Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 18:05 2 157 5

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучение

  • румъния-
  • училище-
  • ковид-19

Според данни от 16 октомври на министерството на образованието 1040 учебни заведения в страната са провеждали часовете си при т.нар. "червен сценарий", предвиждащ изцяло онлайн обучение

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучение  - 1
Снимка: Shutterstock

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучението, сочи проучване на румънския клон на организацията "Спасете децата", цитирано от "Медиафакс".

Според проучването 28 процента от децата и 43 на сто от преподавателите не притежават частично или изцяло необходимите материални ресурси за онлайн образование.

"Социалната криза засяга много по-тежко уязвимите категории, а за децата възпрепятстването на достъпа до образование има тежки последици, ако не и невъзможни за коригиране по-късно. Неучастието в учебния процес не е опция в никое общество, напротив - образованието трябва да бъде защитавано в този толкова труден контекст", заяви Габриела Александреску, изпълнителен председател на "Спасете децата" - Румъния.

Дефицитът на ресурси за онлайн обучение е с 10 процента по-висок в селската среда, отколкото в градската, и с над 10 процента по-висок в основното и предучилищното образование, отколкото в гимназиалното, сочат данните от социологическите анкети, направени от "Спасете децата" - Румъния.

Според данни от 16 октомври на министерството на образованието 1040 учебни заведения в страната са провеждали часовете си при т.нар. "червен сценарий", предвиждащ изцяло онлайн обучение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    2 1 Отговор
    За какво им е икономиката буксува съкращават работници и то квалифицирани и тн.Трябват копачи асфалтополагачи кофражисти и тн.Професори не трябват никому.
  • 2 Това не е

    0 0 Отговор
    ... добре. Всъщност уж Румъния е по-добре от нас. Може би дълбоко в Карпатите и Трансилвания интернета още не е достигнал. А може би някои хора нямат финансова възможност да се снабдят с хардуер.

    Коментиран от #3

  • 3 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Това не е":

    Наистина ли не се сещаш за коя "Уязвима част от населението", плаче НПО-то. Румъния отдавна замина напред.
  • 4 Реалист

    0 0 Отговор
    При нас тоз процент е повече от 50 процента
  • 5 КРАДЕЦ ЧЕКМЕДЖЕ

    1 0 Отговор
    ЧЕ ТО ТУК СА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА , ДОРИ ИМА НАУЧНИ РАБОТНИЦИ БЕЗ КВАРТИРА И ИНТЕРНЕТ -- БЛАГОДАРЕНИЕ НА МУТРАТА КРАДЯЩА