Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 12:46 2 105 19

В Атина: Изпаряват се надеждите за санкции от ЕС към Турция

  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан и германският Хайко Маас се погрижиха предварително да погребат всякаква дискусия за налагане на санкции срещу Анкара

В Атина: Изпаряват се надеждите  за санкции от ЕС към Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки настояването на Атина, че провокативните действия на Турция към Гърция и Кипър изискват незабавна реакция и санкции срещу Анкара, вероятността за това е много малка след вчерашните изявления от страна на германския и на френския външен министър.

"Та неа" пише, че ако не настъпи някаква драматична промяна, още една среща на върха на ЕС ще мине без решителен отговор на действията на Турция в Източното Средиземноморие. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан и германският Хайко Маас се погрижиха предварително да погребат всякаква дискусия за налагане на санкции срещу Турция, предаде БТА.

На пресконференция с Льо Дриан Маас отложи за в бъдещето обсъждането на евентуални санкции, като двамата министри дадоха на Турция срок от две седмици да изтегли проучвателния кораб "Оруч Реис" от района на Кастелоризо. Вестникът обаче коментира, че това е ултиматум само за ефект, защото след една седмица, на 22 октомври, така или иначе изтича турският навтекс (навигационно уведомление), според който корабът може да се доближи на разстояние дори от само 6,5 морски мили от гръцкия бряг. На въпрос за вероятността от налагане на санкции, германският външен министър отговори, че ЕС ще изчака една седмица, преди да реши как да реагира.

От гръцка страна държавният министър Йоргос Герапетритис и правителственият говорител Стелиос Пецас очертаха като "червена линия" за Гърция териториалните ѝ води от 6 морски мили. Според "Та неа" това означава, че Атина няма да отговори динамично на турските действия, дори ако "Оруч Реис" се доближи на 6,5 мили, колкото е определено в турския навтекс. Според вестника това на практика отменя и правото на Гърция да разшири териториалните си води до 12 морски мили въпреки поредната декларация, че страната си запазва правото да го направи, когато прецени за целесъобразно.

Същевременно руското посолство в Гърция зае ясна позиция в подкрепа на Гърция, пише още "Та неа". В Туитър посолството написа, че "позицията на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН е принципна. Смятаме Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г. за "крайъгълен камък на международния статут на моретата. Конвенцията предвижда изрично суверенното право на всички държави на териториални води до 12 морски мили и начините за определяне на изключителните икономически зони. Това се отнася и до Средиземно море."

Разочарование от позицията на Германия към Турция изразява и опозиционното издание "Ефимерида тон синдактон". "Още един ултиматум", пише вестникът и коментира, че Германия дава още време на кредит на Турция "въпреки провокациите край Кастелоризо и в кипърския град-призрак Вароша".

"Постоянна война на нерви с Турция", е водещото заглавие в днешния брой на "Катимерини". Вестникът пише, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган следва тактика на война на нерви, като Турция използва всеки случай да тества рефлексите на Гърция. Според изданието Анкара е използвала за предлог някакъв "технически проблем", за да се забави да даде разрешение за преминаване на самолета на гръцкия външен министър Никос Дендиас, с който той пътувал от Багдад за Атина.

В същия момент плаващата сондажна платформа "Кануни" е преминала с ниска скорост южно от гръцкия остров Кастелоризо, докато проучвателният кораб "Оруч Реис" продължава дейността си в района. Освен това Турция е резервирала с навигационно и авиационно уведомление (навтекс и нотам) райони в Черно море, което може да има връзка с руските зенитно-ракетни комплекси С-400.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставете го да си дупчи

    9 4 Отговор
    Така или иначе нищо няма да намери! Най-много да намерят капата на Настрадин Ходжа!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 2 Васил лески

    8 16 Отговор
    Слава на Турция и .Ердоган вечна слава...българия и Турция вековна дружба от векове за векове

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кукуРИГУ

    13 9 Отговор
    Това значи, че Турция е права, а Гърция не е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кемал Мустафа

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Васил лески":

    На каква дрога си? Искам и аз!
  • 7 Псевдоним

    11 3 Отговор
    Няма да има санкции за този мустакатия. ЕС го е страх от него.
  • 8 Госあ

    14 3 Отговор
    Ами да, спряха Южен поток заради турски поток,но за Северен дума не дават да се каже германците, затвориха наши реактори за да построят турците такива, внасяме им отвратителните зеленчуци, защото ЕС не субсидира зеленчукопроизводители и т.н. Нали Меркел каза че стои зад турците.
  • 9 Острова е в Турски води

    7 3 Отговор
    Според "Факти" (навигационно уведомление), според който корабът може да се доближи на разстояние дори от само 6,5 морски мили от гръцкия бряг (остров Кастелоризо) а този въпросен осров е на 1.5 мили от Турдкия бряг
  • 10 Анонимен

    9 2 Отговор
    Радвайте се, радвайте! Идва и редът на България..Турция си следва строго реда...
  • 11 Реалист

    4 0 Отговор
    Ааааа що така бе нали щяха да мачкат:)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Европеец

    2 6 Отговор
    Ако Ердоган не бъде свален ЕС ще наложи санкции на Турция. От това България ще загуби, но агресията трябва да се спре.
  • 15 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    С такива посерковци в ЕС за политици може само да се радваме, че работите в ЕС не са по-зле от в момента.
  • 16 Хихохо

    8 4 Отговор
    Да накажат Турция със санкции заради сондажите в собствената и ИИЗ е все едно съседът да те накаже със санкции, че си си изкопал кладенец в собственият двор. Чак толкова смях не вярвам да станат нито германци нито французи. За малячовците е ясно...от много узо мозъците им са се размекнали....
  • 17 Мунчо

    6 0 Отговор
    Пази Боже да разчиташ на ЕС...
  • 18 TRoskOt

    1 2 Отговор
    Те гърците досега все имали НАДЕЖДА ами как е фамилията и все още не са казали.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: