30 Септември, 2020 09:41 3 463 20

Проучване: Байдън е спечелил дебата с Тръмп

  • дебат-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп

Проучване: Байдън е спечелил дебата с Тръмп - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В обстановка на напрежение, нападки и неспазване на договорните правила американският президент Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън се изправиха един срещу друг по време на първия си президентски дебат, пише БНР.

Двамата спореха по въпроси за пандемията от Covid-19, икономиката и здравеопазването.

Ожесточени спорове и прекъсвания, които накараха водещият да повиши глас, белязаха първия директен сблъсък между претендентите за Белия Дом. На няколко път Байдън каза на Тръмп да „замълчи,“ докато самият президент заложи на тезата, че опонентът му не е направил нищо през близо 50-те години, през които е във Вашингтон.

Допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите сочи, че едва 17 процента от анкетираните смятат, че дебатът е преминал при позитивен тон и дискусията ги е информирала по редица въпроси, предаде ДПА.

69 процента от анкетираните обаче смятат, че тонът на дебатите е бил негативен и споделят, че са останали "подразнени и обезпокоени" след тях.

48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

По въпроса за Covid-19 Байдън заяви, че Тръмп не е имал план, посочи, че не е слушал експертите си и попита зрителите дали могат да му вярват за това, което казва, като цитира интервю, в което президентът е заявил, че още от февруари е знаел и не е казал подробности. Тръмп защити действията си и нападна интелекта на Байдън.

Федералните данъци на държавния глава, минали на преден план след публикация на "Ню Йорк Таймс", също бяха разисквани, като Тръмп отговори на обвиненията, че е избягвал да плаща данъци с думите, че е платил милиони долари данъци. Байдън поиска Тръмп да си покаже данъчните декларации.

Байдън нарече президента Доналд Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни".

Според няколко американски медии, руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

"Всички знаят, че той е лъжец", каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече "клоун".

"У вас няма нищо интелигентно", каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.

Дебатът продължи 90 минути без прекъсвания за реклами, като двамата не се здрависаха заради спазване правилата в сила по време на пандемията. Наложи се модераторът Крис Уолъс от "Фокс" да въдворява ред и повиши глас като поиска участниците, предимно Тръмп, да спрат да се прекъсват.

Диспутът се проведе в момент, в който допитвания от ключови за победа щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Аризона и Флорида показват малка преднина за Байдън. Усреднени национални проучвания на "Вашингтон Поуст" дават 8 процента предимство за кандидата на демократите.

В края на дебата кандидатът Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Президентът републиканец Доналд Тръмп избегна този финален въпрос на модератора.Той не отговори на въпроса на модератора Крис Уолас за признаването на изборните резултати и за пореден път заговори за манипулиране на вота. "Ще има измами, каквито не сме виждали никога", каза Тръмп, който от седмици казва, без да има доказателства, че гласуването по пощата ще доведе до измами. По думите на президента обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци.

Първият дебат между кандидатите за вицепрезидент - Майк Пенс и Камала Харис, ще се проведе следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    19 3 Отговор
    Виждам два клоуна,които се борят да разсмеят задокеанските Д----ЛИ.
  • 2 ха ха ха

    44 5 Отговор
    Изобщо не е верно това, Тръмп печели по всички параграфи, освен за измисления ковид... тия ги разправяйте на някой друг ;)

    Коментиран от #9

  • 3 честен ционист

    36 2 Отговор
    Добре, че Баце през всичките тия години не го караха на дебати, че щеше да получи инфаркт.
  • 4 да де

    17 0 Отговор
    Само не разбрах кой пудел на кого е.

    Коментиран от #5

  • 5 Точка Омега

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    И двамата са пудели на Лукавия.
  • 6 Псевдоним

    12 1 Отговор
    48 срещу 41 процента никак не подсказват някой да е спечелил категорично от този дебат.
  • 7 РЕАЛИСТ

    21 0 Отговор
    Абе баба ми казваше: Пилците се броят на есен.
  • 8 един от многото

    13 0 Отговор
    Все едно , че гледам шоуто на ЦиКирлидис , дори това е по добро.
  • 9 дфдгф

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    тръмп ч чучело като боко тиквата

    Коментиран от #14

  • 10 надарена кака

    5 6 Отговор
    Бай Дън е спечелил дебата с бай Дон чо. Дреме ми напрашките!
  • 11 Карапетров

    16 1 Отговор
    Изборите в краварника са като кечмания. Пълна хореография. Накрая тъмните сили слагат който им е най удобен.
  • 12 Разум

    18 1 Отговор
    Ами те Американските медии са срещу всеки нормално мислещ бял човек.
    Ако Тръмп беше гей щяха да го възнасят до небесата същите медии.
  • 13 Наблюдател

    4 20 Отговор
    Нормално е ДЕМОКРАТА Байдън да е спечелил дебата с Тръмп, след като за неговия избор стои и е подкрепян от целия свободен и демократичен свят, а от избора на Тръмп ще се възползва и ще е в интерес единствено само на Русия и Путин...!!!
  • 14 щом казваш

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "дфдгф":

    аз предпочитам чучелото, пред педофила ;)
  • 15 не може да бъде

    2 0 Отговор
    Мога да се обзаложа ,че ако в по-доверителна обстановка попитат анкетираните по какви критерии ще определят кой е победил мин.90% от тях ще кажат - "беше по-смешен", "-по-забавен", "не беше толкова противен", "това е по-малкото зло" "не си боядисва косата" и др.такива особености!Но кой казва ,че тези дебати са сериозни ,а не шоу и цирк!?
  • 16 2020

    6 0 Отговор
    Президентските избори ще ги решат евреите.Сащ се управлява от Израел.Дори индивида с русо-червения бретон измести столицата на Израел да е в Йерусалим.Не зная друга страна да си е променила столицата,дори в Африка/която всички смятат за изостанл континент, нещо което не отговаря на пълната истина/.Президентът на Русия Владимир Путин няма да промени политиката на РФ ,без значение кой ще бъде Президент на сащ.Той умее да прави политика ,за разлика от шоумените ,кандидати за Президенти в сащ.Има Френски, Руски, Медународен канали по Българската телевизия ,които могат да се гледат и да се получи информация за икономика,селско стопанство,тъговия,политика /която вълнува българите най-много/изкуство.На тези канали може да придобиете представа за Тръмп и Байдън.А това ,че ибрикчията Бойко Методиев Борисов и Герб,Валери Симеонов, Марешки /осъден на 2-ра инстанция за 4 години/,ще припадат от подмазвачество е нещо ,което се очаква.Мюсюлманката Херо Мустафа,може пак да целуне Б. Борисов.
  • 17 Факт

    2 2 Отговор
    Има да взимате!ББ пичели!
  • 18 Бесен

    1 0 Отговор
    На който му се гледа дебата в оригинал, забавна беседка е. :)

  • 19 Е има и

    2 0 Отговор
    такива, които са гледали дебата на живо... и имат собствена преценка за него. А така наречените "анкетирани" как са подбрани, на случаен принцип или повечето бяха от демократическата партия...
  • 20 тръмп

    4 0 Отговор
    Това е несериозно! Тръмп го смаза, а водещия либерал не му даваше шанс да се доисказва. Посредата на изреченията му го прекъсваше. "Пууловете" са пълна смехория. Гледам независими влогъри в "тубата" и всички са на мнение, че Тръмп спечели или е на равно.