговор
    Значи има бая хора в ЕК,които трябва да бъдат направени „нещастни”.Да се започне с Юнкер,например!
  • 18 Румъния е единствената

    16 0 Отговор
    Държава от бившия социалистически блок,в която след падането на Чаушеску,е нямало " мутри" и мутренски изпълнения.Това е факт.Тяхната" Секуритате" не беше унищожена,а само трансформирана,с премахване на политическия и отдел.Именно те- опитните " вълци" смазваха в зародиш,всеки опит за създаване на ОПГ.Бяха много,много зле икономически. На свтлинни години назад от нас.Но този фактор- натрупване на незаконен капитал от ОПГ,който на по късен етап да превземе индустрия,икономика,, търговия,а в последствие да превземе и политическата власт ги изстреля нагоре.С появата на Къовеши,бяха тотално смазани хиляди представители от висшия ешелон на властта.Само за едно: корупция! От бивш Президент, през Премиери и техни замове,министри,шефове на агенции,банкери и индустриалци .Точно през нейния мандат,Румъния рязко подобри бизнес- климат,БВП нарасна стремглаво,съответно и заплати,пенсии,пари за здравеопазване и образование. Нашите тук,също е " плюеха" начело с Боко.Той пригласяше на румънските тарикати,който дори се опитаха да е свалят.Пробваха и в ЕП и ЕК да бламират кандидатурата и.Ако в ЕС има по една Къовеши във всяка държава,Европейските дъжави ще дръпнат много
  • 19 Уточнение

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мутри ни управляват":

    "Бави се", защото EPPO още е в процес на основаване - кадрово и инфраструктурно. Но и това време ще дойде скоро.
  • 20 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    МНОГО ХОРА СА ГА ДОВЕ И МРЪ СНИЦИ - НАПРАВИ ГИ НЕЩАСТИ ДО С МЪРТ !!! А БИ БИ СИ - ОТДАВНА Е ДЕТСКА ИГРАЧКА + РОЙТЕРС + БЕЛИНКЕТ + ИНСАЙДЪР + ШПИГЕЛ И СИЕ ...!!!!!!!!!!!
  • 21 Сами

    9 0 Отговор
    Да се надяваме на Кьовеши, но и ние да направим нещо! Не може вечно другите да ни оправят това, което сами сме си причинили. Преодолей страха, българино!
  • 22 Факти

    1 0 Отговор
    Рядко се раждат, такива хора като Кьовеши...