Last news in Fakti

23 Септември, 2020 17:50 2 239 6

2/3 от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой

  • мигранти-
  • бежанци-
  • ес-
  • престой-
  • ек-
  • илва йохансон

Макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и ЕК предлага начини това да се промени

2/3 от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя уточни, че миналата година 2,4 милиона мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около един милион чужденци са напуснали Общността. През 2019 г. са били установени 140 000 незаконно пристигнали мигранти. За сравнение през 2015 г. броят на незаконно навлезлите в ЕС е бил 1,8 милиона, основно бежанци. Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и комисията предлага начини това да се промени. Според ЕК е необходимо преценките по молбите на кандидатите за убежище да бъдат завършвани за срок до 12 седмици, предаде БТА.

ЕК възнамерява да докладва как всяка чужда страна изпълнява задължението си да приема обратно свои граждани, проникнали или останали в ЕС незаконно. Говорител на комисията съобщи, че по-късно днес предстои разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат обсъдени всички въпроси от взаимен интерес. Не предвиждаме при никакви обстоятелства въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти, поясни Йохансон. Тя отбеляза, че днес най-голям миграционен натиск и нужда от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има много хора, за които е издадено решение за връщане.

Комисията предложи днес промени във възможностите държавите от ЕС да участват в общата миграционна политика. Според зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас промените отчитат вижданията на всяка от държавите в ЕС. Споразумението от Дъблин за миграцията е непригодно за днешните обстоятелства, добави той. Фон дер Лайен посочи, че досегашната европейска система за управление на миграцията не работи и е необходимо ново начало. Трябва да престанем с решенията според случая, ЕК предлага добра основа за различен подход, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фффф

    22 2 Отговор
    Либерастните трябва да бъдат осъдени за това престъпление срещу европейците !
  • 2 честен ционист

    12 2 Отговор
    Решението е Баце да си ги взима и ще му отпуснем пак еврокранчето.
  • 3 Доктор Коронов

    13 1 Отговор
    Освен това носят Коронавирус и всякакви други зарази с тях, да ни е честито

    Коментиран от #5

  • 4 толерастията е вредна

    8 0 Отговор
    Колко дълго може да издържи един организъм постоянно атакуван от вируси, паразити и бактерии ???
  • 5 Stéphanie 🎲

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Доктор Коронов":

    Короната не е страшна.Ами СПИН там е проблема пипнеш ли го отиде курбан.Тези приятели не само болести носят ,след време и атентат ще спретнат.От БЛАГОДАРНОСТ
  • 6 Gen Gurko

    6 0 Отговор
    Ми като нямат право защо са тук бе ? Кога ще се отървем от тази паплач рязана бе ? Ако спечелим власт, първо с НПО-тата и БХК ще се заемем. По списък. И така в цяла Европа трябва да стане.
Новини по държави: