Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 17:12 8 770 76

Западни медии: Борисов е човек на задкулисни сделки и споразумения с олигарси

  • бойко борисов-
  • западни медии-
  • делян пеевски-
  • българия-
  • протести-
  • задкулисие-
  • олигарси-
  • олигархия

"Зад грубовата простонародност Борисов прикрива презрението си към демокрацията", пише авторитетното германско издание "Шпигел" в своя портрет на българския премиер.

Западни медии: Борисов е човек на задкулисни сделки и споразумения с олигарси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Редица западни издания отразяват гражданското недоволство в България, което вече продължава над 100 дни. Според Агенция "Франс Прес" (АФП), протестиращите в България обвиняват правителството, че е зависимо от могъщи олигарси, че фаворизира определени хора и че праща прокуратурата срещу политическите си опоненти. "Това са най-сериозните обвинения срещу Борисов по време на близо 10-годишното му управление", пишат репортерите и цитират един от участниците в протеста - Владимир Василев: "Проблемът ни е в сбърканата представа за това кое е нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, шуробаджанащината, разбитата улична настилка, дупките по пътищата, грозните сгради и раздрънканите автомобили, че приемаме за нещо нормално онова, което за средния европеец би било неприемливо."

Василев смята още, че демонстрациите са извели на улицата много нормални българи, които са разбрали, че не са сами в борбата си за повече морал, за интегритет и интелигентност в политиката. "Протестите тотално промениха положението на правителството: преди то притежаваше пълната власт, а сега е притиснато до стената и няма никаква легитимност," казва още Василев пред АФП.

Българите имат чувството, че демокрацията е само привидна

За стоте дни протести в България пише днес и авторитетното германско списание "Шпигел" под заглавие "Въстание срещу Батман". В статията от Ян Пул подробно се разказва за протестите, за исканията на демонстрантите, за България като една от най-корумпираните държави в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода. "Хората има чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не са слуга на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма," пише авторът, който цитира и икономически данни за България.

По-нататък в статия в "Шпигел" четем: "Борисов е един от главните виновници за лошото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 година насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност."

В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, тях просто ги сплашват

В статията става дума и за собственика на "Хиполенд" Мариан Колев и за инцидента със сина му по време на протестите. Авторът Ян Пул коментира: "В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство. И макар че накрая вътрешният министър се извини, Колев прие претърсването като предупреждение", отбелязва изданието. "Защото има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевателства обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии."

В статията откриваме и няколко щриха към портрета на българския премиер: "Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия занаят по съветско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е командир на взвод е написал докторат в полицейското училище. След 1989 година основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български премиер, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов иска повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с огромно его, както през 2006 година пише в една грама американският посланик. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор "Батман" - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти."

Медиите на Пеевски практикуват безсрамна пропаганда за Борисов

Авторът на "Шпигел" добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски - "депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов." Към края на статията Ян Пол търси и някакво по-дълбоко обяснение на ситуацията в България: "За разлика от редица съседни страни, промяната в България от 1989 година не беше революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава беше разбрала, че промените не могат да бъдат спрени и свали властелина Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарси претендират за онова, което принадлежи на всички." Авторът разказва за акцията на Христо Иванов край резиденцията на Доган и цитира бившия външен министър със скептични думи за отговора на Брюксел: "ЕС легитимира системата Борисов. Ние, българите, трябва сами да си напишем домашното."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    74 6 Отговор
    Баце е момче за всичко. Само му покажете кой е началника..

    Коментиран от #2, #74

  • 2 Баце

    6 55 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е номер 1🥃🌼

    Коментиран от #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    48 7 Отговор
    Обявявам Триъгълника на властта и Орлов мост за зони свободни от намордници.

    Коментиран от #66

  • 5 Пенсионер

    88 4 Отговор
    В цял свят разбраха, че Борисов е от задкулисието, само неговите г@золизци още твърдят обратното
    Оставки
  • 6 фригидна

    50 5 Отговор
    Не, българите не вярват в никаква демокрация, това е дядо Коледа за възрастни, барабанче за аутисти.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боло

    30 5 Отговор
    Аз съм глупав и си подавам Оставката
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bahti

    33 5 Отговор
    Щом сте на процент от кражбите на мутропитека, нема проблеми. И на следващите назначени главанаци на територията, ще сте на комисионка. Чудесно!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПернишкиО

    29 4 Отговор
    ААА ДОБРО УТРО ❗❗❗
  • 14 баб

    19 9 Отговор
    Продажни сайтове и подлоги до преди 7 8 години падахте на колене с широко отворени усти и затворени очи само и само да ви е вътре
  • 15 Отдава чест

    25 3 Отговор
    Но защо не и на Българския народ?

    Коментиран от #46

  • 16 Дончев

    37 5 Отговор
    Оставка шефе, Оставка за радодост на хората!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 муратаСиЕмутра

    41 6 Отговор
    А вие какво сте очаквали от една мутра ? Още 2009-та го казах на разни заблудени дето се кефиха на Бойко ...
  • 20 Кarosel

    19 25 Отговор
    Този номер вече не върви:"Западни медии.."! Западните медии ли са го избрали, че да дават тон?
    На пролет се броят пилците!
  • 21 много си е готин

    10 29 Отговор
    Борисов.Поне не е луд като всички останали и ако той е задкулисието, то останалите какви са бе дойчето релето поръчковата медив

    Коментиран от #22

  • 22 хахахахаха

    22 3 Отговор

    До коментар #21 от "много си е готин":

    и ти като биков мислиш че всичко е поръчково по ваше селско подобие :)))))
  • 23 Усмивки от старите ленти

    31 5 Отговор
    Познахте ли ги? Снимка от преди 30 години когато се създаваха криминалните групировки за рекет и силово застраховане! Отляво надясно - Алексей Петров - Трактора , Бойко Борисов (бъдещия премиер на клета България), Младен Михалев -Маджо и покойния Милчо Бонев - Бай Миле разстрелян заедно със 7 от охранителите си!

    Коментиран от #29, #38, #61

  • 24 Асен

    35 4 Отговор
    Борисов заповяда на здравния министър да станат маските задължителни навсякъде за да затвори устите на протестиращите,но това няма да стане.
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 3 Отговор
    БОРИСОВ е престъпник мутра двуличвник пинокио лицемерен самовлюбен
  • 26 Диверсант

    23 4 Отговор
    Не си правих труда да чета. Борисов е рожба на кукловодите на Меркел. Същите които преди години измислиха комунизма и го внесоха да съсипят велика Русия, а на нас ни произведоха един Лайпцигски герой.. Сега обаче мавзолея го гътнаха и един ден като си отиде новия герой кВо ще праЙм
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    БОЙКО половин БЪЛГАРИЯ ТЕ МРАЗИ БЕСПЛАТНО

    Коментиран от #44

  • 28 Я... Я

    27 4 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ РАЗБРА, ЧЕ Е КОРУНПИРАН И ПРИКРИТ КОМУНЯГА. САМО НИЕ НЕ МЖЕМ ОЩЕ ДА РАЗБЕРЕМ. ОСОБЕНО НЕГОВИТЕ ТРОЛЧЕТА. ТОЗИ ОТ ВСЯКЪДЕ Е ВЪТРЕ.
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 5 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивки от старите ленти":

    БОРИСОВ е престъпник мястото му е вЦСЗ южно крило

    Коментиран от #34

  • 30 МАЯ

    5 19 Отговор
    БОЙКО ОБИЧАМ ТЕ ЛЮБОВ МОЯ
  • 31 Не разделни приятели

    32 5 Отговор
    И няма нищо общо с Делян Пеевски?

    Коментиран от #47, #53, #76

  • 32 Перфектен

    12 3 Отговор
    рентген ! БКП и демокрация ? Пълен абсурд !
  • 33 АНОНИМЕН

    16 4 Отговор
    БОЙКО лежиш ми на СЪРЦЕТО като свиня нашосето приеми1000 целуфки от мойтескъсани обувки
  • 34 ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ

    9 31 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АВЕ ЕЙ НЕУДАЧНИЦИ ЧЕРВЕНИ ОТ ЗЛОБА И БЕЗПОМОЩНОСТ ЗАПОЧНАХТЕ ДА ВАДИТЕ СНИМКИ НА БОЙКО ОТ МЛАДЕЖКИТЕ ГОДИНИ...КАКВО КАТО Е БИЛ БЛИЗЪК С ТРОШАЧИТЕ ОТ СИЛОВИТЕ ГРУПИРОВКИ? БОЙКО Е БИЛ БУЕН МЛАДЕЖ, ЛИДЕР И СИЛЕН И Е НОРМАЛНО ДА Е НАД ДРУГИТЕ И ДА МУ СЕ ПОДЧИНЯВАТ...ЗАЩО НЕ ИЗВАДИТЕ СНИМКИ И НА БОЙКО ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА КОГАТО Е БИЕЛ ДРУГИТЕ ДЕЦА С ПРЪЧКА СМАЗАНЯЦИ ЧЕРВЕНИ

    Коментиран от #37, #49, #56, #60, #64, #70

  • 35 ПСР

    12 11 Отговор
    Пак фул от тролове.
    АФП и Шпигел са комунисти
    КОЙ ни пази от тях-ТОЙ,Баце.

    Коментиран от #41

  • 36 Пастир

    8 24 Отговор
    Стига сте писали глупости. Що не пишете за вашия Радев който предизвика световен скандал. Криете информация жалки драскачи.
  • 37 Не съм червен

    23 5 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Мразя бойко безплатно защото той мрази бг народа.
  • 38 Стойко

    24 7 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивки от старите ленти":

    Да видях снимките! България е единствената страна в която премиер е завършена мутра! Мутра която е вършеела с бухалката и изнудвала дребните търговци в Илиенци да плащат рекет! Мутра сложена на бариерата на паркинга на стадион Славия от Милчо Бонев -бай Миле чийто васал е бил. Мутра , на която от групировката СИК начело с Поли Пантев и Бай Миле са дали милиони на Мадридския крадец да го сложи главен секретар на МВР за да може мафията да овладее министерството. Мутрата през 2004 когато бе секретар на МВР не разстрелян бай Миле и 7 от охранителите му от хора в полицейски униформи и убийството не бе разкрито въпреки че бе публично в ресторанта на стадион Славия. Мутра , опоскала за 11 години страната като термит...

    Коментиран от #51

  • 39 тхйт

    9 18 Отговор
    Западните медии не гонят Борисов като ощавено пиле както изгониха ПОЗОРНО фалшивия генерал Румен Решетников Радев.
  • 40 Тръмп

    19 5 Отговор
    Оставка!
    Мутрите вън!
  • 41 Сигурен си си

    14 7 Отговор

    До коментар #35 от "ПСР":

    Вълк овчарски пазач. Бойко върл комунист биш служител на УБО над ДС.
  • 42 Ха ха

    7 5 Отговор
    Защо ли “грубовата простонародност” ми звучи като байганьовщина?
  • 43 Култа към мумиите на ленин и димитров

    10 4 Отговор
    Е заменен към култ към парите и материалното...нищо не се е променило в източна европа и преди и сега са ни третирали като боклуци ...за америка и европата сме ценни като консуматори и робове дето вършат най гадната работа без пари всичко като поведение от саш и европата че видиш ли ние се борим за правата ви всъщност е измама а целта е само да консумираш и затова си ценен за техните политики а не че са загрижени да живееш добре 😂😂😂ако е така защо не подаряват хубави къщи и милиони
  • 44 Не е точно

    18 6 Отговор

    До коментар #27 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Защо мислиш, че само половината българи го мразят? Ако игнорираме платените индивиди и подопечната му администрация май... Не изключвам и някои заблудени цветарчета - хора, които преди промените бяха аполитични, но сега са негови мекерета!

    Коментиран от #55

  • 45 Иван

    7 4 Отговор
    Без каска кво си закозирувал? Алоу.

    Коментиран от #62

  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 4 Отговор

    До коментар #15 от "Отдава чест":

    БМБ НЕ ОБИЧА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 47 Бай Стою

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "Не разделни приятели":

    Това е кулаж!
    Мога да ти направя подобен как фугуранта прави cвиpки на Пеевски!

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Като правило

    13 4 Отговор
    Всички от подземния свят много ГО тачат, защото не помня по-черна страница в историята ни - сега е рай за бандитите, защото техния гуру е на власт.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Коня с капаци

    8 4 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Стою":

    Тя и снимката с пачките и пищова е колаж???????

    Коментиран от #52

  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Стойко":

    СТОЙКОПРИЯТЕЛ ПРАВ СИ то на всяко нещо идва края СТОЙКО ти от къде си на колко години си аз съм 64 година
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "Коня с капаци":

    мутра кръв повръща к пари не връща
  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Не разделни приятели":

    в политката няма приятели а вечни интереси
  • 54 с О е

    11 2 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Стою":

    Дори не можеш да го напишеш правилно-кУлаж!

    Коментиран от #59

  • 55 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Не е точно":

    ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА обиди цяла БЪЛГАРИЯ
  • 56 24899

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Хакал да ти е , вземи си го в вас в къщи
  • 57 месара

    5 6 Отговор
    до кога ше публикувате глупостите на dw ???
  • 58 татко Махно

    5 10 Отговор
    Пак, една жена казала. Нямате спиране бе, червени боклуци.

    Коментиран от #68

  • 59 Не обиждай

    7 2 Отговор

    До коментар #54 от "с О е":

    И той, като кумира си е еднокнижник! Това са НЕГОВИТЕ последователи! Те краставите магарета през 9 баира се подушват.
  • 60 СКОРПИОН

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    вземи си БОЙКО БОРИСОВ ВЪВ КЪЩИ настани го в леглото между теб и съпругата ти
  • 61 Жукич

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивки от старите ленти":

    Аз да бях правил монтажа, щях да го направя по-хубаво. Има фотошоп бре, но трябва да се учи. Още повече, оригиналът на снимката е черно бял в лошо качество. Черно-белите снимки са нож с две остриета при монтажи и лесно се хващат. Вижте главата на предполагаемия Борисов колко грубо е изрязана. Увеличете и вижте светлосенките. Не може за всички осветлението да е едно, за него друго. Същото важи и за растера. Разлика има и в растера. Има си начини да се направи, но не и за хора с такъв интелект като този на човека който е пуснал тази снимка с одобрението на Факти. Някой от вас да е поствал тук снимки ? Продължавайте да вярвате на такива прошляци. Като бабите от пейките на село сте. А, можете да намерите и някоя снимка от детската градина на Бойко.
  • 62 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Иван":

    как си ИВАНЕ
  • 63 Честно казано

    8 1 Отговор
    Не знам как другите, а и ТОЙ самия, се чувстват, но това, такива публикации са СРАМ за територията! Представям си как в Европа, а и по света гледат на нас! Срам ме е, хораааа!
  • 64 МАЯ

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    БАЙ КУРТИ е по умен и интилигентен от теб
  • 65 Баце

    2 3 Отговор
    Пак го преместих...
  • 66 piff

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Мриии масийо
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ААААХАХААА....КОГО БАЛАМОСВАТЕ

    4 6 Отговор
    ДРУГАРИ,...ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЧЕНГЕДЖИЙСКО (ДС ) ОПЕРАТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ!😂 ГРУПАТА НА ОЛИГАРСИТЕ ОТ БКП В ЧУЖБИНА ФИНАНСИРАТ.. ПЛАТЕНИТЕ РЕПОРТАЖИ ( ТОВА Е НОРМАЛНАТА ПРАКТИКА) ,..ПОРЪЧАНИ ОТ ..СИРОС-ДЖЕНДЪРЛЯЦИТЕ . РА'ДКА ДЪЛБОКАТА,РИСТЕ-СМУКАЧА И АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ!!!✊😂
    И..НАЙ-ЗАБАВНОТО Е,ЧЕ.. НА НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА ЗА..ЦЯЛАТА ТАЗИ ИЗМИШЛЬОТИНА И ПО'МИЯ !
    ЗОРЛЕМ ПОДАРЯВАТЕ НА БОЙКО..4 МАНДАТ!✊😂
  • 70 КАП

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Какъв младеж, бил е на 30 години!!!
  • 71 Жорж

    5 1 Отговор
    На празна глава не се козирува.
  • 72 Колега

    6 3 Отговор
    Шпигел е авторитетно издание което се чете в цял свят. И най важното е че преди да публикуват дадена статия проверяват фактите за фалшиви новини. Така че твърденията им за борисов и правителството са обективни. Друг е въпроса дали ще допаднат и ще се харесат от неговите върли защитници защото тези които са получили от него големи постове с всички средства даже незаконни и недемократични ще защитават своите твърдения с лъжи и измам
  • 73 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ШПИГЕЛ ; МОНД ;ИНСАЙДЪР И БЕЛИНГКЕТ ---НЕЩО ИЗЧЕЗНАХА ОТ ЕФИРА И ИЗ СРА НОТО ОТ ТЯХ - ВЕЧЕ НЕ СЕ КОТИРА --- ХОРАТА РАЗБРАХА КАКВО - ИЗС РАХА ВЕЛИКИТЕ ЕВРЕЙСКИ ИНФОМАЦИОННИ КЛО АКИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 74 Боко е с деменция

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Крайно време е да му сложат бялата риза с по дълъг ръкав или някой да го отсвири, среден път няма!!!
  • 75 От 1 ръка

    0 0 Отговор
    Нищо подобно, долни, мерзки лъжци. Обичам само "чекмеджето пълно" жипката, сръбско и сега белот, а по-преди тенис и мачлета.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.