Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 18:18 7 497 85

Кой ще надделее в спора между София и Скопие?

  • северна македония-
  • зоран заев

Според българския възглед македонска нация няма, няма и македонски език

Кой ще надделее в спора между София и Скопие? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Възгледът за македонска нация в началото на 20 век не съществува", пише НЦЦ по повод актуалния спор между София и Скопие. Той се разгорещява и заради проблемите на българското правителство, смята изданието.

Две немскоезични издания тези дни обърнаха внимание на напреженията между София и Скопие. Статията в швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" е озаглавена "Сега България демонстрира мускули срещу Македония", а германският "Зюддойче Цайтунг" е озаглавил публикацията си "Първо името, сега пък езикът". Предлагаме ви няколко цитата от двете статии.

"Страната, която неотдавна дори смени името си, за да повиши своите шансове за членство в ЕС, сега се изправя пред нови, гигантски препятствия", четем в началото на статията в германския "Зюддойче Цайтунг". Авторът Тобиас Цик припомня споровете с Гърция за името и обяснява на читателите в какво се състои сегашният конфликт между Скопие и София.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" също се спира на причините за напрежението и отбелязва: "Българското правителство гледа съвсем сериозно на спора за историята, езика и идентичността". Авторът на статията Фолкер Пабст пише: "В сегашния спор отново става дума за това какво точно означава понятието Македония. Според българския възглед македонска нация няма, няма и македонски език. От тази гледна точка славянските обитатели на Северна Македония са българи, като същото важи и за техните исторически личности, на първо място за Гоце Делчев, когото и двете държави почитат като национален герой и борец за свобода. По времето, когато Делчев се бори за независимостта от Османската империя, славяните в региона наистина се смятат за българи или просто за православни християни. Възгледът за македонска нация не съществува в началото на 20 век".

Влияят ли на спора протестите в България?

Пробст пояснява, че София настоява Северна Македония да коригира официалната си национална история. И продължава: "Но територията на днешна Северна Македония вече над 100 години има собствено историческо развитие - най-напред като част от Сърбия, после като югославска република, а от три десетилетия и като самостоятелна държава. По югославско време, с цел разграничаване от България, се насърчаваше възникването на македонска идентичност, като за целта се използваше и най-новата история. Защото София, която се стремеше да създаде Велика България, като съюзник на Хитлерова Германия по време на войната получи територията на днешна Северна Македония".

"Нойе Цюрхер Цайтунг" подчертава, че по принцип двете страни поддържат прятелски отношения, а България първа е признала независимостта на бившата югославска република Македония. По този повод авторът коментира: "Сега спорът отново се разгорещява, отчасти, смята се, и заради проблемите на българското правителство. Защото вече над 100 дни всяка вечер се провеждат протести срещу корупцията в страната".

Трудностите пред Зоран Заев

Германският "Зюддойче Цайтунг" се спира на позицията на премиера на Северна Македония Зоран Заев и припомня какво изпитание беше за него да отстъпи в спора за името с Гърция: "Тогава Заев пое огромен риск, а близките до Москва националисти в неговата страна го обявиха за предател".

За трудностите на Заев четем и в статията в "Нойе Цюрхер Цайтунг": "Правителственият ръководител на Северна Македония се опитва да свали напрежението и демонстрира увереност, че проблемите скоро ще бъдат решени. Но политоложката Биляна Ванковска от университета в Скопие предполага, че в крайна сметка България ще се наложи - точно, както се случи и в спора за името с Гърция".

Накрая - още едно политологическо мнение за евентуалното вето от София, което четем в "Зюддойче Цайтунг": "От гледна точка на международно известния български политолог Иван Кръстев това би било "абсурд", след като в миналото България се застъпваше за приемането на съседната страна в ЕС. Не бива нито министър-председателят, нито президентът да допуснат тяхната страна "да изпадне в изолация вътре в ЕС" заради един такъв спор, смята Кръстев".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    8 9 Отговор
    Скопие. Разбира се!

    Коментиран от #41

  • 2 МДААА ВИ Е М

    31 2 Отговор
    БЕЗ ДА ВИ ЧЕТА СТАТИЯТА ПО ЗАГЛАВИЕТО....... ТЕЗИ, КАКВО СА НИ ДАЛИ, ТА ДА ГИ БРОИМ ЗА ЖИВИ?
  • 3 Обикновен овчар

    33 5 Отговор
    Ако са признаят за българи ще могат да обикалят и бачкат по цялата европа лошо ли ще е?
  • 4 въпросът е принципен

    14 1 Отговор
    Кой ще бъде боднат с копие отзад?
  • 5 Българина

    24 5 Отговор
    С наш'те продажни ШКЕМБЕТА-те.Те ще надделеят.Ако политиците ни наистина бяха патриоти-НИЕ.Те нямат абсолютно никакви шансове.Ножа, сиренето и хляба са в наш'те ръце.
  • 6 В Германия

    37 3 Отговор
    незабавно да признаят - швейцарския и австрийския език, е това е условието за "македонски" язЪк. Стига сте примамвали нашите политици с вашите фалшиви евра, че ако китайците установят нова платежна система ще си ги сложите в тоалетните.

    Коментиран от #19

  • 7 татаринчо

    57 1 Отговор
    Няколко интересни ФАКТА, така, просто за обща култура- При влизането на България в Македония, за да поеме администрирането на областта, цар Борис е посрещнат в Щип с шпалир и цветя от местно гражданство и така е било навсякъде от където е минавал.А сме влезли, след като Вермахта е прегазил цяла Югославия. И сега ние сме фашисти, а тия тичат при Меркел да им помага за ЕС. Друг интересен факт -Македонската Академия на Науките е създадена през....1967 година. Но иначе имат история, започваща даже преди Ал Мак. Трети факт- според Северомакедонската конституция, на територията им са признати какви ли не малцинства-турци, гърци, албанци, гагаузи и какви ли още не( сигурно има и някой и друг пингвин от Арктика, макар че там научно е доказано че нема такова животно), само българи нема..нема бе, нема . Ама за паспорти пред нашето посолство е пълно с такива, дето са българи сигурно още от Аспарухово време. има и още такива факти, много са. Та затова да се приготвят за яко лазене на килимчето в София.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Onix

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "татаринчо":

    Луно, луно земя македонска.
  • 9 гост

    35 2 Отговор
    В началото на 20 век 54% от населението на територията на днешна Македония са българи. Следват турци, албанци, гърци, куцовласи, евреи и други без сърби. За съжаление българите са разделени религиозно на екзархисти, патриаршисти/гръкомани/ и протестанти. Дейците на ВМОРО се борят за АВТОНОМИЯ на Македония в изпълнение решенията на Берлинския конгрес по примера на Източна Румелия виждайки че Македония е спорна между България, Сърбия, Гърция и Австро-Унгария. Съединението на Княжеството и Източна Румелия в голяма степен прецаква автономистката идея. В подготовката на Балканската война балканските държави пренебрегнат идеята за автономия и предварително си поделят Македония.
    Асега малко смях: Шекспир също е МАКЕДОНЕЦ. Живял през 16 век в Охрид един сладкодумец и веселяк Спиро. Викали му ШЕКЕР СПИРО. Но турската власт му завидяла и го погнала. Той бягал, бягал и стигнал чак в Англия и там пак започнал да разказва сладки лакърдии и от Шекер Спиро станал Шекспиро, а от там и Шекспир според скопските историци.
  • 10 Четвърти факт

    7 51 Отговор

    До коментар #7 от "татаринчо":

    Македония е била на 1400години когато хан Аспарух е на Дунав. Пети факт българския език не е майчин език на хан Аспарух. Победата е за Македония. България в изолация в ЕС и после аут.

    Коментиран от #13, #15, #18, #85

  • 11 Напомняне

    41 0 Отговор
    Иван Кръстев е умно момче със славно комунистическо потекло и затова не е парадокс,че заема прикрита антибългарския позиция по македонския въпрос от времето на Георги Димитров с поклон пред олтара на Джордж Сорос.

    Коментиран от #79

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Много ми е смешно

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "татаринчо":

    Като видя как се смеят татарите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Историческата истина трябва да надделее,

    22 0 Отговор
    Заради костите а дедите
  • 17 Знам

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пий си хапчетата редовно,":

    че калпака се мисли най у ред, но те лудите никога не си признават.
  • 18 Татарчев

    28 2 Отговор

    До коментар #10 от "Четвърти факт":

    Ми според преспанския договор, дето ви го нашлякаха гърчолята, преди 1400г не е имало Македония, (и си го признахте без бой)..имало е елинска провинция Македония. То и сега по-голямата част от Македонията си е в гръчко. Та, по времето на Аспарух , твоите дедовци са милали елиника-ФАКТ.а сегашния т.нар''македонски'' пак ви е даден от българин-Венко Марковски си го чувал сигурно? А колкото до ЕС , не ни бери грижа, само затормозяваш полета на мухите, дето ти бръмчат в кратуната. А, да, че забравих- гледай да се обзаведеш с Български паспорт( казват че напоследък били дефицит по великата македонска зЕмя) че ще гледате ЕС през крив макарон следващите 30-40 години.
  • 19 Именно,

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "В Германия":

    Колко си прав, и в куба да признаят кубински език
  • 20 Напомнително

    19 3 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.

    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не аз съм го писал

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Татарчев":

    Този текст е писан от Мартин Карбовски за списание ЕГОИСТ през 1999-та.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Брендолета

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Май сте прав. ВМРО-ДПМНЕ е 1990😂 и е в ЕНП. Герб е 2007😂 и е в ЕНП
  • 42 Махни мухите от главата си

    1 0 Отговор
    и няма да се въртят други мухи около главата ти.
  • 43 Татарчев

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "Върти го сучи го":

    Чакай сега , това Vulgar на какъв език е --македонски, сръбски или патагонски. Че не мяза на нищо познато. Уточни се в простотията си.А може би на карбовски език....я, май че познах,а? Те сега се убедих че си професор от северомакедонската сорбона.

    Коментиран от #46, #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 По голяма

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Татарчев":

    Простотия от твоята няма.

    Коментиран от #50

  • 49 Татарчев

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Първия ред го копирай а втория е превода":

    Ти от къде го копира, че и аз да копирам в оригинал...

    Коментиран от #53

  • 50 Татарчев

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "По голяма":

    Вж. пост №47

    Коментиран от #54

  • 51 Прекалено с дръпнати очи си

    1 7 Отговор

    До коментар #47 от "Татарчев":

    Двойно гражданство БГ и TR калпашки вулгар.

    Коментиран от #56

  • 52 123

    4 10 Отговор
    В Македония има хора но и те не са етнически Славяни както и Българите.В Македония живее смесица от старото население на полуострова и Авариски Българи от Унгарияи отвлечени местни жители наземите от Балканите, заедно със смесица от жители на Австрия,Унгария,Чехия и Южна Германия. България да си работи за за доброто на Българите, жителите на Македония ако искат и марсианци да се наричат или такъв език да говорят.Българското правителство не може да управлява 6.9 милиона Българи а иска още 3 милиона още по криминални и неуправляеми от Българите жители на Македония.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А ти виж

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Татарчев":

    Пост #45.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Татарчев

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Прекалено с дръпнати очи си":

    Вж. пост №47

    Коментиран от #57

  • 57 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Татарчев":

    Виж коментар #45
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Интересно

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Напомняне":

    Аммиии.... то като гледам се е заформил общ либерастен фронт от български .жендъри за НЕ стопиране на мачЧердонците - Иванчо Кръстев от червено потекло еволюирел в либераст,а гледам и видни седерасти като Иван Сотиров подакват на маЧердонската теза. Мнооого ще ми е интересно да проследим как българската либерастия ще ни продаде в скоро време.
  • 80 Георги

    1 6 Отговор
    Светът си заминава, а вие се дръглите за глупости. Всеки е свободен да се нарича, както си иска. Стига да не му се налага това решение от други хора. Съседи сме, вместо да си помагаме и да си сътрудничим ние се караме. Ако Балканите се обединим ще сме много по-добре, отколкото, ако не се разбираме. Не виждате ли, че алчните европейци и американци унищожават държаните ни умишлено?!
  • 81 Арнаутин от Северна

    3 0 Отговор
    То на германците им е шокиращо сега,а защо не признаха социалистическата нация на Хонекер DDR ,която бе различна от Бундес Републиката
  • 82 Борис

    4 0 Отговор
    абе за кокво ви са тези неорентирани люде, да ги храним и тях,че малко цигани имаме. Целия свят им се смее на дългата история -две страници и половина.Да се спасяват!!!
  • 83 2222

    0 5 Отговор
    В най старата библия я има МАКЕДОНИЯ много не философствайте от панти века я има огромна е била и пак ще бъде.....
  • 84 Ясно е

    0 0 Отговор
    Шкембето и Тулупа веднага ще клекнат само и само да спасят пършивите си кожи.
  • 85 чичо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Четвърти факт":

    И шести факт сега в Македония има повече албанци от колкото македонци и албанският е официален език в Македония! Така че след някоя друга година Македония аут от географската карта!!! Като не искат да са българи ще станат албанци!
Новини по държави: