ФАКТИ.БГ

Ето как Европейската комисия ще се бори с расизма

В речта си Урсула фон дер Лайен обяви нов план за действие на ЕС за борба с расизма

Публикувана: 18 Септември, 2020 15:56
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1391
Ето как Европейската комисия ще се бори с расизма
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 16 септември 2020 г., председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Напредъкът в борбата с расизма и омразата е уязвим — трудно се извоюва, а много лесно се губи. Затова сега е моментът за промяна. Сега е моментът да се изгради един наистина антирасистки Съюз — който не просто осъжда проявите, а и ги санкционира. За да положи основите, Комисията представя план за действие.

В речта си за състоянието на Съюза за 2020 г. председателят Фон дер Лайен обяви нов план за действие на ЕС за борба с расизма, в който се определя набор от мерки за следващите пет години. Наред с другото, Комисията ще гарантира, че държавите членки прилагат изцяло съответното законодателство на ЕС и ще укрепи допълнително правната рамка, ако е необходимо. По-специално това би могло да се случи в областите, които все още не са обхванати от законодателството за борба с дискриминацията, като например правоприлагането. Също така Комисията призовава държавите членки да използват в максимална степен всички инструменти, с които разполагат, по-специално предвиденото финансиране по линия на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и инструмента Next Generation EU. Планът за действие ще обедини участници от всички нива за по-ефективна борба с расизма в Европа, в това число чрез приемането на национални планове за действие срещу расизма.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, каза: Стигнахме до момент, в който трябва действаме. Протестите изпращат ясно послание — промяната трябва да се случи сега. Няма да бъде лесно, но трябва да има промяна. Ще работим усърдно за това и няма да се поколебаем да укрепим законодателството, ако е необходимо. Самата Комисия също ще адаптира политиката си за наемане на работа, за да може тя да отразява по-добре европейското общество.

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали посочи: В демократичните общества няма място за каквато и да било расова дискриминация и расизъм. Всички ние трябва да се стремим към общества, които се обявяват против расизма. С настоящия план за действие признаваме, че не само отделни лица проявяват расизъм — расизмът е и структурно явление. Следователно е необходимо да се борим с него на всички нива на управлението, за да постигнем обрат. Ето защо, наред с другото, ще обърнем внимание на правоприлагането, социалните нагласи, стереотипите и тревогите от икономическо естество и ще насърчим държавите членки да приемат свои планове за действие за борба с расизма.

Необходими са допълнителни действия: координация, повишаване на осведомеността и прилагане на националното законодателство и законодателството на ЕС

В плана за действие на ЕС за борба с расизма за периода 2020—2025 г. е обявен набор от действия за справяне с расизма посредством правото на ЕС, но и чрез други средства — работа с държавите членки, включително с правоприлагащите органи, медиите и гражданското общество, пълноценно използване на наличните и бъдещите инструменти на ЕС и анализиране на човешките ресурси на самата Комисия. Също така в плана за действие се призовава за:

- по-добро прилагане на правото на ЕС — ЕС разполага със солидна правна рамка за борба с дискриминацията, расизма и ксенофобията, но е налице ясна нужда от преоценка на тази рамка и набелязване на евентуални пропуски, които да се отстранят. През 2021 г. Комисията ще докладва за прилагането на Директивата за расовото равенство и ще предприеме действия по евентуално законодателство до 2022 г. Комисията ще гарантира също пълно и правилно транспониране и изпълнение на Рамковото решение за борба с расизма и ксенофобията, включително чрез производства за установяване на нарушения;

- по-тясно сътрудничество — Комисията ще назначи координатор за борбата с расизма и ще стартира редовен диалог със заинтересованите страни, които ще се срещат поне два пъти годишно. Координаторът ще осъществява тясна връзка с лица с малцинствен расов или етнически произход и ще взаимодейства с държавите членки, Европейския парламент, гражданското общество и академичните среди за засилването на мерките на политиката в областта на антирасизма;

- справедлива полицейска намеса и защита — с подкрепата на агенции на ЕС, като Агенцията за основните права (FRA) и Агенцията за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL) държавите членки се насърчават да увеличат усилията си за предотвратяване на дискриминационните нагласи сред правоприлагащите органи и да засилят надеждността на правоприлагащата дейност за борба с престъпленията от омраза;

- засилване на действията на национално равнище — държавите членки се насърчават да приемат национални планове за действие за борба с расизма и расовата дискриминация до края на 2022 г. До края на 2021 г. Комисията, съвместно с национални експерти, ще определи основните принципи за изготвянето на ефективни национални планове за действие и ще представи първия доклад за напредъка до края на 2023 г.;

- по-голямо многообразие сред служителите на ЕС — Комисията ще предприеме стъпки за значително повишаване на представителността сред нейните служители чрез мерки, насочени към набирането и подбора на персонал. Другите институции на ЕС са приканени да предприемат подобни стъпки.

Сред останалите мерки, посочени в плана за действие, са: повишаване на осведомеността и предприемане на действия срещу расовите и етническите стереотипи чрез използването на медиите, образованието, културата и спорта и подобряване на събирането на данни с разбивка по расов или етнически произход. Комисията ще постави началото на ежегодно определяне на европейска столица или европейски столици на приобщаването и многообразието и ще организира среща на върха по въпросите на расизма през пролетта на 2021 г.

Следващи стъпки

Изпълнението на действията, представени в плана за действие, ще подлежи на мониторинг, напредъкът ще се докладва и действията ще бъдат адаптирани, когато е необходимо. Комисията приканва Европейския парламент редовно да обсъжда и да подкрепя изпълнението на плана за действие и Съвета да приеме заключения относно действията на държавите членки за предотвратяване и борба с расизма.

Дискриминацията, основана на расов или етнически произход, е забранена в ЕС. Въпреки това такава дискриминация продължава да съществува в нашето общество и над половината от европейците са на мнение, че дискриминацията е широко разпространена в тяхната страна. Според Агенцията на ЕС за основните права (FRA) 45 % от хората от африкански произход, 41 % от ромите и 39 % от хората с произход от страна, разположена на юг от Сахара, са се сблъсквали с такава дискриминация. 11 % от евреите са се почувствали дискриминирани заради това, че са евреи.

ЕС разполага с правна рамка, включваща Директивата за расовото равенство и Рамковото решение за борба с расизма и ксенофобията. Неотдавнашни събития, при които наяве излязоха расови напрежения, предизвикаха безпокойство, че правната защита срещу расовата, религиозната и етническата дискриминация не се прилага ефективно. Това е свързано и с безпокойство за взаимоотношенията между правоприлагащите органи и малцинствата. След речта на председателя Фон дер Лайен, в която бе отправен призив за повече действия, колегиумът на членовете на Комисията проведе на 24 юни структурен дебат под надслов „Срещу расизма и за по-голямо многообразие и равенство в Европейския съюз“. Тогава председателят подчерта, че това е началото на дискусията и на конкретни действия, в това число и план за действие.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Дельо Хайдутин
2 Отговор
В Европа живеят бели хора и нямат проблеми с някакъв расизъм.

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +31

емме
3 Отговор
Най мразя расизма и тъмнокожите.

Оценка:
-2 +35

tototo
4 Отговор
ако ес продължава в същия дух наистина ще се разпадне

Оценка:
-2 +31

Gen Gurko
5 Отговор
Негрите и арабите в Африка и няма да има расизъм. Всяка жаба да си знае гъола.

Оценка:
-2 +41

Радев
6 Отговор
Мулатчето на снимката се казва Емилия Москаленко и е от Украина . Там не знам да има расизъм ,а е написала плаката не правилно..момето е пилонистка, демек танцува на пилон и да не се прави на дискриминирана ,че е излагация !

Оценка:
-3 +26

елементарно идиотсън
7 Отговор
проблема със расизма е много лесен но някой удобно неиска да го оправи... ако всяко цигане се прибере по родното си място и останат само бели в европа проблем няма как да има!!! по-просто неможе и да бъде

Оценка:
-1 +23

Аре
8 Отговор
Мисля, че демокрацията не означава да налагаш силом на хората да не изразяват своите мисли за расовите различия между хората. Между другото всеки си го мисли това различие но не го изказват гласно.

Оценка:
-0 +27

Грейс
9 Отговор
Хайде стига с тези глупости.! Не може да накарате различни етнос и раси да се понасят. Те имат различни религиозни и битови различия. Как българчета ще учат с циганския етнос, а? Да ви Разкажа ли за 2 обезбългарени български училища в община "Възраждане", училища които са имали участници а Олимпиади, учени и които са влизали в езикови ги на, ии без частни уроци а сега от целия квартал няма нито еднобългарче, нивото е нула и циганите ги карат с автобус от цфакултета". Самите учители са в постоянен стрес, защото" родителите заплашват с побой. Същото чака и детска градина, в която има в група от 20 деца по 5,6 циганета.Научетд мързеливите на Работа и тогава ни обяснявате за равенство.

Оценка:
-1 +24

Eeee
10 Отговор
Всеки да си стои в кочинката си и расизма ще изчезне.

Оценка:
-0 +21

Тия там за друго не говорят
11 Отговор
Само за расизъм и джендъризъм. Ако някой не му харесва да се връща от където е дошъл. Тия ще събудят чичо Ади. До колкото се чува в Германия са посети зрънца. Лошото е да не се разрастват. Не съм чул там да се коментира за изнасилени и пребити бели.Пфууууу

Оценка:
-0 +18

someone
12 Отговор
Европа е на белите цивилизовани и образовани хора ,не на номади и диви племена, не на гетата и неграта, който не му харесва да ходи на Юг от Средиземно море.

Оценка:
-1 +19

миш
13 Отговор
ЕС,ЩЕ МИ КАЖЕ КОЙ ДА ОБИЧАМ,ДА МИ БЪДЕ ПРИЯТЕЛ ИЛИ ДА МИ СЕДА НА МАСАТА.Е,това си е моя работа.

Оценка:
-1 +14

Шериат за ЕС!
14 Отговор
Ето това става, като се бутат жени на власт! После следва колапс на държавата.

Оценка:
-1 +14

Хастар
15 Отговор
Много думи, но същността е, че ще преразпределят м.иг.ран.тите и законово да ни накарат да мълчим и да не протес.тираме.

Оценка:
-0 +6

Анонимен
16 Отговор
Европейския съюз изглежда живее в някаква паралелна реалност - само като видите с какви "проблеми" се занимават . 100 процента от решенията им са насочени срещу коренното, с нормална сексуална ориентация и работещо население на различните държави . Време е за тотално разпускане на тази вредителска организация . Вместо да се занимават с подобряване на сигурността , икономически просперитет , насърчаване на иновациите , засилване ролята на световната сцена те се занимават с заселване на нежелани чужденци , разбиване на семейните ценности ,заличаване на самоопределението на народите и за десерт - унищожаване на икономиката чрез еко-социалистически утопии.

Оценка:
-0 +10

ха ха
17 Отговор

До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":


В коя Европа живееш? В тази в горно Уйно ли?

Оценка:
-1 +3

АШКОЛСУН
18 Отговор
НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИЦАИ КОИТО НЕНАВИЖДАТ ЧУЖДЕНЦИ А ПОСЛЕ НАРОДИТЕ НА ГЕТОТО ОТ ЕВРОГЕЙСКИ ДЪРЖАВИ!ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМА НЕНАВИСТ КЪМ ПРАВОСЛАВНИ!ЗАЩО БЕ ГЕЙРОПКА ?

Оценка:
-0 +6

no name no face no number
19 Отговор
Край хора вие четете ли между редовете тия са диктатори налагат силово техни си мнения по цял свят каква демокрация в това никаква демокрация не е това си е тирания на нови закони и нови господари, честно моля се този покварен съюз наречен ЕС да се разпадне, жалкото е че му бях истински фен, но не съвпадна с моите мечти изроди се в отвратителна форма начело с Германия и Франция, поделастни на сащ.

Оценка:
-0 +6

чернобяло
20 Отговор
Да сложат навсякъде цветнокожи / каквото и да означава това / , та да се кротнат !

Оценка:
-0 +1

целоФанСфолиО
21 Отговор
Каквото и да говорим , явно расизма е закодиран в човека. А напоследък все повече наблюдаваме форми на ОБРАТЕН РАСИЗЪМ и дискриминация. Аман от криворазбрана толерантност !

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Хилъри Клинтън
Кандидатът за президент на САЩ, издигнат от демократическата партия, използва социалната мрежа Туитър, за да се присмее на новия предизборен рекламен клип, който опонентът ѝ в предстоящите избори пусна в медиите.
Драги Доналд: Не можеш да направиш Америка велика отново, когато не правиш нищо в Америка."

Още бисери
ТОП 5