Last news in Fakti

14 Септември, 2020 16:50 9 121 53

Северна Македония: България готви неприлично предложение

  • северна македония-
  • предложение-
  • българия

Нови предложения за история

Северна Македония: България готви неприлично предложение - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българската страна се готви да предложи нова идея за определението на Гоце Делчев. Той ще бъде определен като български революционер и учител, който е търсил освобождение на автономната българска област Македония, съобщи македонското издание Република.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е бил добре информиран за предложението. То ще бъде направено на следващото заседание на съвместната комисия по исторически въпроси.

Предложението се определя като неприлично. Твърди се, че се разработва стратегия, която да подготви македонското общество за неговото приемане.

Очаква се Заев да настоява пред македонските представители да приемат предложението. Решението ще бъде обявено на съвместна среща с българския премиер Бойко Борисов, където въпросът ще бъде решен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спокойно македончовци с вас сме

    27 51 Отговор
    Единственото, което може да готви България е да се надупи за некое шкафче.
  • 2 пишем новата история на Кочината

    24 25 Отговор
    Баце най накрая ще направи Гоце син на македонска майка и български конекрадец.
  • 3 Дельо Хайдутин

    67 3 Отговор
    Че какво невярно има.?
  • 4 макета макета

    84 5 Отговор
    и вие се взехте на сериозно , кой знае какъв батак ще настане в ЕС ако ви приемат. работил съм в скопие и знам ,че не виждате по далеч от македоно сръбската граница. мислите че останалия свят се върти около вас

    Коментиран от #9

  • 5 знамето на Македония е крадено от Япония

    47 5 Отговор
    За едното конграчулейшънс и къща у Скопие, можем Гоце да го водим братовчед на Александър Македонски.
  • 6 Българина

    45 4 Отговор
    Всичко в изречението е вярно, освен че е била автономна област.

    Коментиран от #23

  • 7 Кирил

    15 31 Отговор
    Нещата са пределно ясни.Делчев е българин работил за македонски политически проект.Дейноста му е била в противоречие с българската държавна политика.
  • 8 у лево

    65 4 Отговор
    Държава без бъдеще, в Македония са се събрали най-простите българи.
  • 9 Бончо

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "макета макета":

    ще сътворят подобен на българския батак в ЕС и тогава батака х 2 хе хе ...и Ес може да се удави
  • 10 БО COVID-19

    71 4 Отговор
    Историята на сегашната държава Северна Македония започва след 1945-а година.
    Гоце Делчев е българин.

    Коментиран от #11

  • 11 миш

    9 28 Отговор

    До коментар #10 от "БО COVID-19":

    И какво,като започва от 1945 г.?Има някакво правило от кога да ти започне историята?

    Коментиран от #21, #35

  • 12 миш

    11 36 Отговор
    Към днешна дата Македония е призната държава от всички ,дори от нас,май бяхме първи. И поннеже,вие сте специалисти тука всички,кажете Македония от падането ни под турско робство до днес 2020 г.,колко години е била част от българската държава?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Панов

    43 0 Отговор
    Единственият ни интерес там е да имат право и бъдат официално признати тези които искат да се определят като българи.Има признати всякакви национални малцинства,например бошняци .
    Да бъде признато българско малцинство,а другите да бъдат каквито си искат и да вярват в каквото си искат.Тяхна си работа.
  • 14 Историк

    26 1 Отговор

    До коментар #12 от "миш":

    От онова събитие при което заселилите се в Битолско от Аварския каганат около 665 около 6000 българи, казват: "нашите чичовци нямат много доверие на ромеите", по повод сключеният мирен договор от времето на Тервел
  • 15 Държава ли

    45 3 Отговор

    До коментар #12 от "миш":

    Няма по изкуствена държава от Македония!Създадена във този вид от Коминтерна! Никога не е съществувала преди това - чисто българска територия, със език , създаден от български учен - всъщност , български диалект!

    Коментиран от #29

  • 16 Тези

    58 5 Отговор
    Секънд хенд- българе ни мразят повече от южните комшии.Многократно съм ходил и в двете страни.Турчина е любезен,искрен и приветлив.Не играе м,урвенски като макето.В Охрид,в Скопие,като чуят че говориш на български,те гледат накриво,а младите директно ,на висок глас те псуват.И това не е изолирано явление.Тези трябва да ги натикаме в миши г,з.Никаква подкрепа за членство в ЕС.Сега ще ни се мазнят,докато си постигнат целта.После ще ни създават големи главоболия.Отделно, че ако направим тази поредна глупост( първата и огромна беше на Желъо Президента) рискуваме тук съвсем законно и безнаказано,да нахлуят хиляди шиптъри,със фирмите си.Тогава ще усетим,що е шиптър и има ли почва у нас! Византиеца се оказа по ловък и безкомпромисен играч от нас!

    Коментиран от #19

  • 17 Горо

    13 8 Отговор
    В родословното дърво на Борисов също има македонски корени, но западната ни съседка няма никакво намерение да спори с България за тази смешна личност.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 жалко

    24 4 Отговор

    До коментар #16 от "Тези":

    Не с лошо и те са хора и то повечето наследници на българи. Това, че вече 100 години им промиват мозъците (пъвро Сърби и Гърци, после и комунистите, включително и българските такива) е проблема. Трябва да се образоват тези хора и новите поколения от международната история, не от българската. Там Македония има само по времето на Александър Велики (гръцка държава). По-късно има демографски карти където никъде не съществува понятието "македонец" в смисъл на народност. Нито в Османската империя някой се е определял като такъв. Това започва от 1944та година.

    Коментиран от #37

  • 20 Анййклл

    19 1 Отговор
    Това е все едно някоя мизиец да спори е ли българин или какво аджеба е.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шиптарите платиха добре, както и

    9 7 Отговор
    Всякакви Украинци, Гагаузи, взеха Българските паспорти, и по Света, забравиха, че са станали Българи!! Залебиха добре Патриотите и Воеводите обикалят в Украйна да набират Избиратели за следващите избори!
  • 23 Чети историята

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Идеята е заимствана в програмата на ВМОРО от това, което става с българия години по-рано - първо, подобно на Източна Румелия, автономна област в рамките на Османската империя, след това Съединение с България! НЕ ЧЕТЕШ ИСТОРИЯТА ДОБРЕ, И ЩЕ ПОВТАРЯШ НЕЙНИТЕ ГРЕШКИ!!!

    Коментиран от #26

  • 24 Мим33

    20 4 Отговор
    Абе макета,стига се се инатили и запъвали като магаре на лед,а приемайте това което ви се казва,за да нямате проблеми,а и ние повече от вас.тогава чак ще ви подкрепим,като много искате в Европа.Така че от вас зависи.Когато кажете да съгласни,подписвате и ви разрешаваме.Край и точка по въпроса....
  • 25 Историк

    23 3 Отговор
    Ако така продължават в Скопие,един американски социолог предрече. След 50-60 години Северна Македония ще бъде поделена между Сърбия, България и Албания. Без война ще се разпадне

    Коментиран от #28

  • 26 АНОНИМЕН

    22 3 Отговор

    До коментар #23 от "Чети историята":

    В Сан Стефано определят географията на територията населена с Българи! В Берлин ни разпарцалосват! Никой не иска голяма българска държава на полуострова - немци, австроунгарци, англичани, руснаци! Само американците са казали, че това не е справедливо, но тогава не са били достатъчно влиятелни! Българите от Македония са готвили присъединяване към България! Чакали са повод! Някои историци казват, че заради въстанието през 1903 година се е прецакала работата! Усетили се сърби, гърци и т.нар. Велики сили и са пресекли движението за обединение! После идват войните и съвсем се омазват нещата! Губим и Добруджа! От мен толкова! Който знае повече да пише!

    Коментиран от #53

  • 27 Иво

    19 2 Отговор
    Македония това е югозападна България със столица Охрид.
  • 28 Тогава така

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    е било, но сега се говори поделяне между: албания, гърция и сърбия... за албания + косово
  • 29 Съжалявам

    4 28 Отговор

    До коментар #15 от "Държава ли":

    Не поддържам идеята че македония е била част от българия,

    Коментиран от #31

  • 30 Ventura

    5 7 Отговор
    Е точно с този изявлен ( Б Борисов) историк ли ще решавате въпроса? Той разбира от проценти за шкафчето.!
  • 31 Държава ли

    23 1 Отговор

    До коментар #29 от "Съжалявам":

    Държавата Мекедония , като такава никога не е съществувала, преди да я създаде Коминтерна! Езикът и , е български диалект и е създаден в съгашният му вид , от български учен! Това са факти! Както и това, че държавата е създадена , за да не стане България твърде голяма от политическа гледна точка! И са изселени ,спаред едни източници десетки хиляди, според други стотици хиляди българи, за да образуват населението на тая изкуствена държава!
    А ако вие можете да докажете, че на това място да живели други хора, наречени македонци,съ собствена държава, и имате документи за това - в Македония ще ви позлатят! Само че, такива документи никога не са съществували!

    Коментиран от #36

  • 32 В е л и к и я

    9 0 Отговор
    Това е абсолютно точно , дори не за автономна област съм сигурен се е борил а за освобождението от турско робство и и да се присъедини към майка България .. ама айде от нас да мине ... !
  • 33 В е л и к и я

    8 1 Отговор
    Евала на наште политици че първи признаха тая мизерна държава , изобщо не щем да влизат тия говеда в границите на нашата велика вековна държава ... !
  • 34 Реално

    8 0 Отговор
    Може ИСТОРИЧЕСКИ в миналото да е била населена с българи, НО Днес В Македония живеят толкова много албанци и има толкова много джамии, че за предпочитане е и по добре е за в бъдеще да НЕ се споменава че има нищо общо с България...!!!
  • 35 Стрелата

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "миш":

    Ми утре се кръсти Мимиш и готово ставаш маседонец АМа турчин вече само албанците ве оправят вас.
  • 36 Македонец

    4 13 Отговор

    До коментар #31 от "Държава ли":

    Поредната квази пропаганда на Бойко и Каракачанов. Македония била създадена от коминтерната... В Македония няма нито един руски паметник. Ние, македонците, не сме длъжни на руснаците НИЩО! За разлика България дължи вскичко! Тя е освободена 2 пъти от Русия. В центъра на центъра на София имате руски паметник на руски цар, руска църква и катедрален храм пак РУСКИ! Във всеки български град има поне по един руски паметник. Руските паметници в България са 1000. В Македония са нула.

    Коментиран от #38, #48

  • 37 Бай Кольо

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "жалко":

    Какви Гърци бре те не искат да ги знаят,самите те ги водят като Българи. Името Македония не искат да се ползва от тях
  • 38 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Македонец":

    Някакъв руски трол се е изтропал в темета, ама по много тъп начин
  • 39 Историк

    6 2 Отговор
    Обикновено жителите от български произход в Македония разбират какви са едва като загине техен дядо или баба.Докато ровят из документите за наследството за земи, кръщелни актове и т.н четат и се пулят. Епа тука пише българин, я тука пак пишува бугарин.
    Епа що сум сега.... требе да сум баш македон щом така кажуват сърбоманите

    Коментиран от #40

  • 40 Македонец

    4 6 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Преди бяхте татаро-монголи, после словени, сега сексуално объркани. Но винаги измекари на някого. Вън Бойко и Каракачанов.

    Коментиран от #41

  • 41 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Македонец":

    Там гледай за наследството какво сме писали не се инати като магаре над Вардарски мост.Вижте си поземлените документи твоите прабаби дядовци какви са писани отпреди 1945г. По документи, а не по приказки на обучени в Сърбия и СССР как бяха, а да ИСТОРиЧАРИ.
    После си измийте очите и ръцете в реката или в езерата около Охрид и Преспа и тази лъжовна пропаганда ще остане само помията

    Коментиран от #43

  • 42 Ванга

    6 0 Отговор
    Виждам как , ако се окъпе македонси историчар Во Охридското езеро ке изгори, като девол во светена вода
  • 43 Македонец

    4 5 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    Защо поставяш семейната съвест на един обикновен македонец, предавана от коляно на коляно, преди Живковата анти македонска пропаганда? Защото всяка пропаганда е нищо друго, а само пропаганда. Защо продолжаваш да си комунистически шовинист в 2020 година? Цивилизования свят уважава правото на самоопределение. Ако налагаш своето мнение вътху друго човешко същество, в демократични страни отиваш в затвора. България трява да изтрие следите от комунизма като спре с шовинизма върху македонското малцинство в България. Комунягите Бойко и Каракачанов са за в затвора!

    Понеже си падаш по история, за да гледаш на македонците с обективни очи, а не с тези на комунистите Бойко и Каракачанов, научи и запомни тези думи на Гоце Делчев и Тодор Александров:
    „Дaли мoжe дa имa другo мяcтo зa eдин мaкeдoнeц ocвeн Мaкeдoния? Дaли имa нaрoд пo-нeщacтeн oт мaкeдoнcкия? И дaли имa някъдe пo-ширoкo пoлe зa рaбoтa, oткoлкoтo в Мaкeдoния?” - Гoцe Дeлчeв

    "Мaкeдoнцитe никoгa нямa дa пoзвoлят дa бъдaт упрaвлявaни oт гръци, cърби или бългaри" - Тoдoр Aлeкcaндрoв

    Коментиран от #46, #49

  • 44 Македонец от Ключ.

    8 2 Отговор
    Мда , Каракачанката много ви бърка в псевдо македонската същност , щото е историк и ви знае смешната история , състояща от две страници . Всичко ви е крадено от българската история , както и езика ви .

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 историк

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Македонец":

    Всъщност, кое е първо.
    Я да сте чували за понятието "Български Великден".Започва от 1860г. я да погледнем кои хора и кои населени места се надигат срещу гръцките попове(известни като фанариоти)Фанариотизма е движение на гърците, които посредством вярата в християнството и ще направят по-късно и като руснаците(панславизма- руснаците да властват над всички славянски народи).
    И едната и другата идеология преследва или елинизиране и погърчване на каквото и да било население в името на Велика Гърция или Върховество над другите народностти.
    Трябва да не кълвете на гола кука, а да ги отсявате нещата, защо през 1860 до 1870г. когато се създава Българската екзархия от Охрид и Преспа до устието на Дунав и от Ниш до Одрин се създава тази екзархия под това име и да си зададете що за хора живеят на тези територии.
    Що се отнася до споменатите революционери се създават Вътрешна(т.е на територията на днешна Македония и Около Одрин днешна Република Турция и Серско (Република Гърция) съкратено тази структура се нарича ВМОРО.Има обаче и Външна на тази от офицери основно от избягали от географската област Македония, които са офицери от състава на Българската армия.Та между тях няма съгласие, кога и как да се воюва за Македония.А пък какви са тези хора и че са заявявали че са българи документи има много и изведнъж 1944-45г. всичко става македонци
  • 47 историк

    3 0 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F

    https://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1011:----------1860-
    Този втори лнк е за македонеца, ако въобще е македонец де или най-обикновен трол
  • 48 маке

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Македонец":

    Я чекаи малце объркана душо.
    Ако не беа Русите сега щехме да си хортуваме на Турски сите Балканци
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Македонец":

    Я дай факсимилието на тия цитати. Това на Тодор Александров е от весникарска публикация.
    ....................................
    Ето Ви нещо за размисъл!
    Копи-пейст: Писмо от Тодор Александров до цар Фердинанд І за трудностите в прехраната на населението и армията, лошото отношение на германците към българската армия и предложения за отстраняване на слабостите. 25 февруари 1917 година.
    "Мислим, че е необходно (нуждно) да се реагира срещу малките своеволия и посегателства, вършени от германци и турци, за да не се разширяват и земат опасни размери и въобще да се направи сичко възможно, за благополучното завръшване на великото народно дело - обединението на българското племе под скиптъра на Ваше Величество."
    Източник: Оригинален източник на документа - Държавна агенция "Архиви"
    Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.

    Коментиран от #50, #52

  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А ето и какъв и какъв е Гоце Делчев:
    „....Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същето да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гърцките болести, а именно — колко[то] глави, толкоз капитани. Пустата му слава! . . . Всеки иска да блесне....”
    Гоце Делчев, Писмo до Никола Малешевски
    ЧЕТИ И МИСЛИ..........!!!
    Гоце Делчев.
    В едно писмо до свой съратник той пише "... Европа и Русия никога няма да
    п р о с п я т второ "Съединение". Ние трябва да се борим за Автономия
    на Макединия."
    Даме Груев “.............Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род. „
  • 51 Македонец

    1 2 Отговор
    Вие сте толкова български патриоти колкото Бойко. Крадете от българския народ и все македонците са ви виновни. Пред съдът ще отговаряте всички! Оставка!!!
    Спрете с Живковата пропаганда. Македонците са учредители на съвременната българска държава.

    "Мaкeдoнцитe никoгa нямa дa пoзвoлят дa бъдaт упрaвлявaни oт гръци, cърби или бългaри" - Тoдoр Aлeкcaндрoв
  • 52 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Търси Todor Alexandroff "The Times" - London, January 4th 1924. В интервюто на Александров, той не веднъж критикува българската политика спрамо македонците. Там ще срещнеш думите му: "Мaкeдoнцитe никoгa нямa дa пoзвoлят дa бъдaт упрaвлявaни oт гръци, cърби или бългaри"

    По директно и конкретно от това, здраве му кажи.
  • 53 АНОНИМЕН,не си компетентен

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "АНОНИМЕН":

    Очевидно не си чувал за Райхсщатското споразумение между Руската и Австроунгарската империя. То е преди руско-турската война от 1878 г.(неправилно наричана Освободителна). Именно тогава е било договорено разпокъсването на България. Един от руските дипломати,участвали на Берлинския конгрес е публикувал спомени че това разпокъсване е по идея именно на руския цар! Книгата на този дипломат я показа Антон Тодоров в предаването "Документите" по т-я Европа.
    Ако искаш да научиш истината не се доверявай на рубладжийски историци(по-точно фалшификатори на историята) като Андрей Пантев,Искра Баева и прочее комунистически отрепки,а потърси и други източници на информация. На първо време прочети книгите на Иво Инджев "Измамата Сан Стефано" и "Течна дружба".
    На тези,които го обвиняват в лъжа Инджев отговаря че в книгите си е цитирал над 100 исторически източника,сред които и руските царски архиви. И уточнява: "Който не вярва на мен може да чете в оригинал."
Новини по държави: