ФАКТИ.БГ

Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт

Европейската прокуратура е независима

Публикувана: 20 Септември, 2020 10:20
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4191
Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние ще работим на база законите, регламентиращи дейността на Европейската прокуратура и ще сключим работни споразумения със страните, които не участват в нея - включително с Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия, изтъква тя

Ние ще разследваме всички престъпления, свързани с организираната престъпност. И не е нужно да имаме политически гръб, защото Европейската прокуратура е независим орган. Прокурорите ще са независими. Това ще бъде ролята на Европейската прокуратура – да разследва хората с власт и да използва всички легални средства, с които разполага, за да доведе разследванията си докрай.

Това заявява европрокурор №1 Лаура Кьовеши пред БиБиСи.

- Близо година, след като бяхте назначена за първия европейски главен прокурор, вие се опитвате да се справите с много неотложни проблеми, които костват на ЕС милиарди евро. Какво свършихте досега?

- На 1 ноември поех поста и започнах да организирам малкия си екип, като в началото се заех с административни въпроси, които трябваше да се изчистят. За да започнем работа, е необходимо да назначим европейски прокурори – прокурори, които ще работят с мен тук, в Люксембург. Също така имаме нужда и от прокурори, делегирани от страните членки на Европейския съюз. Това са тези прокурори, които ще работят в своите държави – страни членки на ЕС.

- Ще се съгласите ли с мен, че проблемът е много сериозен и трябва спешно да се реагира – ние говорим за ролята на организираната престъпност и за злоупотребите с милиарди долари от земеделските и кохезионните фондове на различни места в Европейския съюз – има страни, които са известни с изключително лоша репутация, а вие ми казвате, че 9 месеца по-късно все още не сте започнали работа. Че все още работите по уреждане на административни въпроси.

- Прав сте. Европейската прокуратура ни е много необходима, но за да започнем да работим по случаите, имаме нужда да изградим институцията си. Това означава, че имаме нужда от вътрешни регулации, от назначаване на всички прокурори и това не е решение, което може да бъде взето само от един човек - това е споделена отговорност между Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и националните власти във всяка страна членка, участващи в изграждането на Европейската прокуратура.

- Задавам ви простичък въпрос – дали в изкореняването на корупцията, бидейки агресивен прокурор, вие вярвате, че целта оправдава средствата?

- Не, в целия си професионален път съм спазвала законите и това е единственият принцип, който следвам и към който всички трябва да се придържаме. Трябва да уважаваме законите.

- Добре. Сега да ви попитам и още нещо - сега от румънски прокурор заемате по-широка позиция – на прокурор на ЕС, изкореняващ корупцията. Какво сътрудничество ще очаквате от страна на държава като Унгария? Тя ясно показа нежеланието си да ви сътрудничи и да участва в европейската прокурорска система. Унгария, заедно с Полша, Швеция, Дания и Ирландия, не желаят да участват. Отказали са. А вие, имайки предвид всички твърдения, че в Унгария много се злоупотребява с европейските пари, как планирате да работите там?

- Ние ще работим на база законите, регламентиращи дейността на Европейската прокуратура и ще сключим работни споразумения със страните, които не участват в нея - включително с Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. Също така ще се договорим и с трети страни. Ние вече започнахме да водим преговори с Унгария и Полша и ще продължим да се договаряме и с останалите неучастващи държави. Ще работим въз основа на инструментите, с които ние, прокурорите, разполагаме за международно сътрудничество.

- Нека ви задам и един по-специфичен въпрос – имаше разследване на OLAF за Унгария, за изпълнители на проект за улично осветление, финансиран по европрограма. По него имаше много нередности – той бе спечелен от компания, много близка до унгарския премиер. Но за OLAF, както казахте, те не са в състояние да извършват криминални разследвания и ако в бъдеще се случват подобни злоупотреби в Унгария, то вие ще можете ли да ги разследвате?

- Можем да ги разследваме, ако в тях участват страни членки, членуващи в Европейската прокуратура, или ако са извършени на територията на друга страна членка, свързана с нея. Иначе – цялата информация, която имаме, ще трябва да изпратим в Унгария.

- Чудя се какво наистина се е променило – от самото начало на това интервю ми казвате, че това е голяма инициатива на ЕС, че вие сте създали нова институция, за да може сериозно да се борите срещу корупцията и измамите, но ето, че в края на краищата всичко е в ръцете на страните членки. И цялата ви сила произтича от сътрудничеството ви с тях - ако не го правят, вие реално не можете да функционирате.

- Не е съвсем така. Ние ще получаваме сигналите директно в Люксембург, на централно ниво. Ние имаме възможност да прехвърлим разследването от една страна в друга и това, което е важно, е качеството – професионализмът на европейските делегирани прокурори, с които ще работим в Европейската прокуратура. Националните власти трябва да изберат тези прокурори и да ги предложат на главния европейски прокурор, за да бъдат назначени. Но е важно да се каже, че те ще бъдат независими в действията си. Също така е важно да се подчертае ,че те няма да бъдат ограничавани в националните си граници – например прокурор в Румъния може да се обади на своите колеги в Люксембург, за да ги попита за някаква информация или за някакъв документ, който те могат да му намерят и да му го предоставят за ползване директно в родината. Не е нужно да се минава през някакви формалности. Всичко ще бъде много по-ефективно, много по- бързо и по този начин по-добре ще защитим европейските пари.

- Ако човек от години чете докладите на „Трансперънси интернешънъл“ и на други НПО-та за корупцията и за организираната престъпност, ще види, че европейските пари попадат в ръцете на криминални елементи, на мафиоти и на изключително мощни организирани престъпни групи, които в някои страни са много близки до властта – става дума за така наречените олигарси. Вие наистина ли вярвате, че имате и силата, и политическата подкрепа, да ограничите влиянието на тези групи?

- Естествено, ние ще разследваме всички престъпления, свързани с организираната престъпност. И не е нужно да имаме политически гръб, защото Европейската прокуратура е независим орган. Прокурорите ще са независими. Така че ние ще си вършим работата, ние ще се стремим да спечелим доверието на гражданите и ние ще доказваме, че законът важи с еднаква сила за всички. Това ще бъде ролята на Европейската прокуратура – да разследва хората с власт и да използва всички легални средства, с които разполага, за да доведе разследванията си докрай.

- В едно свое скорошно интервю казвате – корупцията унищожава - не се отказвайте от битката срещу нея. Но опитът в ЕС показва, че изкореняването на системната корупция, струваща милиарди, е невъзможна задача – никой досега не е успявал да се справи с това.

- Не е невъзможно. Ние трябва да си вършим работата и да се борим. За да се изкорени корупцията, за да се справим с финансовите престъпления, е важно не само да разчитаме на работата на прокурорите. Трябва да работим в екип и с други институции – с националните власти, с цялото общество. В крайна сметка всеки гражданин може да бъде част от тази битка и да помогне на прокурора да я спечели.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
2loop
1 Отговор
Ела у БГ, ще имаш работа за цял живот

Оценка:
-3 +80

El boko
2 Отговор
Ми, яде разследвайте ;)


Оценка:
-0 +20

Погледни в съседна
3 Отговор
БЪЛГАРИЯ, идвай и ги почвай начело с ВОЖДА бойко методиев борисов. Арестувай го него и неговите приближени да върнат откраднати от хИдвазната милиарди и рекети от погубени бизнеси. Идвай и ги почвай ВСИЧКИ МУТРИ И КРАДЦИ ОТ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД НАСАМ , по палатите ще ги познаеш в Бояна и Драгалевци.

Оценка:
-4 +66

Хайде
4 Отговор
Лаура:
Започваме от България.

Оценка:
-3 +61

КОТарАК
5 Отговор
ще те затрупаме с работа, идвай , чакаме те

Оценка:
-2 +46

Ученика
6 Отговор
Все едно да лекуваш алкохолик с беседване по телефона...та и Лаура!

Оценка:
-5 +28

Αλεко
7 Отговор
Аз уважавам тази дама.

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +27

ТТТ
8 Отговор
Демона на тиквата се казва Лаура.Боко трепери и се изпотява само като чуе нейното име Лаура.Скоро тиквич,скоро ще акостира в БГ,и тогава вземи колана,харесай най-здравия полилей щото тежиш толуп нещастен,и бегай.......,щото Лаура знае къде да те стисне,и ще те заболи,но ще те боли постоянно,докато си жив.

Оценка:
-4 +36

До сега
9 Отговор
никакви резултати, само гръмки изявления. Мафията ще ви напълни гушките и ще ви затвори устата.

Оценка:
-10 +26

Госあ
10 Отговор
Ами според мен, по добре е да започнат с ЕНП. По голям успех ще имат,защото не вярвам положението да е толкова аборигенско чак като в България и прокуратурата да е сведена до бухалка на управляващите. За тумора, основното е кръвоснабдяването. Ако секнат финансовите потоци към мутрите, сами ще си тръгнат.

Оценка:
-1 +28

ето ви идея
11 Отговор
Айде почвайте де , предлагам ви БМБ . Мащабът е малък , но размерът е голям.

Оценка:
-3 +30

Юсуффф
12 Отговор
Сладки брюкселски службички без никаква полза и нулев ефект за гражданите на съюза.Пак само приказки,а действия 0.

Оценка:
-8 +26

Апропо
13 Отговор
Ами разследвайте де , какво ви пречи ? Май само дрънкате и плашите гаргите...

Оценка:
-5 +23

бокошкафа
14 Отговор
тук няма кво да праиш тук корупциятяа е преборена всички си плащат всеки ден на мен аз съм институцията даже кредити тегля да пълна шкафа ужас

Оценка:
-3 +18

Рошко
15 Отговор
То тва моме ако е честно трябва цял живот само нашите да разследва, от 89 насам

Оценка:
-1 +23

ТРОПЧО
16 Отговор
ИДВАИ В БЪЛГОРИЯ РАБОТА ЩЕ ИМАШ КОЛКОТО ИСКАШ ЧЕ И МАЛКО ОТГОРЕ

Оценка:
-2 +20

ТаУмВзе
17 Отговор
На леката ще й мине мандата в бюрократични ала балализми и пак ще си продължат Кражбите. Нищо ново под слънцето. А за изстъпленията на мутропитека ще й трябват 3 живота. Няма да й се верва.

Оценка:
-3 +18

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Valio
19 Отговор
Не виждам действия..........а само приказки.
То бяха къщи в Барселона чекмеджета с пачки и нищо......

Оценка:
-5 +19

ГОРСКИ
20 Отговор
До като дойдете те ще са си скрили далаверите????

Оценка:
-2 +16

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Активист на БКП
23 Отговор
А Крадецът от Банкя КОГА???!!!

Оценка:
-1 +15

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Грейс
25 Отговор
Освен в бъдеще време нищо! На тази мандата й колко години е,? Едва ли нещо ще направи, Жалко, загубените големи надежди!

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +12

Шопо
26 Отговор
Тая ,като я гледам ,май е от небеснокафявата боя! Послъгнува по малко...

Оценка:
-3 +5

Мариноф
27 Отговор
А Гешев и Бойко, Менда Стоянова и Влади Горанов, кога?

Коментиран от #33


Оценка:
-1 +13

Гост
28 Отговор

До коментар #25 от "Грейс":


Почва от октомври да работи!! В Румъния не малко направи именно заради това министъра на правосъдието я махна от поста след което беше номинирана за главен европейски прокурор. Основното и задължение като главен прокурор са злоупотреби с евро средствата така , че да заповяда българският народ я кани на гости!

Коментиран от #29, #34


Оценка:
-2 +14

Грейс
29 Отговор

До коментар #28 от "Гост":


Само че, прочете ли, че ще работи с прокурори от съответните страни! Да кажеш у нас с кого?

Оценка:
-2 +5

Страничен
30 Отговор
Много общи приказки!

Оценка:
-0 +6

От тия ЧАНТАЖИЙ
31 Отговор
СИ ИМАМЕ БОЛ...

Оценка:
-0 +3

Вие им подарихте милиарди на шаиката
32 Отговор
Пък ше ги раследвате😂😂😂😂😂

Оценка:
-0 +1

Хаджиментов
33 Отговор

До коментар #27 от "Мариноф":


Опашката е много дълга, а те са накрая. Има хора, чакащи повече от 20г. Да няма пререждане...

Оценка:
-0 +5

Ама
34 Отговор

До коментар #28 от "Гост":


Да не ревете после!

Оценка:
-2 +3

Ивето от ПИК
35 Отговор
Кога ще се заемете с Бойко Методиев Борисов, че на Недялко му е скучно.........

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +5

Другия с коня
36 Отговор

До коментар #35 от "Ивето от ПИК":


Първо да разследва Българския съдия присъдил две години Условно на Румен Овчаров от БСП за кражба на 25 милиона като Длъжностно лиц...От там да започне Евро Прокуратурата - От корумпираните български Съдии и Комунисти...

Оценка:
-0 +7

Така като гледам..
37 Отговор
Докато дойде в България,то или вече ще сме умрели или в най добрият начин напуснали концлагера на Герб.Другият вариант е да не слушаме европейските съвети за толерантност и да си покажем балканският нрав и характер върху хунтата, която ни тормози и се гаври с търпението ни...Може Пиночет да им се види след това като Мистър Бийн.....

Оценка:
-0 +5

Как да
38 Отговор
И повярвам?

Оценка:
-1 +1

Българин
39 Отговор
Кьовеши вкара цялото ръмънско правителство в затвора, а сега ще вкара цялото българско правителство в затвора!

Оценка:
-0 +3

Българин
40 Отговор
Тая,ако вкара тиквата,дебелия и турчина в затвора ще отида лично до Люксембург да й целуна ръка!

Оценка:
-0 +4

СусБе
41 Отговор
И кво чакаш ма?! Не остана тука нищо за крадене!

Оценка:
-0 +0

42
Този коментар е премахнат от модератор.
43
Този коментар е премахнат от модератор.
44
Този коментар е премахнат от модератор.
45
Този коментар е премахнат от модератор.
46
Този коментар е премахнат от модератор.
47
Този коментар е премахнат от модератор.
48
Този коментар е премахнат от модератор.
49
Този коментар е премахнат от модератор.
50
Този коментар е премахнат от модератор.
51
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5