26 Септември, 2020 11:40 2 340 4

Това решение отваря възможности пред ядрената индустрия в Европа

  • хинкли пойнт си-
  • аец-
  • ес-
  • атомна енергетика-
  • атомни проекти

Решението изпраща положителен сигнал до държавите, които инициират или продължават атомни проекти

Това решение отваря възможности пред ядрената индустрия в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Съдът на Европейския съюз излезе с положително решение за спазването на европейското законодателство при механизмите за финансиране на проекта АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания. Това означава, че държавата може да разработи модели за подпомагане на изграждането на нови атомни мощности, а решението може да засегне и изграждането на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния.

От румънската атомна асоциация (РОМАТОМ) приветстваха решението като подкрепа за развитието на сектора и потвърждение на правото на всяка държава членка да избира различни източници на енергия, предаде Newsbeezer.com.

„То изпраща положителен сигнал до държавите членки, които инициират или продължават атомни проекти, като се дава приоритет на независимостта при избора на енергиен микс и факта, че ядрената енергия е допустима за финансиране чрез конкурентни механизми, в които може да участва държавата“, каза Лучиан Русу, президент на РОМАТОМ.

Понастоящем ядрената енергия осигурява почти 50% от цялата нисковъглеродна електроенергия и 26% от цялата електроенергия в Европейския съюз. В сектора работят 1,1 милиона души, а годишният оборот е в размер на 102 млрд. евро. В Румъния развитието на нови ядрени мощности е включено във всички сценарии на енергийна стратегия на страната, а властите търсят възможни партньори за изграждането на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате и ДСтата

    10 9 Отговор
    У нас Бате беше назначен от западните тайни служби за да не допусне руското влияние и проекти, разбира се това не означава че тези проекти щяха да са ни от полза защото всички по веригата щяха да се възползват и в момента щяхме да пълним джобовете на бившите ДС-та, както и да плащаме най-скъпият газ в Европа
  • 2 Госあ

    28 0 Отговор
    "В Румъния развитието на нови ядрени мощности е включено във всички сценарии на енергийна стратегия на страната" у България точат язовири за вецове и препродават електричество през скъпи и безполезни солари и ветропоказатели 😂

    Коментиран от #4

  • 3 Диамантената ръка

    7 5 Отговор
    Да им подарим на румънците реакторите от Белене
  • 4 КОЙОМДЖИЙСКИ

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    МНОГО ТОЧНО ГО КАЗА, ПРЕПРОДАВАТ НИ КОЗЛОДУЙСКИЯТ ТОК КАТО "ЗЕЛЕН", И ПОВЕЧЕТО В ТОЗИ БИЗНЕС СА ОТ "ЛЕВИЦАТА", ДЕМЕК КАТО ПАДНЕ БАНКЯНСКИЯТ СЕЛТАК ИДАТ ПРАВЕДНИТЕ
Новини по държави: