9 Ноември, 2020 13:17 3 473 16

Скандал в Талин! Естонски министър подаде оставка заради думи за Байдън

  • естония-
  • сащ-
  • март хелме

Крайнодесният вътрешен министър Март Хелме каза, че "дълбоката държава" е помогнала на Байдън да спечели и го нарече "корумпирана стара чанта", без да подкрепи думите си с доказателства

Скандал в Талин! Естонски министър подаде оставка заради думи за Байдън  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайнодесният естонски вътрешен министър Март Хелме подаде днес оставка, след като нарече Джо Байдън „стара чанта“, което предизвика недоволство на негови колеги в правителството, предаде АФП.

Хелме каза пред репортери, че се напуска правителството, за да запази правителствената коалиция, но добави: „Не можете да ми запушите устата, никой не може“.

„Не направих нищо, с което да съм застрашил сигурността на Естония“, посочи той след предупреждението на министъра на отбраната, че балтийската държава зависи от американската помощ, за да гарантира сигурността си.

Хелме и неговият син – финансовият министър Мартин Хелме, които съответно са председател и зам.-председател на Консервативната народна партия на Естония, направиха коментарите в тяхното съботно радиошоу.

„Смятам, че не може да има съмнение, че тези избори са фалшифицирани“, каза Мартин Хелме“. „Ако това проработи, ако Тръмп бъде свален, американската конституция повече няма да действа“.

Март Хелме каза, че „дълбоката държава“ е помогнала на Байдън да спечели и го нарече „корумпирана стара чанта“, без да подкрепи думите си с доказателства.

Военният министър Юри Луйк посочи, че тези коментари „подкопават естонската сигурност и заплашват да влошат американско-естонските отношения“.

„С оглед на геополитическата ситуация на Естония, отношенията ни със САЩ са жизнено важни“, добави Луйк, подчертавайки, че с такива думи със „сигурност“ подкопават правителствената коалиция.

След изборите през 2019 г. Естония се управлява от коалиция между Центристката партия, Консервативната народна партия и консервативната партия „Отечество“.

Президентът Керсти Калюлайд предупреди, че коментарите на Хелме „разрушат“ отношенията със съюзници, от които естонската сигурност зависи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакаме управия

    45 4 Отговор
    цивилизационна разлика---за думите "стара чанта" човека си подава оставката,а за пр...кър...пу... в нашенско -нищо!
  • 2 Човека Коза

    48 10 Отговор
    Ами прав е човека... Пропуснал е да спомене, че Байдън е педофил
  • 3 Цеко сифоня

    39 4 Отговор
    Добре де, не е стара чанта, а е стар калъф.
  • 4 адаша

    29 5 Отговор
    Ето така се прави– оставка за три думички. Нашия,Боко дебиликус ,обижда на всяка втора дума целия народ. И няма оставка. И "извинете ме " няма. Няма и няма. Няма и да има. Дойде време за библията и кръстосаните отгоре, върху нея, кама и револвер...
  • 5 Бай Ганьо

    17 2 Отговор
    Затва Баце е благ с всички президенти само с нашия не.
  • 6 КТ Подкрепа

    27 1 Отговор
    Къде отиде свободата на словото.За какво мръзнАхме зимата на 1990-та

    Коментиран от #15

  • 7 Хъш

    4 4 Отговор
    Така, така. Баща и син са председател и зам.председател на една партия по едно и също време. Някой ма не е научил уроците на историята
  • 8 Левски

    23 4 Отговор
    Това ли е демокрациятя и свободата на словото..... в американският тоталитаризъм? Че Русия е в пъти по демократична от този фарс! Конкуренцията е заменена от ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ , а демокрацията от американски тоталитаризъм!

    Коментиран от #11

  • 9 Кирилов

    7 1 Отговор
    Принципно е прав! Но думите, които е използвал( „корумпирана стара чанта“) не подобават на сериозен политик.

    Коментиран от #10

  • 10 3,14К

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кирилов":

    А ПКП подобава ли на сериозен политик, въпреки правилния извод.
  • 11 ЛЕВСКИ

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Левски":

    както и всички други видни българи, герои, просветители, са били русофоби. Не само това, те официално са афиширали това и са осветлявали пред народа подмолните номера на Русия, призовавайки към дистанциране от заробващата мазна ненавиждана от тях Русия. Всички от тях, имат публикувани антируски материали, а твоят любим персонаж Левски е бил сред най върлите русомразци. Моите почитания към най-великият Българин. Абсолютно подкрепям възгледите му и възгледите на всички велики българи, които са прозирали истината зад "протегнатата"от Русия ръка. Тя не е за да те издърпа от калта, а за да те премести в нейното блато, за да стъпи върху теб.

    Коментиран от #14

  • 12 Лост

    2 1 Отговор
    И ние си имаме доста лъскави стари чанти, даже крадливи и лъжливи, но и аз няма да си подавам оставка. Ама каква оставка като в момента съм безработен.
  • 13 ЧЕСТНИТЕ И ДОБРИТЕ

    9 0 Отговор
    ХОРА НИКОГА НЯМА ДА ОЦЕЛЕЯТ. ..САМО НАГЪЖДАЧИ. .ЛИЦЕМЕРИ. .ДУПЕДАВЦИ. .ПОДЛИЗУРКОВЦИ. ..ТОЗИ Е БИЛ ЧЕСТЕН И ОТКРОВЕН! !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1520

    0 1 Отговор
    от сащ идват всички проблеми по света
Новини по държави: