Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 19:35 3 586 46

„Фигаро”: Ердоган застрашава живота на арменците

  • армения-
  • азербайджан-
  • фигаро-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • арменци-
  • заплаха-
  • война-
  • нагорни карабах

Ердоган не само отказва да признае геноцида от 1915 година, но и си позволява да участва в обстрелването на арменски градове

„Фигаро”: Ердоган застрашава живота на арменците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В речта си по време на откриването на свръхмодерната болница в град Коня Реджеп Тайип Ердоган не се лиши от удоволствието да засегне геополитиката. Преди всичко всесилният президент отново потвърди подкрепата си за Азербайджан – тюркоезична кавказка държава, която е разделена от Турция от територията на Армения, пише Рено Жирар във вестник „Фигаро”, предаде БГНЕС.

Сутринта на 27 септември армията на Баку започна настъпление срещу арменците в Нагорни Карабах. Този планински арменски анклав на азербайджанска територия се обяви против асимилирането си от Азербайджан в периода на разпад на СССР през 1991 г. През януари 1990 г. арменското население на Баку стана жертва на погроми. Нагорни Карабах поиска да се присъедини към Армения. Това фактически вече се случи, въпреки че нито една държава в света не го признава.

Няма нищо изненадващо в това, че азербайджанците искат да си върнат територията, която беше изгубена след поражението във войната с Армения през 1992 – 1993 г.

Губещият популярност авторитарен президент Илхам Алиев се опитва да сплоти нацията. Сега сме свидетели на първия случай на толкова активна намеса от страна на Турция в кавказкия конфликт, който не я засяга пряко. Освен военни инструктори тя изпраща в Азербайджан съвременно оръжие (например, представилия се прекрасно в Либия дрон „Байрактар ТВ2”) и хиляди арабски джихадисти, които вече използва на сирийския фронт срещу прогресивните сили на кюрдите и армията на Башар Асад.

100 години след геноцида срещу арменците турският лидер отново застрашава живота на арменците. Ердоган не само отказва да признае геноцида от 1915 година, но и си позволява да участва в обстрелването на арменски градове.

Към какво всъщност се стреми президентът на Турция в Кавказ?

Самият той обясни това в Коня: „Ако прокарате линия между кризисните зони в Сирия, Средиземноморието и Кавказ, ще видите стремеж Турция да бъде обсадена. Ние защитаваме единството на нашия народ и нация, както и силата на нашата държава. Затова се стремим да пробием тази блокада!”.

Обсадената Турция

Досега на никого не можеше да му дойде наум, че Турция е под обсада! Даже напротив – вече повече от година тя развива пред очите на всички бурна дейност далече от собствените си граници. Тя превозваше в автобуси мюсюлмански мигранти и ги подстрекаваше да пресекат незаконно границата на Гърция. Тя наруши ембаргото на ООН за доставка на оръжие в Либия. Тя заплаши (за съжаление, успешно) френската фрегата в морето в близост до Мисрата. По военен път успя да вземе част от нефта в Триполитания. Тя организира проучване на морските недра в изключителната икономическа зона на Гърция и Кипър. Иначе казано, политиката на Турция никога досега не е била толкова експанзионистична. Ердоган като добър манипулатор успява да използва психологическия инструмент на обратното обвинение: вината за това, което вършиш, трябва да бъде прехвърлена на друг.

През 2009 г. Ахмет Давутоглу представи курса на турската дипломация на „липсата на проблеми със съседите”. Днес външната политика на Ердоган може да се опише като „липса на съседи без проблеми”. Трябва да се отбележи, че оттогава президентът на Турция подписа споразумение с ултрадесните, които изпитват носталгия по времената на османското величие. За да се разбере стратегията на Ердоган, трябва да си даваме сметка, че той едновременно е „мюсюлмански брат” и неоосмански националист.

Този неоосмански национализъм го подтикна да се опита да разшири турското влияние в Северна Африка след Арабската пролет през 2011 г. Той се сблъска с неуспех в Египет и Тунис, но успя в Триполитания, където, впрочем, някой си Мустафа Кемал отблъсва италианците в Тобрук през 1912 г…

В Източното Средиземноморие Ердоган беше принуден да намали темпото, когато му го каза държавният секретар на САЩ след посещението в Кипър на 13 септември. След това тактическо отстъпление той мобилизира привържениците си с нова инициатива в Кавказ. Обстрелът на християнските селища в Нагорни Карабах стана за „мюсюлманския брат” чудесно продължение на превърнатата наскоро в джамия катедрала „Света София”.

Дали Ердоган ще се притече на помощ на тюркоезичните си братя уйгури в Китай? Не, защото той няма да посмее да засегне тези, които са по-силни от него, било то Тръмп или Си Цзинпин.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среден Пол

    21 31 Отговор
    Как зверски нарита джендърите и милиционера Путин, ще пукна от смех :)

    Коментиран от #12

  • 2 12:00

    23 41 Отговор
    Само Ердоган! 🇹🇷
  • 3 Не съм Хасан

    7 12 Отговор
    Е, не им е за сефте..
  • 4 Fenasi Kerim

    26 2 Отговор
    А за Израелската подкрепа нито дума.
  • 5 Наивника

    24 17 Отговор
    Време е е САщ да почерпят в скоро време ердоган с руски новичок Тоя път Путин няма да го спаси. А арменцитге да се сърдзят на Русия и на Путин.
  • 6 Русенец

    15 14 Отговор
    Турция - ръженът на САЩ срещу Балканите.
  • 7 геополитика

    18 10 Отговор
    Ердоган пробва да се конфронтира на изток-Сирия,на запад-Гърция и на изток-Армения.Следва на север-България.

    Коментиран от #35

  • 8 Верно ли ???

    22 25 Отговор
    Така ли??? ? Този господин от " Фигаро" скоро ще е безработен. Не за друго а поради факта ,че е абсолютно неадекватен!Ако работиш в мас.медия трябва да си информиран, тъй като твоят продукт е представянето на информация!При това достоверна!Да разгледаме набързо голите факти: първо , според резолюция на ООН спорната територия на която се разиграва театрото е ссобственост на Азербайджан!!!!Окупаторът всъщност е Армения!!!второ: значи според световните разпоредби Армения заплашва живота на стотици хиляди азери! Има много интересен прецедент!Китай се опита да превземе територия на СССР ,и руснаците опустошиха там китайската територия ,там сега даже и трева не расте!Защо си мисли някой ,че азерите няма да направят същото с арменските земи!!

    Коментиран от #14, #16

  • 9 Дого

    15 4 Отговор
    Ердоган е хитър като нашия доган без ер.
  • 10 В политиката

    28 11 Отговор
    Ердоган си е чист лаком гьотферен. Скоро ще му приседне.
  • 11 Съвета на..

    13 13 Отговор
    Ердо спираи се,че ще изпробвате новата ракета на Путин.Няма да е лесно да се възтановите,ще има преди и след това!😎

    Коментиран от #21

  • 12 недей

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Среден Пол":

    не се смей, опасно е за здравето на тежко болните
  • 13 pomak

    2 2 Отговор
    на 10- гол застани пред огледалото и вис какив си...
  • 14 00000014

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли ???":

    ... защото азерите ще се изпарят като китайците ... но времената се промениха, а ислямските нрави не. Промениха се и господарите на Русия, които имат по-ясна и решителна доктрина от съветско време. Затова и насрраният запад толкова яростно ги плюе, защото знае, че руски войници няма да успее да види. Първият нещастник може да се окаже този с подпухналата физиономия.

    Коментиран от #15, #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    20 11 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли ???":

    Тия земи са били и трябва да са на Арменците !!!! Русия ги подарява на азерите така както са подарили нашата ДОБРУДЖА на румънците !!!!! Даже не е върната изцяло !!!! Била е изцяло до устието на Дунава !!! Но който ламти за чужда земя тя си го прибира !!!!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Темерута

    16 13 Отговор
    След като Турция в миналото направи геноцит над арменският
    народ убивайки над 2 милиона арменци сега реши да ги
    довършат.

    Коментиран от #32

  • 18 Верно ли ???

    18 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Така ли!???? И кога по твоята логика ще върнем земите на гърците, които сме отнели от Византия през 681!???
  • 19 Айде,бе

    17 11 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Русия подари на българите сегашните земи като ги отцепи от турско!Кога ще им ги върнем на турците???
  • 20 ДГГ

    15 11 Отговор
    Празни спорове-територията си е азарбейджанска съгласно ООН. Агресор са арменците. Няма съмнение! Никой не претендира за Арменска територия, но дългоносите да не претендират за Нагорни Карабах, че да не патят пак като в началото на 20-ти век.
  • 21 Путин каза

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Съвета на..":

    Имам отношение с армения но войната не е на нейна територия. Ако азерите продължат след Нагорни Карабах тогава ще опитат новото оръжие. Но азерите искат да си върнат нагорни карабах. Така че ......
  • 22 В.В.П.

    11 14 Отговор
    Франсетата са истински християни ...Само дето и там има много чалма..Турция работи по инструкция на САЩ....НО АРМЕНИТЕ СА КОРАВИ ТИПОВЕ..ЩЕ ЗАЩИТЯТ КАРАБАХА..

    Коментиран от #25

  • 23 Хи хи

    15 4 Отговор
    Ердоган изпращал Дрон Байрактар. Ами азарбейджанците като купуват дронове и ще Турция изпраща. Като си купуваш Ефки, това значи ли, че САЩ се месят във войната, или ние като продаваме оръжие от нашите заводи и това ли значи, че се месим във война. Просто бизнес. Нормално е да продаваш след като произвеждаш. Да плащат арменците и те да купят дронове, да плащат и те да внасят наемници.
  • 24 Курти

    23 8 Отговор
    Всеки търси онази Турция, която е наведена и моли за подаяния. Турция в момента е силна, затова е трън в очите на всички велики сили, защото е конкуренция. Ако беше пасувала в Сирия, сигурно още щяха да се избиват там, същото и в Либия, ако не беше се намесила, сигурно Хафтар вече щеше да е начело на Либия, което много би се харесало най вече на Франция. Това е Турция е регионална сила, колкото и да не ни се иска, трябва да се съобразяваме и с нея. Когато ние станем велика сила и с нас ще се съобразяват
  • 25 Ааааааа ясно

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "В.В.П.":

    Истински християни , пък напълнили държавата си с много чалма? Корави арменци ще защитят територията си дето не е тяхна???Абе я не си противоречи ,че си смешка.
  • 26 Ти гледай

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "00000014":

    Феса !Че с това мислене ще ти е по мярка!
  • 27 Осман

    18 14 Отговор
    Арменците са престъпници и тежест за човечеството, не си струва да живеят.
  • 28 Месут

    14 4 Отговор
    ,,Прогресивните сили,, на кюрдите в Сирия. Такава квалификация за чисти терористи от ПКК при това признати за терористи от САЩ и ЕС още не бях чул. Този е журналист колкото Обама е ескимос.
  • 29 Gosta

    2 9 Отговор
    Господарите на Армения, Азербайджан и Турция са едни и същи.Тапата (Планински Карабах ) трябва да се отпуши за да спаси Турция от разпадане и възтоноваване на новата тюркоезична империя съюзник и щит на Русия и Америка срещу Китай.
  • 30 Ердо

    19 3 Отговор
    А франсетата няма ли да се извинят на Тунис Алжир Мароко Либия за зулумите и грабежите
  • 31 ПОМЯРА

    17 8 Отговор
    арменските лобита започнаха пропаганда. ХАХАХАА. Това показва ситуацията че Азербайджан бият. Дават Азербайджан мачкай !!
  • 32 Фасил л..

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Темерута":

    Не е точно така.. Понеже е обвинявана за геноцид, който не е извършен!Да речем,че е решила да го извърши,оти по добре да те винят за сторено, а не за сторено.
  • 33 Мачкай ги Ердо

    7 5 Отговор
    Нека реват. Щом реват джендърята значи си на прав път.

    Коментиран от #36

  • 34 политика

    8 1 Отговор
    Вижте ся положението момчета и момичета , да ви са изясни . Кой крив кой прав . Карабах на кого бил ? С каква общност бил населен , у кого били натуралните актове - НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, защото такива спорове се решават с оръжие в ръка , силна армия , воля за победа , и военните съюзи в които членуваш . Това е от както свят светува ,силните пишат правилата , и узаконяват териториите , те владеят и хаоса, и международното право. Всяка история се повтаряла два пъти - един път като комедия , вторият път като трагедия . Първият път историята беше за арменците комедия с Русия зад своя гръб, и трагедия за Азербайджан . Но историята се повтаря , и този път е трагедия за Армения без Русия зад своя гръб , и комедия за Азербайджан, с Турция зад своя гръб. Или както е казал някой си Наполеон - Който не си храни своя армия , храни чужда.
  • 35 Нека опита

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "геополитика":

    Тогава вече ще видим, тюрк в джамия пърди ли и не яде ли сланина. Ха ха ха ха ха
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Много коментари

    2 5 Отговор
    само от един човек. Хасан се квалифицира да пише от различни никове, но стилът му се разпознава лесно. Шизофреникът, който се мисли за етнически турчин. Лекувай се бе, момче! Дори да няма лек за болежките ти, опитай с нетрадиционна медицина. Иди при ходжата да ти бае на пъп, или на халката щом ти харесва. Само не се напъвай тука. Това, което е било, няма да бъде. Колкото и да ти се иска.

    Коментиран от #38

  • 38 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Много коментари":

    Аз съм турчин по душа и по сексуална ориентация. Има ли яки момчета за анални забавления?
  • 39 Месут

    1 4 Отговор
    На дядо, татко и батко много им харесало посрещането от турските граничари и джандари по време на Голямата Секскурзия. Искам и аз да опитам "рахат локум" и "бяла халва" ако ме разбирате... Отворен съм за всякакви предложения. Без значение от размера.
  • 40 Кара Мустаклъръ

    2 3 Отговор
    ЕрДжолан застрашава живота само на тюрките. Накрая всички ние – аги, заптиета, аскер, ханъми, кадъни, гювендии, гьотферен-кокони, ханъм-ефендита и всякаква друга паплач, ще оперем пешкира.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гьокчен

    1 2 Отговор
    ЕрдоГаня се ерчи като петле, но ще ни докара само беди. Българите имат една поговорка – видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак. Нашия иска да дели мегдан с великите държави, но ще яде хурката. Всъщност хурката ще я ядем ние, заради него. Ние ще му сърбаме попарата на тоя абдал!
  • 43 Илкер

    2 4 Отговор
    Снощи ходжата ми каза, че в корана пишело за Ердоган и затова, че ще ни затрие с големите си ламтежи. Днес подадох молба за български паспорт. Утре ще ида да се кръстя в Свети Седмочисленици. Вече ще се казвам Илия.
  • 44 Хабер

    1 2 Отговор
    Тоя диктатор ще ни изяде главите, ако не го свалим от власт скоро!
  • 45 Пестицид

    1 1 Отговор
    Тук е пълно с турски тролове.
  • 46 васик атанасова

    1 0 Отговор
    как да признае геноцида когато трябва да върне заграбените земи
    за мене този е психично болен
    много турци има които не му харесват политиката
Новини по държави: