Last news in Fakti

18 Септември, 2020 15:56 2 267 21

Ето как Европейската комисия ще се бори с расизма

  • расизъм-
  • ек-
  • ес-
  • план-
  • дискриминация-
  • урсула фон дер лaйен

В речта си Урсула фон дер Лайен обяви нов план за действие на ЕС за борба с расизма

Ето как Европейската комисия ще се бори с расизма - 1
Снимка: Shutterstock

В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 16 септември 2020 г., председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Напредъкът в борбата с расизма и омразата е уязвим — трудно се извоюва, а много лесно се губи. Затова сега е моментът за промяна. Сега е моментът да се изгради един наистина антирасистки Съюз — който не просто осъжда проявите, а и ги санкционира. За да положи основите, Комисията представя план за действие.

В речта си за състоянието на Съюза за 2020 г. председателят Фон дер Лайен обяви нов план за действие на ЕС за борба с расизма, в който се определя набор от мерки за следващите пет години. Наред с другото, Комисията ще гарантира, че държавите членки прилагат изцяло съответното законодателство на ЕС и ще укрепи допълнително правната рамка, ако е необходимо. По-специално това би могло да се случи в областите, които все още не са обхванати от законодателството за борба с дискриминацията, като например правоприлагането. Също така Комисията призовава държавите членки да използват в максимална степен всички инструменти, с които разполагат, по-специално предвиденото финансиране по линия на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и инструмента Next Generation EU. Планът за действие ще обедини участници от всички нива за по-ефективна борба с расизма в Европа, в това число чрез приемането на национални планове за действие срещу расизма.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, каза: Стигнахме до момент, в който трябва действаме. Протестите изпращат ясно послание — промяната трябва да се случи сега. Няма да бъде лесно, но трябва да има промяна. Ще работим усърдно за това и няма да се поколебаем да укрепим законодателството, ако е необходимо. Самата Комисия също ще адаптира политиката си за наемане на работа, за да може тя да отразява по-добре европейското общество.

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали посочи: В демократичните общества няма място за каквато и да било расова дискриминация и расизъм. Всички ние трябва да се стремим към общества, които се обявяват против расизма. С настоящия план за действие признаваме, че не само отделни лица проявяват расизъм — расизмът е и структурно явление. Следователно е необходимо да се борим с него на всички нива на управлението, за да постигнем обрат. Ето защо, наред с другото, ще обърнем внимание на правоприлагането, социалните нагласи, стереотипите и тревогите от икономическо естество и ще насърчим държавите членки да приемат свои планове за действие за борба с расизма.

Необходими са допълнителни действия: координация, повишаване на осведомеността и прилагане на националното законодателство и законодателството на ЕС

В плана за действие на ЕС за борба с расизма за периода 2020—2025 г. е обявен набор от действия за справяне с расизма посредством правото на ЕС, но и чрез други средства — работа с държавите членки, включително с правоприлагащите органи, медиите и гражданското общество, пълноценно използване на наличните и бъдещите инструменти на ЕС и анализиране на човешките ресурси на самата Комисия. Също така в плана за действие се призовава за:

- по-добро прилагане на правото на ЕС — ЕС разполага със солидна правна рамка за борба с дискриминацията, расизма и ксенофобията, но е налице ясна нужда от преоценка на тази рамка и набелязване на евентуални пропуски, които да се отстранят. През 2021 г. Комисията ще докладва за прилагането на Директивата за расовото равенство и ще предприеме действия по евентуално законодателство до 2022 г. Комисията ще гарантира също пълно и правилно транспониране и изпълнение на Рамковото решение за борба с расизма и ксенофобията, включително чрез производства за установяване на нарушения;

- по-тясно сътрудничество — Комисията ще назначи координатор за борбата с расизма и ще стартира редовен диалог със заинтересованите страни, които ще се срещат поне два пъти годишно. Координаторът ще осъществява тясна връзка с лица с малцинствен расов или етнически произход и ще взаимодейства с държавите членки, Европейския парламент, гражданското общество и академичните среди за засилването на мерките на политиката в областта на антирасизма;

- справедлива полицейска намеса и защита — с подкрепата на агенции на ЕС, като Агенцията за основните права (FRA) и Агенцията за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL) държавите членки се насърчават да увеличат усилията си за предотвратяване на дискриминационните нагласи сред правоприлагащите органи и да засилят надеждността на правоприлагащата дейност за борба с престъпленията от омраза;

- засилване на действията на национално равнище — държавите членки се насърчават да приемат национални планове за действие за борба с расизма и расовата дискриминация до края на 2022 г. До края на 2021 г. Комисията, съвместно с национални експерти, ще определи основните принципи за изготвянето на ефективни национални планове за действие и ще представи първия доклад за напредъка до края на 2023 г.;

- по-голямо многообразие сред служителите на ЕС — Комисията ще предприеме стъпки за значително повишаване на представителността сред нейните служители чрез мерки, насочени към набирането и подбора на персонал. Другите институции на ЕС са приканени да предприемат подобни стъпки.

Сред останалите мерки, посочени в плана за действие, са: повишаване на осведомеността и предприемане на действия срещу расовите и етническите стереотипи чрез използването на медиите, образованието, културата и спорта и подобряване на събирането на данни с разбивка по расов или етнически произход. Комисията ще постави началото на ежегодно определяне на европейска столица или европейски столици на приобщаването и многообразието и ще организира среща на върха по въпросите на расизма през пролетта на 2021 г.

Следващи стъпки

Изпълнението на действията, представени в плана за действие, ще подлежи на мониторинг, напредъкът ще се докладва и действията ще бъдат адаптирани, когато е необходимо. Комисията приканва Европейския парламент редовно да обсъжда и да подкрепя изпълнението на плана за действие и Съвета да приеме заключения относно действията на държавите членки за предотвратяване и борба с расизма.

Дискриминацията, основана на расов или етнически произход, е забранена в ЕС. Въпреки това такава дискриминация продължава да съществува в нашето общество и над половината от европейците са на мнение, че дискриминацията е широко разпространена в тяхната страна. Според Агенцията на ЕС за основните права (FRA) 45 % от хората от африкански произход, 41 % от ромите и 39 % от хората с произход от страна, разположена на юг от Сахара, са се сблъсквали с такава дискриминация. 11 % от евреите са се почувствали дискриминирани заради това, че са евреи.

ЕС разполага с правна рамка, включваща Директивата за расовото равенство и Рамковото решение за борба с расизма и ксенофобията. Неотдавнашни събития, при които наяве излязоха расови напрежения, предизвикаха безпокойство, че правната защита срещу расовата, религиозната и етническата дискриминация не се прилага ефективно. Това е свързано и с безпокойство за взаимоотношенията между правоприлагащите органи и малцинствата. След речта на председателя Фон дер Лайен, в която бе отправен призив за повече действия, колегиумът на членовете на Комисията проведе на 24 юни структурен дебат под надслов „Срещу расизма и за по-голямо многообразие и равенство в Европейския съюз“. Тогава председателят подчерта, че това е началото на дискусията и на конкретни действия, в това число и план за действие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дельо Хайдутин

    31 3 Отговор
    В Европа живеят бели хора и нямат проблеми с някакъв расизъм.

    Коментиран от #17

  • 3 емме

    36 2 Отговор
    Най мразя расизма и тъмнокожите.
  • 4 tototo

    32 2 Отговор
    ако ес продължава в същия дух наистина ще се разпадне
  • 5 Gen Gurko

    42 2 Отговор
    Негрите и арабите в Африка и няма да има расизъм. Всяка жаба да си знае гъола.
  • 6 Радев

    27 3 Отговор
    Мулатчето на снимката се казва Емилия Москаленко и е от Украина . Там не знам да има расизъм ,а е написала плаката не правилно..момето е пилонистка, демек танцува на пилон и да не се прави на дискриминирана ,че е излагация !
  • 7 елементарно идиотсън

    24 1 Отговор
    проблема със расизма е много лесен но някой удобно неиска да го оправи... ако всяко цигане се прибере по родното си място и останат само бели в европа проблем няма как да има!!! по-просто неможе и да бъде
  • 8 Аре

    28 0 Отговор
    Мисля, че демокрацията не означава да налагаш силом на хората да не изразяват своите мисли за расовите различия между хората. Между другото всеки си го мисли това различие но не го изказват гласно.
  • 9 Грейс

    25 1 Отговор
    Хайде стига с тези глупости.! Не може да накарате различни етнос и раси да се понасят. Те имат различни религиозни и битови различия. Как българчета ще учат с циганския етнос, а? Да ви Разкажа ли за 2 обезбългарени български училища в община "Възраждане", училища които са имали участници а Олимпиади, учени и които са влизали в езикови ги на, ии без частни уроци а сега от целия квартал няма нито еднобългарче, нивото е нула и циганите ги карат с автобус от цфакултета". Самите учители са в постоянен стрес, защото" родителите заплашват с побой. Същото чака и детска градина, в която има в група от 20 деца по 5,6 циганета.Научетд мързеливите на Работа и тогава ни обяснявате за равенство.
  • 10 Eeee

    21 0 Отговор
    Всеки да си стои в кочинката си и расизма ще изчезне.
  • 11 Тия там за друго не говорят

    18 0 Отговор
    Само за расизъм и джендъризъм. Ако някой не му харесва да се връща от където е дошъл. Тия ще събудят чичо Ади. До колкото се чува в Германия са посети зрънца. Лошото е да не се разрастват. Не съм чул там да се коментира за изнасилени и пребити бели.Пфууууу
  • 12 someone

    19 1 Отговор
    Европа е на белите цивилизовани и образовани хора ,не на номади и диви племена, не на гетата и неграта, който не му харесва да ходи на Юг от Средиземно море.
  • 13 миш

    14 1 Отговор
    ЕС,ЩЕ МИ КАЖЕ КОЙ ДА ОБИЧАМ,ДА МИ БЪДЕ ПРИЯТЕЛ ИЛИ ДА МИ СЕДА НА МАСАТА.Е,това си е моя работа.
  • 14 Шериат за ЕС!

    14 1 Отговор
    Ето това става, като се бутат жени на власт! После следва колапс на държавата.
  • 15 Хастар

    6 0 Отговор
    Много думи, но същността е, че ще преразпределят м.иг.ран.тите и законово да ни накарат да мълчим и да не протес.тираме.
  • 16 Анонимен

    10 0 Отговор
    Европейския съюз изглежда живее в някаква паралелна реалност - само като видите с какви "проблеми" се занимават . 100 процента от решенията им са насочени срещу коренното, с нормална сексуална ориентация и работещо население на различните държави . Време е за тотално разпускане на тази вредителска организация . Вместо да се занимават с подобряване на сигурността , икономически просперитет , насърчаване на иновациите , засилване ролята на световната сцена те се занимават с заселване на нежелани чужденци , разбиване на семейните ценности ,заличаване на самоопределението на народите и за десерт - унищожаване на икономиката чрез еко-социалистически утопии.
  • 17 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":

    В коя Европа живееш? В тази в горно Уйно ли?
  • 18 АШКОЛСУН

    6 0 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИЦАИ КОИТО НЕНАВИЖДАТ ЧУЖДЕНЦИ А ПОСЛЕ НАРОДИТЕ НА ГЕТОТО ОТ ЕВРОГЕЙСКИ ДЪРЖАВИ!ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМА НЕНАВИСТ КЪМ ПРАВОСЛАВНИ!ЗАЩО БЕ ГЕЙРОПКА ?
  • 19 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Край хора вие четете ли между редовете тия са диктатори налагат силово техни си мнения по цял свят каква демокрация в това никаква демокрация не е това си е тирания на нови закони и нови господари, честно моля се този покварен съюз наречен ЕС да се разпадне, жалкото е че му бях истински фен, но не съвпадна с моите мечти изроди се в отвратителна форма начело с Германия и Франция, поделастни на сащ.
  • 20 чернобяло

    1 0 Отговор
    Да сложат навсякъде цветнокожи / каквото и да означава това / , та да се кротнат !
  • 21 целоФанСфолиО

    2 0 Отговор
    Каквото и да говорим , явно расизма е закодиран в човека. А напоследък все повече наблюдаваме форми на ОБРАТЕН РАСИЗЪМ и дискриминация. Аман от криворазбрана толерантност !