Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 16:41 3 167 20

Първан Симеонов: България минава между капките, а Борисов – между яйцата

  • протест-
  • бойко борисов-
  • мерки

Силният финален спринт на Борисов ще се изразява в раздаване на пари, смята политологът

Първан Симеонов: България минава между капките, а Борисов – между яйцата - 1
Снимка: Архив

Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това каза в предаването "Хоризонт за вас" по БНР политологът Първан Симеонов.
Ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна, отбеляза Симеонов. По думите му толкова хора, които сега се събират сега на т. нар. Велики народни въстания, "през юли се събираха всяка вечер".

„Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше „вливане“ на студенти“, допълни политологът. Според Първан Симеонов протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

„Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България.“

Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари, прогнозира политологът. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Според него наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще им гледа сеира на другите.

ГЕРБ ще раздава до последно на принципа „да му мислят следващите, като толкова много знаят“, подчерта Симеонов. „Някъде дълбоко в себе си той (Бойко Борисов – бел. ред.) вярва, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ.“

Голямото ново в българския политически процес Симеонов вижда в това, че се синхронизират „неща, които иначе не могат да се понасят помежду си“, а голямата грешка на Борисов е, че е събрал всичките си разнолики политически противници в един лагер.

„И това, което ще гледаме в следващите месеци, е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт. Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ.“

Относно прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. Първан Симеонов отбеляза, че засега "икономически България лекичко минава между капките", а Борисов ще превърне това в своя полза.

„Неговите опоненти казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат – я, още от същото, че поне е познато. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. /…/ Той си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция.“

ДПС е като режисьор на пулт в българския политически живот, като диспечер, каза още Първан Симеонов пред БНР. „Вдига някой плъзгач, после го сваля, после вдига другия канал и го сваля. Друг е въпросът, че ДПС става все по-нежелан партньор.“

Според политолога вече трябва да гледаме на Европа не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо ежедневие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 9 Отговор
    Ама между яйцата летят павета.ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #3, #5, #15

  • 2 Рошко

    12 5 Отговор
    Тая брада идея на Евгени Минчев ли е, лорда ли беше принцеса ли?
  • 3 Аве Г-ЕЙ, ако нямаш пари да отидеш до

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    София,..да ти изпратя?
    Радка Дълбоката и РИСТЕна пак ще гледат Парламента по...ТВ-то.
    Жалка история
  • 4 аз съм Веска

    4 11 Отговор
    ВСИЧКО ДРУГО МОЖЕ ДА МУ СЕ РАЗМИНЕ...
    ЧЕРВЕНЕТО НА ЯЙЦАТА - НЕ !!!!!!
    ТЕ СА ОТБЕЛЯЗАНИ С ЕЗИЧЕСКИ ПРАЗНИК-ЧЕРВЕНЕ НА ЯЙЦА . ПЪК КАТО ВИДЯЛИ , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ЗАГЛУШАТ ПРАЗНИКА , ПРИЮТИЛИ ГО И В ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ.
  • 5 ДъБъ

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Разкажи ни за "Македонското Малцинство" в България, Пен'дел сватбите,ОМО ИЛИНДЕН и.. НАЦИОНАЛНАТА ИЗМЯНАТА на РАДА ДЪЛБОКАТА И БОЙКИКИН-СОРО'С'ПИЯТА

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "ДъБъ":

    Нали сте Граждани за Европейско развитие на България.Ти кажи!
  • 7 Българка

    15 10 Отговор
    Завършване на мандата= закриване на държавата. Хората се умориха 100 дни да казват за ежедневните очеизвадни безобразия на властта, да протестират мирно. Какво ни казва политологът, че след като ни управлява мафията с каскет, трябва да хващаме тоягите ли? Колко хора трябва да види премиера слънце, че да си ходи?

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Герб краде

    14 9 Отговор
    Бойку мутрата крадлива ще завърши зле своя политически път.
  • 9 антрашпиц

    9 10 Отговор
    Аз пък мисля,че Борисов евентуално може и да се разминава с яйцата щот народа не излиза масово на протести във всички градове и села .Незнам как не му прави впечатление на този народ,че се закупиха 8 самолета,ще се закупят още 8,и това ще ни струва общо около 7 милиарда(със бомбите де),и тез 5 милиарда дето ги теглиха са си общо около 12 милиарда които са достатъчни да една нова аец(ама без да се краде де).
  • 10 Хихихихии.. хихихихии

    13 15 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    1,7 милиона са гласували за Бойко и ОП.
    Кой нормален човек ще подаде оставка ЗАЩОТО.. 20 ИНФА'НТИЛА платени от ЕЛ ЧАПО- ЗАТВОРНИКА...му искали..ОСТАВКАТА?!?
    Хихихи....
    Марш вкъщи, наркомани..
    Хихихихии....
  • 11 Яйцо

    7 2 Отговор
    Между мойте яйца не е хубаво да минаваш че има един голям.
  • 12 оня с коня

    5 5 Отговор
    Червеният Социолог/или какъвто там се е кръстил/иска да втълпи на четателя че БГ минава "между капките" на Вируса и НИКОГА НЯМА да признае,че това "Минаване" не е някакъв Късмет,а ЦЕЛЕНАСОЧЕНА И АДЕКВАТНА Политика на Правителството със всички необходими мерки за Ограничаване на Заразата...ЗА РАЗЛИКА от други държави.Минавал борисов и "между яйцата"...Да каже Автора- ХВЪРЛЯЛ ЛИ Е ПОНЕ 1 ЧОВЕК Яйце по Борисов?!И коментира Първанов че ББ е изтървал момента за "Достойно и хитро" подаване на Оставка и ЗАЩО БЕ Първанов - за да дойдете ВИЕ - НЕДОСТОЙНИТЕ И ГЛУПАВИТЕ ЛИ на Власт?Та раздавали ГЕРБ пари "като за последно",та да му мислят "Другите",които щели да дойдат на Власт.И го знае Отлично Шущера му със Шущер че не "Други",А ПАК ГЕРБ ще спечелят,ама ей-така да си каже Приказката,пък който му повярва.Пък и в края на краищата "Дума- Дупка не прави"!:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Електра

    4 1 Отговор
    А бе кой слуша на комуняка Андрей Райчев соло ташака.
  • 15 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали знаеш народната поговорка за камъните и главата .Та и тук така .После март месец да няма хъката -мъката.
  • 16 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    А имаше протести по 400 дни и нямаха нищо общо с тези смехотворни въстания и Парламента беше обграден ,помниш ли?Е,и? Още 4 месеца не са много време ,идват избори .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Марин

    0 3 Отговор
    Герб ще управлява дълго а Бойко Борисов ще бъде отново премиер. Защото лидерът на спечелилата партия е и премиер но това той ще. Го каже после.
  • 19 Българин

    1 0 Отговор
    Абе стига сте го пускали този Изтърван Симеонов.
    Не знам какъв "политолог" е -навярно на ИДИЛ или на муджахидините ...,че и по визиономия мяза на такъв ....Поне да си пусне мустак или обръсне тази брада , че на 100% мяза на ....ТАЛИБАН -този Първан .
    Само чалма му липсва !
  • 20 Гърчат се

    1 0 Отговор
    Гърчат се!
    И Боко-сайта Факти.бг също...
    Трие усърдно и замазва с баданарката...

    Гърчат се в последни конвулсии...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове