Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 13:56 1 452 11

Литва гласува на фона на растяща безработица

  • литва

Втори тур на парламентарните избори е насрочен за 25 октомври в избирателните райони, в които никой кандидат не получи мнозинство

Литва гласува на фона на растяща безработица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентарни избори са насрочени за 11 октомври в Литва, където дясноцентристкото правителство бе обект на критики заради нарастващата безработица, свързана с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Литовският съюз на селяните и зелените - партия, която предвожда коалиция с три по-малки формации - се надява да остане на власт в най-южната балтийска република. Според социологически проучвания тя има крехка преднина пред опозиционната консервативна партия Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи.

Пет или шест партии се очаква да прескочат 5-процентния праг, за да влязат в 141-местния Сейм. Никой обаче няма изгледи да спечели над 20 процента подкрепа, така че вероятно след вота ще има преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Неотдавнашният скок на броя на инфекциите и новите ограничения, наложени с цел справяне с епидемичната ситуация, може да повлияят на избирателната активност. Право на глас имат 2,4 милиона души.

Втори тур е насрочен за 25 октомври в избирателните райони, в които никой кандидат не получи мнозинство.

Много литовци се оплакват, че правителството не е направило нищо, за да помогне на компаниите по време на карантината през пролетта. Безработицата скочи от 9 процента през февруари на над 14 процента през октомври. Други казват, че стриктните здравни регулации, фокусирани върху борбата с вируса, са оставили хиляди други пациенти без достъп до здравни услуги.

Досега в Литва са регистрирани 5500 случая на коронавирус и малко над 100 души са починали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 десен

    5 2 Отговор
    Десните правителства са доказано най-добри!
  • 2 црррр

    4 5 Отговор
    И в България безработицата е нарастваща.
  • 3 ASD

    8 1 Отговор
    Безработицата в Литва е свързана с антируската политика, която стана причина за пренасочването на товарите от пристанищата и към Уста-Луга в Русия.

    Последните опити на Литва и Полша да съборят проруския президент на Беларус се провалиха. Тези действия на Литва и Полша станаха причина за затварянето границата на Беларус за транспорт на стоки. Така последната "задна вратичка" за транспорт на стоки в Русия се затвори и обрече икономиките на Литва и Полша на срив в земеделието и рибното производство. Което и предизвиква скока на безработицата.!!! Обяснявана с "коронавируса" в статията.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Сандо

    3 1 Отговор
    Дали Лукашенко ще признае изборите за свободни и честни?
  • 5 Ха-ха

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "ASD":

    Да бе, точно защото не търгуват с Русия да били безработни. Само дето те са в ЕС и Русия е забранила за внос от храни, точно от ЕС държави. Тази задна вратичка и да не беше се затворила, те пак нямат достъп до нея.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 6 ASD

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    Точно Беларус представяше за свои полски ябълки и латвийски шпроти. След като Лукашенко затвори границата се извиха огромни опашки с тирове.
    Само да спомена че заводът в Рига, който произвеждаше локомотиви и вагони ФАЛИРА именно поради прекъсването на транспорта на товари от и за Русия.

    П.П.
    Има още много жабета да изядът в Литва и Полша...
  • 7 ASD

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    На поляците и литовците въобще не им е смешно ХА-ХА. След фалита на земеделците, завода за локомотиви и вагони в Рига и фалита на няколко пристанища, от следващата година ги очаква и фалит на торовите заводи в Полша.
  • 8 Тито

    8 1 Отговор
    Тепърва им предстои на Литва и Латвия скорошен разпад младите им хора избягаха по света там има само стари хора.
  • 9 Симо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ASD":

    И още по зле ще става за тях.
  • 10 Симо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    Аз ходил три поредни години в Литва, Клайпеда. Там е почти същия упадък както при нас. Всичко е разграбено, заводи и фабрики стоят празни като паметници, младите са повечето в Германия и по света

    Коментиран от #11

  • 11 Раша

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    А ще е по упадък ще имат,защото Беларус и Рудия ЗАТВАРЯТ транзита на Клайпеда.Клайпеда обработваше колосални товаропотоците.....
    Сега това ще бъде Уста-Луга,т.е руско пристанище.Удпех!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания