Last news in Fakti

14 Септември, 2020 09:55 5 475 18

Гоце Делчев ще трябва да загине в борбата за добросъседство?

  • гоце делчев-
  • северна македония-
  • спорове-
  • история-
  • ес-
  • скопие-
  • добросъседство

България винаги е подкрепяла Северна Македония и нейния мирен европейски просперитет

Гоце Делчев ще трябва да загине в борбата за добросъседство? - 1
Снимка: БГНЕС

„Приближаването на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз стана повод миналото отново да отдалечи София и Скопие от общото европейско бъдеще. Главно заради заплахите от българските политици и историци, че ще блокират преговорите, ако не бъде разрешен спорният въпрос – чий е Гоце Делчев. Бившият президент на България Росен Плевнелиев смята, че все пак България няма да се реши на подобен ход“, пише македонското издание „Слободен печат“ в главната си статия в днешния си брой, предаде агенция "Фокус".

„България винаги е подкрепяла Северна Македония и нейния мирен, демократически и европейски просперитет. Програмата на София, когато България председателстваше Съюза, проправи пътя на страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. България първа призна Македония. Ние сме братски народ. Някои политици могат да говорят, както им харесва, но истината е, че България е страхотен защитник на своите съседи. Искаме просперитет и това е възможно само чрез присъединяване към ЕС. Но въпросът за разногласията около Гоце Делчев трябва да бъде разрешен“, каза Плевнелиев пред „ТВ 24“.

По-рано българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред същата телевизия, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не бъде постигнато споразумение по проблемните въпроси в Съвместната македоно-българска експертна комисия по история. Ангел Димитров, който е член на Комисията, заяви пред БНР, че нерешеният въпрос е не само двустранен, но и европейски спор. Той получи подкрепа и от евродепутата Андрей Ковачев.

„Нашият основен проблем е наглото фалшифициране на историята от македонска страна“, каза един от най-влиятелните политици в България. Македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров казва, че изявленията, които могат да обидят или разстроят съседите, не помагат. „Договорът за приятелство със съседна България говори за обща история, която свързва двата народа и през XXI век в Европа не може да се оспорва правото на самоопределение и себеизразяване. Приемането на миналото, но и на настоящето, благороден процес, който започнахме с България, трябва да се основава на това право, както за героите от миналото, които са от голямо значение за двете страни, така и за днешните поколения. Споразумението говори за взаимно уважение и приятелство. София говори за помощ по пътя на Северна Македония към членство в ЕС“, каза Димитров пред Радио „Свободна Европа“.

Министерството на външните работи съобщи, че „Северна Македония ще продължи със засилена комуникация и консултации на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в ЕС, а ключовото послание ще бъде, че е започнал изключително важен и сложен процес на диалог, който предполага изграждане на приятелство, чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави“. Съвместната македоно-българска комисия по исторически въпроси, след почивка поради изборите и пандемията от Covid-19, ще възобнови работата си в края на този или началото на следващия месец. Дебатът на историците беше „блокиран“ по въпроси за Гоце Делчев и други личности и събития от края на XIX и началото на XX век. След това България ги издигна на най-високо политическо ниво и ги постави като условие, без изпълнението на което да не позволи напредък в преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Комисията е създадена съгласно Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, който беше подписан през 2017 г. от министър-председателите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маскедоинчовец

    23 2 Отговор
    Ако зависи от Баце, ще ви жертва до последния българопитек, само и само да му върнат шкафчето.
  • 2 сорос

    20 0 Отговор
    Каква засилена комуникация,като от 10 месеца комисията не е заседавала.
  • 3 СМС от Ванга

    10 2 Отговор
    Баце ке се задоми с македонка.
  • 4 да де

    18 0 Отговор
    Сега ще си проличи колко е Българин тулупа и колко са принципни войводите.
  • 5 КОТарАК

    23 0 Отговор
    на нашите политици никога не им е пукало за историята и отношения между държавите основани на нея!!!! всичко е прах в очите на хората-решават от козяк , понякога и от кремъл. нашите нещастници освен да лалат , друго не става от тях!!
  • 6 Анонимен

    31 3 Отговор
    Гоце сам се е наричал българин. Трябваше да заведем дело до международен съд и ясно да се представят доказателства за българско културното наследство при царе, азбука, опълченци, писатели и сборници със стари песни. Имаме документи за всичко, просто да отсъдят в наша полза и да се пресатане с този цирк.

    Коментиран от #9

  • 7 Пак сме прецакани

    17 1 Отговор
    Кога българия е водела успешна външна политика особено сега с едноезичния половинкнижник.
  • 8 Открийте разликата

    16 2 Отговор
    Ако Бойко продаде на Зайо и каузата Гоце Делчев, няма да се различава по нищо от Георги Димитров, който е пре/о/дал тленните му останки през 1946. Тогава под знамето на Коминтерна, а сега на ЕС и НАТО!
  • 9 Перо

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Това е най-точната процедура,стига международния съд да не е зависим от световната мафия,защото макетата,ако признаят,че са измислена държава,народ и език,цялата титова и удбашийска постройка на северномакедонската територия ще се срути,като пясъчна кула.
  • 10 Всички знаем истината 😉

    22 6 Отговор
    Гоце Делчев е българин от географската област Македония! 🇧🇬🙂 Той не е нито сърбин, нито грък и нито "македонец" в етническия смисъл на думата❗ Македонски народ НЯМА📣❗❗❗❗ - има само македонски българи, македонски албанци, македонци влахи, македонски влахи и шепа македонски сърби... А тези славяновезичните във фюром спадат към македонските българи. Това е! 🇧🇬👍
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еххххххх

    12 5 Отговор
    Гоце Делчев е Българин и всички там,македонци са с български корени...историята не бива да се фалшифицира пък нека си живеят както искат,но България да не допуска гавра с историята ни,защото Гоце и останалите борещи се за свободата,и хилядите български доброворци,отишли да умрат за българите в област Македония,в гроба ще се въртят..мир на душите им,какви Мъже е раждала Българската жена!Стига предателства и фалшификации и лъжи!
  • 13 Досегашната

    9 3 Отговор
    ни външна политика спрямо Македония е само предателство на националните ни интереси. България е предадена и погребана от Боко и ортаците му. Затова само Каскета и Боко трябва да са в затвора.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само истина

    8 8 Отговор
    Гоце Делчев се определял като македонец. Това са му думите: „Дали може да има друго място за един македонец освен Македония? Дали има народ по-нещастен от македонския? И дали има някъде по-широко поле за работа, отколкото в Македония?”
  • 16 Мим33

    8 3 Отговор
    Не може толкива години тези макета да ни тъпчат и да са непризнателни към майката си България,постоянно да ни хулят,а ние да се правим на,ни чули ,ни видели. ,и да им служим за бърсалки.До кога,хайде най накрая твърда позиция и те да се наведът до коленете ни и да се молят за прошка.
  • 17 РЕАЛИСТА

    6 4 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПРИЗНАВАМЕ .ГРЕШКА БЕШЕ
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Досегашната":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
Новини по държави: