Last news in Fakti

11 Септември, 2020 12:19 2 430 18

Microsoft: Китайските хакери работят за Байдън, руските - за Тръмп

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • хакери-
  • microsoft

Хакерските групи са същите, за които американското правителство каза, че са атакували кампанията на кандидатката на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън преди четири години

Microsoft: Китайските хакери работят за Байдън, руските - за Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хакери, базирани в Русия, Китай и Иран, са взели на прицел кандидат-президентските кампании с приближаването на изборите през ноември в САЩ, предупреждава американският софтуерен гигант Microsoft, предадоха световните агенции.

Страните, за които говори компанията, съвпадат с тези, упоменати в оценки на американските разузнавателни агенции, отбелязва ДПА.

Microsoft казва, че атаките, идващи от Китай, както изглежда неуспешно са взели на прицел кампанията на кандидат-президента на Демократическата пария Джо Байдън и свързани с нея организации, в допълнение с мозъчни тръстове, фокусиращи се върху външната политика. Китайските хакери са направили опит за атака и срещу влиятелна личност, която едно време е била свързана с Тръмп.

Руските хакери пък както изглежда са били свързани с групи, действали през 2016 г., посочва Microsoft. Те са действали срещу консултанти както на демократите, така и на републиканците, срещу американски мозъчни тръстове, срещу Европейската народна партия и британски политически партии.

Иранските хакери са се опитали да вземат на прицел Белия дом и кампанията на Доналд Тръмп, но са се провалили.

Официална оценка на американското разузнаване казва, че Китай подкрепял идеята за победа на Байдън над Тръмп, докато Русия била фокусирана върху оклеветяване на Байдън, припомня ДПА.

Microsoft уточнява в предупреждението си, че 200 атаки са били свързани с руски хакерски групи като "Стронциум", за която и в миналото компанията е отправяла предупреждения, допълва "Франс прес". Те са били насочени срещу консултанти, работещи за някоя от двете партии, както и националните партийни организации, както и срещу някои политически сили в Обединеното кралство.

Що се касае до китайските опити за атаки те визирали директно политически фигури като Байдън и човек, асоцииран с Тръмп в миналото. Група, наречена "Цирконий", е направила такива опити 150 пъти между март и септември на настоящата година.

"В последните няколко седмици Microsoft установи кибератаки, насочени срещу лица и организации, играещи роля в идните президентски избори, в това число и неуспешни атаки срещу хора, свързани с кампаниите на Тръмп и Байдън", каза Том Бърт, вицепрезидент на Майкрософт, отговарящ по въпросите на сигурността.

При атаките, идващи от Иран, са били взети на прицел индивидуални акаунти на лица от антуража на кампанията на Тръмп.

По същата тема Ройтерс посочва, че Microsoft смята, че хакерските групи, действащи сега, са били същите, за които американското правителство каза, че са атакували кампанията на кандидатката на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън преди четири години и които са разпространили имейли на нейния персонал.

Асошиейтед прес отбелязва, че от Microsoft не са направили оценка кой чужд киберпротивник представлява най-голяма заплаха за изборите в САЩ, но сред кибереекспертите има консенсус, че руската намеса е най-сериозна.

По повод предупрежденията на корпорацията изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф каза, че САЩ споделят гледната точка на Microsoft за хакерски атаки от Русия, Иран и Китай срещу физически лица и организации, имащи отношение към предстоящите избори, предаде ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    28 2 Отговор
    А американските хакери /т.е. службите/ го играят ту китайски,ту руски хакери!
  • 3 А бе

    21 0 Отговор
    Нали уж живеем в демокрация и народът избира?
  • 4 Бай Манчо

    19 1 Отговор
    Пак ли някой друг ще им избира президента ? Нали ще гласуват по пощата , за каква намеса става въпрос , може би ще ловят гълъбите :)))
  • 5 Анонимен

    7 11 Отговор
    Избираш Байдън, избираш Бсп?!!

    Избираш ТРЪМП, избираш Герб?!!
  • 6 Като бръмбър сламка

    10 0 Отговор
    Напълно резонно. Просто трябва да си отговорим коя е днес държавата бореща се за икономически либерализъм и отворени пазари. В началото на 20-ти век това беше Британия,после я населедиха САЩ,а в момента работилницата на света е Китай. Точно затова Китай подкрепя либерастнити гомньовци в САЩ - знае,че в либерастното състезание ще ги отнесе като бръмбър сламка. И Путин,и Тръмп са за консервативните ценности и грижа за собственото си население и затова Русия подкрепя Тръмп. Китай ще излапка като захарен пъмук всичките джендър-либерастници с най-голямо удоволствие.
  • 7 Вълко Червенков

    0 12 Отговор
    Ако ще и Путин да го изберат за Президент на САЩ и той ще наложи ембарго на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина.Няма да има избор.
  • 8 К.К.

    7 0 Отговор
    Става нещо като олимпиада по компютърни игри, играта е "Президентски избори в САЩ". Не се знае какъв е наградния фонд.
  • 9 Българина

    6 1 Отговор
    Има значение само кой брои бюлетините, и това не са руснаци и китайци.... Голямата цел е дескридитация на сащ на всички нива, от долара до военни бази и ценности. А това става чрез показна слабост и поддатливост на чуждо влияние. Факта че вече не само сащ се меси и решава чужди избори а и обратното, показва тази слабост. Резултата е всяка година все повече държави ще отхвърлят всякаква щатско влияние Китай и Русия работят за това. Да разкъсат сащ от проблеми. А инаме и двете са за либерализъм но само търговски, ценностите да си ги заврът в краварския г з
  • 10 любопитен

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Китайските хакери работят за Байдън, руските - за Тръмп. Е американците за какво ще гласуват тогава?
  • 11 Юда

    6 1 Отговор
    А Microsoft е еврейска подлога !
  • 12 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Аз си мисля,че ще стане много страшно ,ако се намесят албанските хакери... от Косово !Тогава американски президент може да стане Хачим Тачи,така излиза според логиката на американците...Сега сериозно по темата - излиза ,че в САЩ съвсем сериозно се коментира,и това не е отскоро,как на избирателят може да се повлие в неговия избор!И още по-лошо не само да се повлияе ,а да се накара американецът да играе на некому по свирката...излиза ,че това осъзнат избор, това политическа грамотност и отговорност са terra incognita за американците!Ами с какво се различават тогава американците от нашите мургави съграждани ,които си продават гласовете за суми от 20 до 50лв/възможно е и някои да са били до 100лв/Къде е демокрацията,къде е гражданското общество!?Мисля,че мога да дам интересен прпимер за случващото се -през 60 те години в САЩ имаше една попгрупа -The Platters група на най-високо ниво ,за мен в тогавашния състав с Тони Уилямс,Хърб Рийд,Зола Тейлър те са може би по.добри и от Бийтълз.Тази група продължава сега съществуването си ,разбира се в друг състав.И този състав е пълен цирк ,пълна посредственост!?Нещо подобно наблюдаваме в политическата власт на САЩ -през 60 те години -идеалът на света ,а сега -пълен цирк!? Но така е станало и с други велики държави -след величие.упадък и разруха1?
  • 13 СМЕРШ

    3 0 Отговор
    Идеална комбинация
  • 14 Ютюб

    2 2 Отговор
    Американската платформа за руската пропаганда.
  • 15 В.В.П.

    0 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА АМЕРИКАНЕЦА...ПРЕСАТА ГИ ИЗКАРВА ТЪПИ,И ТОВА НЕ Е ТАКА...60 Г. МОЖЕ БИ...СЕГА НЕ....ЕГАТИ И ПРОСТОТИЯТА....ВИЖ ,,,НА БЪЛГАРИЯ ,СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕТ.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АЗ ЧУКЧА ИСКА ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ - АЗ МИСЛЯ НАЙ-ГОТОВ !!! НО ЗАЩО ВСИЧКИ ИСКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ " МА МКА МИ " ??? АЗ МИСЛИ БЪДЕ ПО-ДОБЪР ПРЕЗИДЕНТ ОТ " МАЙ НА ТА МИ " !!!!
  • 18 Рошко

    0 0 Отговор
    Аз го разбирам като, Китай и Русия искат да си поделят обора 😂😂😂😂😂