Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 08:50 1 775 8

Турция връща кораб в Средиземно море

  • турция-
  • кораб-
  • гърция

Корабът ще проучва региона

Турция връща кораб в Средиземно море - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Турция отново ще изпрати проучвателен кораб в Средиземно море, съобщи агенция Анадола.

Очаква се корабът да се завърне в същата зона на действие. Гърция вече на няколко пъти протестира срещу подобни действия.

Турски представители потвърдиха решението. Корабът ще се разположи близо до гръцкия остров Кастелоризо.

Корабът Оруч Рейс беше в района през август. Турция го изтегли след протести на гръцкото правителство.

Двете страни си оспорват правата над региона. Очаква се в групата да има още два турски кораба.

Гръцки представители изясняват морските действия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ssss

    2 1 Отговор
    На едно място подписаха примирие, сега старата песен на нов глас.
  • 2 Турция ще прави каквото си иска

    3 2 Отговор
    В своята си ИИЗ призната от ООН.

    Коментиран от #7

  • 3 Мда

    2 5 Отговор
    Цялата международна преса от вчера пише за връщането на МВФ в Турция. Ердоган трябваше да направи нещо, за да принуди отчаяните и гладни турци да се занимават с нещо друго.

    Коментиран от #4

  • 4 Да,да

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Като бойко, да си качи кредитния рейтинг.
  • 5 Info

    5 6 Отговор
    Гръцкото външно министерство характеризира новите турски незаконни разследвания на юг от остров Кастелоризо на гръцкия континентален шелф като "голяма ескалация и пряка заплаха за мира и сигурността в региона". „Само няколко дни след срещата на външните министри на Гърция и Турция, по време на която турската страна обеща да предложи дата за проучвателни контакти, отново се демонстрира нейната ненадеждност, както и фактът, че Турция искрено не иска диалог. настоява за агресивна и незаконна тактика от минали векове, като ясно потвърждава ролята й на водещ фактор за нестабилност и престъпност в региона. От Либия до Беломорието и Кипър, Сирия, Ирак и сега Нагорни Карабах. Тя систематично игнорира международното право , Международно морско право и правилата за добросъседство. Тя взривява всеки опит за диалог, пренебрегвайки настояванията на международната общност. Тя е провокативно безразлична към настояванията на Европейския съюз да се съобразява с международното право, като самоочевидно условие на всеки стъпка напред в евро-турските отношения. Призоваваме Турция незабавно да отмени решението си и незабавно да прекрати незаконните си действия, чрез които тя систематично подкопава мира и сигурността в региона.

    Коментиран от #8

  • 6 Info

    4 6 Отговор
    Гърция като модерна европейска държава не е изнудвана. Тя ще продължи да защитава своя суверенитет и суверенни права, като същевременно допринася за консолидирането на регионалната сигурност и стабилност."
  • 7 Само че

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Турция ще прави каквото си иска":

    1 Без споразумение със съседните държави Гърция-Кипър вие нямате ИИЗ и 2 ООН не носи отговорност за признаването на ИИЗ на държавите. Или ще се съгласите с Гърция-Кипър, или ще се обърнете към международни съдилища. Също така, в събота в Либия, в контекста на намирането на решение въз основа на Берлинската инициатива, посланиците на страните от ЕС в Либия се срещнаха с висши служители от правителството на Сарадж. Те отхвърлиха споразумението му с Ердоган, като заявиха, че то нарушава суверенните права на трети държави, не зачита морското право и не може да има правни последици за трети страни.. И така, споразумение с Гърция-Кипър или нищо.
  • 8 Комшия

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Info":

    Гръцките острови намиращи до турския бряг не могат да бъдат с правата на континентален шелф, тъй като се намират на азиятския шелф. Нали Гърция е изцяло европейска държава. Както ви е известно континенталната част е изцяло в Турция. След като не си в Азия, не можеш да се претендираш за права откъм азиятския шелф. Така че островите да си ползва 3 милната зона и толкова...
Новини по държави: