Last news in Fakti

24 Септември, 2020 16:16 2 727 12

Европа и бежанците: ето какво се променя

  • бежанци-
  • мигранти-
  • ес

Преди да влезе в някоя страна от ЕС, всеки мигрант ще бъде подлаган на предварителна проверка още на самата граница

Европа и бежанците: ето какво се променя - 1
Снимка: shutterstock

Какво предвижда новият миграционен пакт на ЕС? На какви проверки ще бъдат подлагани бежанците на границата? Как ще ги разпределят из държавите от ЕС? И как ще се екстрадират мигранти? Тук обясняваме:

Какви ще са процедурите на границата?

Преди да влезе в някоя страна от ЕС всеки мигрант ще бъде подлаган на предварителна проверка още на самата граница. Тази проверка ще бъде значително по-обстойна от досегашните. Предвидено е да се прави регистрация на мигранта, да му се взимат пръстови отпечатъци, както и да се проверяват потенциални рискове за сигурността. Освен това пристигащите ще бъдат подлагани на здравен преглед.

За мигранти от страни като Тунис и Мароко, за които почти не се издават разрешителни за политическо убежище, ще важи "бърза гранична процедура". В рамките на 12 седмици трябва да бъде взето решение за престоя им. За всички останали важи "нормалната" процедура. Докато тече въпросната процедура, мигрантите може да бъдат настанени евентуално и в лагери от затворен тип.

Как ще се преразпределят мигрантите в рамките на ЕС?

ЕК предлага в бъдеще да няма задължителни квоти за преразпределение на търсещите убежище. През последните години спорът около този въпрос почти разцепи ЕС. Еврокомисията очевидно смята, че квотите няма как да бъдат прокарани.

Вместо квотите ЕК е разработила система с няколко елемента, част от която са и финансови стимули. Така например ако дадена страна приеме бежанци от друга държава в ЕС, тя ще получава от европейския бюджет по 10 000 евро на човек. При малолетни мигранти предвидената сума е 12 000 евро.

В "нормални времена" страните от ЕС могат доброволно да решават дали да помогнат на някоя друга страна от Общността. Ако обаче някоя еврочленка се окаже под засилен миграционен натиск, в сила ще влиза т. нар. Механизъм на задължителната солидарност. В този случай Еврокомисията ще проверява дали и колко от бежанците в тази страна трябва да бъдат приети от други страни в Общността. Тогава всички останали страни ще са длъжни и да предлагат помощ: или сами ще трябва да приемат мигранти, които имат шансове да получат защитен статут, или ще помагат по друг начин - в т. нар. миграционен мениджмънт, т. е. в екстрадирането на мигранти.

Как ще връщат мигрантите, които нямат право на убежище?

Всяка държава от ЕС ще поема отговорност за екстрадирането на определен брой мигранти, на които е било отказано убежище в Общността. За целта страните са призовани да използват добрите си дипломатически отношения с определени държави извън ЕС.

ЕС смята да заложи по-силно на преговорите си с държавите, от които пристигат много мигранти, както и с транзитните страни, с цел те да приемат обратно отхвърлени кандидати за убежище.

В момента молбите на близо две трети от кандидатите за убежище се отхвърлят, но едва една трета от тях действително бива връщана обратно. Освен това Еврокомисията иска да създаде "Координатор по връщането на мигранти", както и да подкрепя още по-активно държавите от ЕС при екстрадирането на бежанци чрез Агенцията за граничен контрол "Фронтекс".

Ще се промени ли Дъблинският регламент?

Еврокомисията продължава да държи на действащите правила по т.нар. Регламент от Дъблин, но ги променя до известна степен. Според сегашните правила, мигрантът трябва да подаде молба за убежище в държавата, в която той за първи път е влязъл на територията на ЕС. Това обаче натоварва прекалено силно само няколко държави като Италия, Гърция и Испания. Затова ЕК сега иска да ги облекчи, като въведе и други важни критерии.

Който има брат или сестра в друга държава от Общността, или пък е следвал или работил там, ще има правото да подава молба за убежище в съответната страна. Същото ще важи и за онези кандидати за убежище, които преди това легално са пътували до въпросната държава. ЕК ще предприеме мерки и срещу самоволното преминаване на мигрантите от една европейска държава в друга - това желание изрази например Германия, към която се насочват най-много мигранти.

Какво трябва да знаем за спасителните операции по море?

Тук ЕК залага на доброволни ангажименти от страна на държавите членки. Брюксел смята освен това да представи свои предложения за подобряване на сътрудничеството между отделните страни и неправителствените организации, участващи в спасителни операции по море. Комисията иска по този начин да гарантира, че основните човешки права на имигрантите по външните граници на ЕС няма да бъдат нарушавани. За контрола на това ще бъдат отговорни "Фронтекс" и други структури.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    19 3 Отговор
    Това се променя, че ще мога да доведа в странат ви цялата маала от Кабул, само на една улица сме един род 150 парчета.
  • 2 Баце шкафира

    6 2 Отговор
    Тaкa нaпримeр aкo дaдeнa cтрaнa приeмe бeжaнци oт другa държaвa в EC, тя щe пoлучaвa oт eврoпeйcкия бюджeт пo 10 000 eврo нa чoвeк. При мaлoлeтни мигрaнти прeдвидeнaтa cумa e 12 000 eврo.
  • 3 Вън от България

    30 0 Отговор
    всякакви мигранти!
    Гласувайте против това в ЕС.
    Докато на Европа не й порастнат мъда да стреля и потапя лодките в средиземноморието, всеки черен африканец ще иска да идва у Еуропата.
    Не позволявайте
  • 4 Супер!

    26 0 Отговор
    Още търтей на държавна издръжка, още за белите волове, опса, хора.
    Ще дойде денят, в който ще ревем за Адолф.
  • 5 20000 шкафа

    5 5 Отговор
    Можем да приемем 2 млн х 10000 EUR
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    16 0 Отговор
    Това, ако се приеме ще е причината за окончателният край на ЕС. Да не се чудят защо и други ще последват примера на острова.
  • 8 Грейс

    18 0 Отговор
    Нищо хубаво няма от този ЕС! Не знам кога българите ще осъзнаят, че в един момент от паразити и корона вирус ще се потърси територия за паразити и болни и нашата територия ще бъде използвана за това! Значи 20000 лв за паразит годишно, като не се споменава и дума за работа или други задължения, което прави по 1800 на месец горе долу, а при нас при заплата 1000л са 1440 л на година, за пенсионерите да не говорим. Е "много са доволни те" от ЕС.
  • 9 Псевдоним

    11 0 Отговор
    В общи линии, нищо не се променя. Еврокомисията се чуди как да пробута навлеците възможно най-далеч от себе си, без да си рискува топлите местенца.
  • 10 Аре

    11 0 Отговор
    Малко ли бяха до сега приетите? До кога и КОЛКО още ще приемаме. В БРЮСЕЛ има нещо гнило. Време е този съюз да се разпадне, тогава която страна иска имигранти, да си вкарва колкото си искат.
  • 11 Не разбирам

    13 0 Отговор
    Защо е нужно въобще да се приемат емигранти. Сега няма войни.Да се подпомагат в техните страни. И всички ли паразити трябва да пристигнат от Близкия Изток и Африка? Евала на Тръмпи. Човека построи 5 м. ограда и връщане веднага.
  • 12 Логика

    2 0 Отговор
    Стръв за наивници?! Няма да стане! Всички отиват натам, където ги канят! Всички за Germany!