Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 18:42 4 236 21

Анкара обвинява: Гърция спира мигранти със звукови оръжия!

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти

Атина многократно отрича да използва незаконна тактика за охрана на своите граници и на свой ред обвинява Турция, че е изпращала патрулни лодки за ескорт на лодки с мигранти във водите си

Анкара обвинява: Гърция спира мигранти със звукови оръжия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция разполага оръжия със звукови вълни близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти, съобщи в. „Сабах“.

Страната планира да използва акустични устройства с голям обхват (LRADs) близо до Александруполис срещу провинция Одрин по поречието на река Марица, за да разубеди тълпите мигранти от преминаване на границата към Гърция пеша или с лодка.

Гръцките власти изпращат и допълнителни граничари с четири безпилотни летателни апарата, 15 термокамери, 10 бронирани автомобила и пет катери близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти, съобщи „Дейли Мейл“.

Системите LRAD са критикувани за използването им при контрол на тълпата поради високия им капацитет в децибели, тъй като първоначално са проектирани за комуникация на далечни разстояния и се считат за звуково оръжие, предаде Канал 3.

Устройствата могат да причинят увреждане на слуха и други последици за здравето. Те се използват от служители на реда в САЩ, Чехия, Япония, Испания, Полша и Великобритания.

Правозащитните организации и турските служители разкритикуват нехуманното отношение на Гърция към мигрантите, подчертава „Сабах“.

Страната е изправена пред упреци за стрелба по лицата, търсещи убежище, на нейната граница, използвайки широк набор от оръжия.

Гръцките сили отблъскват мигрантите, бежанците и търсещите убежище по суша или море, а в някои случаи ги измъчват и малтретират, изземват личните им вещи, излагат живота им на риск и дори причиняват смъртта им, в нарушение на международното право.

Правозащитните групи, включително Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), многократно призоваха Гърция да разследва исканията за оттегляне.

Гърция многократно отрича да използва незаконна тактика за охрана на своите граници и на свой ред обвинява Турция, че е изпращала патрулни лодки за ескорт на лодки с мигранти във водите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среден Пол

    58 14 Отговор
    Каква нагла па*лач са турците. Пращат Алаха в Европа и след това реват, че им били спирали мириз*ивците. Яжте течен шоколад

    Коментиран от #5, #10, #11

  • 2 Само с такива оръжия ли...?

    51 5 Отговор
    Преди години нарушителите се пррследваха с по-сериозни мерки.АК...
  • 3 Грейс

    44 8 Отговор
    А бе, с всякакви оръжия паразитите трябва да бъдат спирални.
  • 4 Фактология

    14 3 Отговор
    Преди дни написах цяла статията по темата..Въпросът не е само до акустичните устройства..Вече има арестувани служители на НПО представлявайки ООН и Германия.Играят милиони евро.Открити са оръжия и установени лица-бойци от Даеш.Германия и ООН претендират за неутрална територия, която да бъде само под тяхна команда.С права както е при посолствата.
  • 5 Дефакто

    14 43 Отговор

    До коментар #1 от "Среден Пол":

    Тия мигранти са сто пъти повече стока от българските примати в Еврооа.
  • 6 Hатиснато копче

    19 7 Отговор
    Според Ройтерс, днес ЕС постави ултиматум на Турция, една седмица срок за да намали агресивната си политика и провокациите и да седне на масата за диалог. В противен случай...
  • 7 Така, като гледам

    19 16 Отговор
    Пророчеството, че един ден Европа ще стане халифат със столица Рим, ще се сбъдне. Меркел ги покани и от 5 години ордите не спират.

    Коментиран от #8

  • 8 Факт

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Така, като гледам":

    Няма да си жив да го видиш така че какво те интересува

    Коментиран от #9

  • 9 Все пак

    34 8 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Ме е яд, че Европа е люлка на много цивилизации и империи, а ще бъде завзета от космати туземци.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 10 Воня калпашка

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Среден Пол":

    Втасало сирене и залепнала хартия.
  • 11 Турция не 00 на ес

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Среден Пол":

    Имаше изложба, не се правете на дементно болни.
  • 12 Фактически

    15 8 Отговор

    До коментар #9 от "Все пак":

    Кой е туземеца имаш предвид българите с купени дипломи на запад дето обират банкомати ли?
  • 13 Калпаците са с грива на кон знамето им

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Все пак":

    И калпаче кои са космати. На какво ли не бяхте научени, даже една от песните на Слави.
  • 14 Аспарух косматия

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Все пак":

    Европата отдавна я завзех, какви певици на евровизия, те са ти рода.
  • 15 Я яяя

    4 3 Отговор
    Камилари локумаджии
  • 16 Случаен читател

    3 3 Отговор
    Тези оръжия се правят в България от една фирма в Божурище. Патентовани са в Америка и се изнасят по цял свят между другото.
  • 17 Пламен

    15 1 Отговор
    Територията се защитава с всякакви средства, нали знаят че е незаконно. Това е нашествие.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грък Граничар

    4 3 Отговор
    Турците също използват звуково оръжие срещу нас. Хасан Халката се надупва срещу вятъра и аналното му отверстие свири като сирена на Юнкерс 87 "Щука". Всички залягаме като стари фронтоваци, защото мислим че ни напада пикиращ бомбардировач. А то било на Хасан кюнеца, в който вятъра свири като във заводски комин.
  • 20 И правилно

    0 0 Отговор
    Докато не ги изтикаме оттатък Босфора няма да мирясат.
    Скоро, скоро.
  • 21 Зорба

    0 0 Отговор
    Значи САЩ, Чехия, Япония, Испания, Полша и Великобритания ги използват и не е проблем а за Гърците било проблем ..ти да видиш турски акъл.
Новини по държави: