Last news in Fakti

22 Септември, 2020 21:00 2 694 19

Виктор Орбан: "Заедно ще успеят отново"

  • унгария-
  • виктор орбан

Унгарският премиер определя като ключови президентските избори в Съединените щати и прогнозира, че вотът ще реши битката на международния либерален елит срещу християнконсерваторите

Виктор Орбан: "Заедно ще успеят отново" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Заедно ще успеят отново" - под това заглавие унгарският премиер Виктор Орбан публикува есе по повод началото на новия политически сезон в националния проправителствен ежедневник „Мадяр Немзет“ или Унгарска нация.

В него Орбан продължава с противопоставянето между християндемократи и либерали, очертава държавите от Европейския съюз, чиито правителства са на прав път, сред тях и българското, обявява, че централноевропейските държави ще вървят по пътя на икономическата изгода, когато става въпрос за европейски политики, и подкрепя Тръмп в битката за втори мандат.

Няма Бъйле Тушнад, има коронавирус - така започва есето на Виктор Орбан. Бъйле Тушнад е град в румънските Карпати, населен предимно с унгарско малцинство, където през 2014-та година унгарският премиер очерта визията си за нелиберална демокрация и започна битката срещу наричания от него брюкселски елит. Битката ни за интелектуален суверенитет и свобода, която започна от Бъйле Тушнад преди години, бавно започва да дава плодове, пише Орбан и атакува Западна Европа със същите думи, които изрече и на 20 август - националния празник на Унгария.

"Западна Европа предаде това, което стои зад многовековното ѝ величие и успех, предаде духовната дълбочина на живота, щастието от брака и децата и националните култури. Отказа се от християнска Европа и вместо това експериментира с безбожен космос, семейства с цветовете на дъгата, миграцията и отворените общества", посочва Орбан.

До 2050-та година без Русия, 20% от европейското население ще бъде мюсюлманско, предупреждава Орбан и прогнозира, че до средата на века ще разчитаме на мюсюлманското мнозинство в големите градове.

Унгарският премиер определя като ключови президентските избори в Съединените щати и прогнозира, че вотът ще реши битката на международния либерален елит срещу християнконсерваторите. "Познаваме американските демократични правителства и техния морален империализъм", пише Орбан.

Полското правителство остава, десните се стабилизираха в Хърватия и Сърбия, словенците са по същия път, Словакия с новото правителство не напусна Вишеградската четворка, а шансовете за оцеляване на правителството на България и на премиера, не са лоши, Нидерландия напомня много на Великобритания в периода преди референдума за Брекзит - така Орбан очертава картината на Европа.

Той подчертава, че Евросъюзът трябва да върви по пътя на търсене на компромиси. За всичко това има шансове, ако оттеглянето на Ангела Меркел в Германия се реализира със трус със сила под 4 по Рихтер, казва Орбан.

Есето завършва с призив да се стегнат редиците за решаваща битка на парламентарните избори в Унгария през 2022-ра.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип е един доказано провалил се

    12 0 Отговор
    ПОЛИТИК, КОЙ ГО ПРАТИ ВЪВ Венецианската Комисия, провали СДС, за Постове и Службиго Изтъргуваха!!! СДС!!!
  • 2 Лидия 1977

    4 9 Отговор
    Абе Викторе, като няма християндемократи попадаш у Франция либерта е свобода от французкио. Добре си ръководиш държавата и ми е интересно как, като не си наясно с доста политически действия

    Коментиран от #5

  • 3 Шок и ужас!

    6 3 Отговор
    “ шансовете за оцеляване на правителството на България и премиера ,не са лоши”... И протестърска тишина, половин час?!
  • 4 цар Крум

    9 4 Отговор
    винаги съм го харесвал орбан защото държи много за държавата си и не еб..... европейския съюз

    Коментиран от #6

  • 5 Коко

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Лидия 1977":

    Много е наясно даже Орбан.Е тва е държавен глава.

    Коментиран от #7

  • 6 Първо не е цар

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "цар Крум":

    и 1-ия владетел на Българите е Авитохол
  • 7 Лидия 1977

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Не е наясно щом ви казвам. Аз съм 31.05.1977, а той 31.05.1963. Малка справка. Какви са отношенията му с България сега? Нулеви. Исторически факт, унгарски крал Андраш II омъжва дъщеря си за нашия ЦАР Иван Асен II.

    Коментиран от #8, #13, #14

  • 8 Че коя си ти

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лидия 1977":

    да казваш. Щом по рожденни дати преценяш, ясно....! По тая логика и ти не си наясно. В статията не става дума за отношенията България- Унгария, а за други много по важни отношения, които ще решат накъде ще тръгне света.

    Коментиран от #9

  • 9 Няма да ви

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Че коя си ти":

    кажа коя и чия съм. Пропуснахте обосновения ми коментар относно Историческия факт

    Коментиран от #10

  • 10 ОБОСНОВЕНИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Няма да ви":

    Ти коментар не е по темата! Не съм го пропуснал, но историческия факт(с който не обосноваваш какво точно искаш да кажеш)е много далеч и от никаква важност за темата по горе!

    Коментиран от #11

  • 11 Темата е за

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "ОБОСНОВЕНИЯ":

    Тръмп. Абсолютно неподходящ за този пост според доста американци. В този смисъл казвам, че Орбан не е наясно. А Унгария и България при положение, че са имали дипломатически отношения някога, защо сега да нямат?

    Коментиран от #15

  • 12 Скептика

    4 1 Отговор
    Орбан е истински политик и държавник, защитаващ християнските и семейни ценности. Вярвам че ако той беше начело в Европа а не Меркел, щяхме да живеем в по-спокоен свят
  • 13 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лидия 1977":

    Ха, значи за политическите способности на даден световен политик съдите по това дали има някакви отношения с България?!

    Коментиран от #18

  • 14 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лидия 1977":

    Че коя си ти, че твоята дума да тежи повече от тази на Орбан?Фукаш се, че си по-млада от него. Но на политическата арена се ценят други качества, а не първите цифри на ЕГН - нето.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Темата е за":

    Според Доста американци и Байден е неподходящ за поста на президент. Светът е шарен и Доста хора имат най - различни мнения за която и тема да се сетите

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лидия 1977

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Безспорно сте прав. И е така. И 2та кандидати не са за там
  • 18 Лидия 1977

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не съм съдник. Той е само 1. Мисля, че редно България да не забравя откъде идват българите, въобще историята. Ако бяхме в правилен съюз какво щеше да пречи например за развитие на икономически отношения с държави извън него?
  • 19 Зевс

    1 0 Отговор
    Най великия лидер на Европа е Виктор Орбан
Новини по държави: