Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 15:34 2 848 6

Въвеждат пълна карантина в Солун?

  • гърция-
  • солун-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • студенти-
  • карантина-
  • кириакос мицотакис

Има много случаи на заразени след студентски събирания и семейни тържества

Въвеждат пълна карантина в Солун? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се до дни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да обяви пълна карантина в няколко области в Северна Гърция след рекорд от 667 потвърдени положителни случаи за ден. Повечето заразени са студенти, които не спазват мерките за дистанция, предаде БНР.

Солун, Янина и Кастория са следващите области, които се очаква до края на седмицата да бъдат поставени под карантина. Префектът на област Солун Дзиздикостас в изявление днес предупреди, че се увеличава броят на заразените, като повече от половината са млади хора - студенти и работещи в кафенета и барове. При тях е почти невъзможно да се установят контактите, което предполага силна епидемиологична активност, коментират експерти.

"Вървим към локдаун", заяви префектът. Въпреки че още не е наложена мярката - задължително носене на маски навън, повечето хора вече излизат с предпазни маски в рисковите райони. Област Атика също втора седмица е с високи показатели.

Властите извършват постоянни проверки за спазване на мерките в цялата страна. Налагат стотици глоби всеки ден. Медиите информират за много случаи на заразени след студентски събирания и семейни тържества. Днес повече от половината участници в семеен празник в Кавала са с положителни проби след. Висшите учебни заведения преминаха на дистанционно обучение. Засега под 1% са затворените училища, информира просветното министерство на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отровното трио

    0 3 Отговор
    У минуту 100 100 100
  • 2 Така се прави

    7 13 Отговор
    Ето това са ефективните мерки - пълна карантина. А в БГ още се почесват с някакви си неефективни маски на открито докато баровете препълнени с хора и с вируси.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 ами да

    4 4 Отговор
    Виждаш ли, Бойко как са им заразените: " повече от половината са млади хора - студенти и работещи в кафенета и барове"? А тук какво ти казваме, че трябва да затвориш? Училища, дискотеки, барове. Нали? А ти маски, та маски! Е, с маски не става, бате! Със затваряне на развъдници на зараза става! И по-бързо трябва да се действа в случая.
  • 4 124

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така се прави":

    Е кое е ефективното? Нали пролетта бяха затворени и излизаха със смс .Отворят ли всичко, пак си плъзва вируса.Не е решение пълна карантина.Пък който го е страх да не умре да си стой вкъщи.Защо всички трябва да се затворят ,че някой го било страх?
  • 5 Според какъв критерий

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Така се прави":

    това са правилните мерки?
    Изплашиха светът и сега ни подчиняват и манипулират както си искат.
    Страхът и стреса всеки ден преди вируса имаше ли го?А по-здрави и дълго ли живяха хората или това не те вълнуваше докато всеки ден с вируса не се почна масовото зомбиране чрез медиите?
  • 6 Браво, браво, а така

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така се прави":

    А тук кога нашия онбашия ще вземе мерки да спасява уфцете