Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 16:36 1 614 7

ЕС е мобилизирал над €13 милиарда за справяне с последиците от COVID-19

  • инвестиции-
  • ес-
  • ек-
  • пари-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • милиарди-
  • елиза ферейра

Политиката на сближаване е в основата на борбата с пандемията от коронавирус и гарантирането на бързо възстановяване

ЕС е мобилизирал над €13 милиарда за справяне с последиците от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Комисията обявява първите предварителни резултати от изпълнението на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса — плюс.

От началото на кризата и благодарение на гъвкавостта, въведена в политиката на сближаване, ЕС мобилизира над 13 милиарда евро под формата на инвестиции за справяне с последиците от пандемията от коронавирус чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд (КФ). Чрез фондовете на ЕС беше предоставена помощ на националните, регионалните и местните общности, за да противодействат на отрицателното социално-икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Общо 4,1 милиарда евро бяха преразпределени към здравеопазването за закупуване на жизненоважно оборудване и лични предпазни средства за спасяване на човешки животи. 8,4 милиарда евро бяха мобилизирани чрез отпускане на безвъзмездни средства, заеми и поредица от персонализирани финансови инструменти в подкрепа на икономиката, и по-специално на малките и средните предприятия (МСП), за да се адаптират към кризата. И накрая, около 1,4 милиарда евро бяха отпуснати чрез ЕСФ, за да се помогне на хората и да се запазят работните места.

За да се гарантира максимална прозрачност и отчетност, днес Комисията стартира специална уебстраница на платформата за свободно достъпни данни във връзка със сближаването, за да покаже как политиката на сближаване на ЕС подпомага държавите членки за преодоляване на кризата с коронавируса. Чрез ежедневни актуализации платформата ще показва цялата информация относно измененията на програмата, къде се изразходват и как се инвестират ресурсите. Благодарение на постоянното актуализиране платформата ще предлага все по-пълна информация.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра каза следното: „Политиката на сближаване е в основата на борбата с пандемията от коронавирус и гарантирането на бързо възстановяване. Резултатите от извършения преглед показват, че всички държави членки се възползват от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса в полза на гражданите, предприятията и сектора на здравеопазването. От днес тези успешни резултати вече са ясно видими за всички на нашето интерактивно табло за коронавируса, само на едно щракване разстояние.“

Председателят на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас, добави: „Благодарение на опростените правила политиката на сближаване показа своята добавена стойност, обединявайки държавите — членки на ЕС, регионите и градовете, за да защити нашите граждани, да запази работните места и да съхрани местните икономики по време на пандемията. Трябва високо да ценим опита, натрупан във връзка с улесняването на достъпа до средства на ЕС и включването на всички равнища на управление в изготвянето и изпълнението на планове за възстановяване. За да се извлече максимална полза от всяко инвестирано евро и да се гарантира, че парите отиват там, където са най-необходими, е наложително сближаването да бъде водещият критерий за всички инвестиции на ЕС.“

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса — плюс дават възможност на държавите членки да се възползват от временно увеличение на съфинансирането от ЕС до 100 % и да използват финансирането по линия на политиката на сближаване в подкрепа на най-изложените на риск сектори поради пандемията, като здравеопазването, МСП и пазарите на труда.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последиците

    2 1 Отговор
    са непредвидими !
  • 2 ЕС ЕС ЕС

    2 2 Отговор
    ДАЙТЕ ГИ НА БАЦЕ ,БАНКЕНСКИЯ ТИКВУНИИ ДА ГИ ПРИБЕРЕ У ШКАФА И ДА ПОЛЕГНЕ ДО ТЯХ
  • 3 оня с коня

    2 1 Отговор
    13?Охооо,няма да крадеш лиии?:)
  • 4 На боки дневната кражбина е това

    1 1 Отговор
    Нищо особенно
  • 5 да де

    4 0 Отговор
    Хайде давайте ги, че тиквата се пренада само заради това не хвърля кърпата.
  • 6 Рошко

    3 0 Отговор
    Всичко е мобилизирано на хартия и по медии,дано навсякъде хората се вдигнат против тази световна лъжа
  • 7 ха ха

    3 0 Отговор
    Накъде ги е мобилизирал? Щото тука не се вижда и 1 лев от това "мобилизиране".