Last news in Fakti

4 Септември, 2020 10:42 2 766 27

НАТО на учение на литовско-беларуската граница

  • литва-
  • нато-
  • учение-
  • беларус-
  • граница-
  • армия

Ученията са с отбранителен характер и не са насочени към никой съсед на Литва

НАТО на учение на литовско-беларуската граница  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американски войници и бронирана техника ще бъдат разположени близо до литовско-беларуската граница в рамките на провеждането на натовско учение в Литва, предаде "Ройтерс".

На 29 юли литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис обяви, че през в средата на септември за двуседмично обучение в страната ще пристигне военен контингент между 300 и 1000 войници. Кароблис повтори същата тази информация и на 4 август в интервю за литовското обществено радио, предаде Блиц. Тогава бе съобщено, че освен 1000-те войници и самолети от Франция, Италия, Германия, Полша, ще има възможност да участват и представители на други страни.

Говорителят на литовската армия посочи, че учението ще започне на 14 септември и ще продължи до 25 септември. Тогава Кароблис не каза нищо по повод оставането на натовския контингент в Литва и след 25 септември. В същото време преди няколко дни той намекна, че има голям риск Русия да изпрати военни части в Беларус. В крайна сметка по-късно днес се очаква в страната да влязат 500 военнослужещи с 40 единици бойна техника. Те обаче ще останат на учения до ноември, а не за две седмици, както се съобщаваше по-рано.

За ученията, насрочени за 14 септември, в Литва се очакват още 1000 войници от Германия, Полша, Италия и Франция. От Министерството на отбраната във Вилнюс заявиха, че "ученията са с отбранителен характер и не са насочени към никой съсед на Литва, "включително не и към Беларус". През последните дни президентът на Беларус Александър Лукашенко на няколко пъти обвини НАТО, че струпват военни сили на границата. А в разгара на масовите протести срещу резултатите от президентските избори в Беларус, след които Лукашенко отново бе избран за президент, той поиска гаранции от Русия, че при необходимост от Москва ще му помогнат с военна подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    59 3 Отговор
    И после Лукашенко не бил прав, че нато си търси повод.
  • 2 Разбрал

    5 38 Отговор
    НАТО само на защитава от лошите.
  • 3 веселяк

    54 2 Отговор
    А не бе, иначе нямало натовски войски до границата с Беларус! Хич даже! То това учение не е заради онова, дето става в Беларус! То учението е планувано още Х пр.н.е.!
  • 4 E нали

    47 2 Отговор
    ... нямало войски на границата. Било фалшива новина, казаното от Лукашенко. Или може би учението е без войски!!!
  • 5 другарят

    48 2 Отговор
    Бандитите от фашистка Америка и техните помияри в Европа продължават да провокират Русия!! Не разбирам търпението на руснаците и железните нерви на другарят Путин!?
  • 6 ВСВотСАЩ

    38 1 Отговор
    Наполеон, Ленин, Хитлер, сега САЩ зад НАТО.
    Тия от Запада нямат акъл да се учат от опит, ми постоянно си трошат главата.
    Лековерни етусиасти.
  • 7 плевен

    32 1 Отговор
    Ученията ще минат и заминат. А границата с Беларус няма къде да отиде. Големият съсед ще си остане там и при удобен случай ще им припомни случилото се. Никъде няма да отиде и Полша, която счита Вилнюс за своя законна територия. Да налиташ като пинчер на ротвайлери, не е здравословно.
  • 8 ΞLΞVΛTΞ

    30 2 Отговор
    Мечтата на всеки натовец е да се сдобие с трофеен Калашников превъзхождащ многократно кратно тяхните оръжия.
  • 9 Нашенец

    4 38 Отговор
    Хахаха,тука е пълно с русофилски коментатори получаващи постсъветски оргазъм :))))))

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Интересно как ще

    29 1 Отговор
    реагира НАТО (разбирай САЩ) ако русия започне да тренира ядрени удари от Куба.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Що за военен съюз

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нашенец":

    е този в който 2 държави ще се изтребят за секунди ако ги намя САЩ и Русия????? И ...ние разчитаме на този съюз. Едно време - във Варшавския договор, сме имали танкове колкото Турция и Гърия заедно. Не искам нито плюсове, нто минуси. Искам да разсъждавате.

    Коментиран от #14, #25

  • 13 Сандо

    24 1 Отговор
    Както е тръгнало,в скоро време войниците на мирното НАТО ще станат повече от местното балтийско население.
  • 14 Нашенец

    3 26 Отговор

    До коментар #12 от "Що за военен съюз":

    Тия легенди ги знам и аз :))))))
    Ето още една:
    България била толкова технологично развита,че дори изнасяла компютри за Япония.
    Само дето се оказало,че не били компютри,а нашенски компоти...И не били изнасяни,а върнати щото били мухлясали и на път за братушките,а ма по-погрешка ги получили японците :))))))

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Сандо

    25 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нашенец":

    Не пиши изветряли и брадясали вицове,създадени впрочем за обработка на населението,а вземи научи нещо поне от най-близката история на някога мощната и авторитетна България.Аман от пишещи неграмотнице.

    Коментиран от #16

  • 16 Само при цар Борис

    1 17 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Бяхме що годе авторитетни. При соца бяхме псето на Русия като всичко от варшавския договор.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 ЧУВАЛ ЛИ СИ

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нашенец":

    какво е ЕЛКА? Поинтересувай се, ще видиш интересни неща, които опровергават опита ти за ирония. А за ЗЗУ-Стара Загора? А какви кораби произвеждаше и къде се продаваха? Не пиши глупости, които са ти внушени от презумпцията "по време на "комунизма" НРБългария е изостанала страна". Не беше. Имаше си проблемите, но не в тази област.
  • 18 Сега сме

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Само при цар Борис":

    пинчерчето на американците.
  • 19 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    ЗА "УЧЕНИЕТО СА ОСИГУРЕНИ 20 000 ПАМПЕРСА /РАЗЛИЧЕН РАЗМЕР / ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД !!!!! 10 000 СА ПРЕХВЪРЛЕНИ ОТ "УЧЕНИЕ " В ЧЕРНО МОРЕ !!!!
  • 20 националист

    9 0 Отговор
    Оооо джендърното хаамериканско и натовско войнство ще правят учение под знамената на дъгата и с розови полички и червени обувчици с високи токчета
  • 21 Сандо

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само при цар Борис":

    Явно нищо не знаеш за България допреди едни никакви си 30 г..Но с желание и малко труд може да запълниш празнините.Тъкмо и ще научиш защо историци определят Живков за най-добрия политик на
    3-тата българска държава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аре

    2 0 Отговор
    Какво ли ще стане ако около тая пуста граница, където все там им се играе на педитата, Лукашенко вземи да я отвори да влязат да си поиграят малко и преди да са свършили играта си я затвори.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Расъждаващ

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Що за военен съюз":

    Имали сме защото сме били на границата между НАТО И Варшавскуят договор, били сме едно от най опасните места в Европа. Ти това ли искаш или да живеем мирно и спокойно и да харчим парите смислено вместо за оръжие. Кого ще превземаме с тези танкове имаме ли някакви териториални спорове или конфликти със съседите?
  • 26 Анонимен

    1 1 Отговор
    Еврогейски съюз, кравари, ама виж как се на- ха от 1000 войници, един подсилен батальон, а бригада, а дивизия.
  • 27 гошо

    3 0 Отговор
    Ясно се вижда,че НАТО е терористична организация.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания