21 Ноември, 2020 11:00 2 738 16

Унгария очаква разрешение за започване на изкопните дейности за АЕЦ „Пакш“-2

  • унгария-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • пакш-
  • аец пакш

Нормативният процес продължава 12 месеца

Унгария очаква разрешение за започване на изкопните дейности за АЕЦ „Пакш“-2 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарските власти очакват разрешението за изкопните дейности за строителството на АЕЦ „Пакш“-2 да бъде издадено през пролетта на 2021 г., а лицензът за строителството на самата централа – през есента на същата година.

Това предаде агенция МТИ, позовавайки се на Янош Шули – министър без портфейл, отговорен за разширяването на унгарската АЕЦ, предаде руското издание "Атомная енергия".

През юни тази година, компанията „Пакш“-2 подаде заявление за получаване на лиценз за изграждането на нови атомни енергоблокове до Агенцията по атомна енергия на Унгария. Нормативният процес продължава 12 месеца, като при необходимост може да бъде удължен с още три месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    43 0 Отговор
    А ние кога ще строим, или ще слушаме западните ни недобожелатели
  • 2 Лост

    28 0 Отговор
    А ние от кога сме ги изкопали. Даже след 30-40години щяхме да чакаме затварянето и.
  • 3 kkk

    49 1 Отговор
    Тоест Унгария ще строи нова АЕЦ с РУСКИ реактори, а ние тук имаме реакторите на склад и не можем вече 15г. да започнем строежа... Интересно дали кражбите, корупцията и лизането на зад.ници имат нещо общо?
  • 4 Бачо Киро

    44 0 Отговор
    Всички строят атомни централи, само бай Ганьо затваря и не строи, понеже така му дрънкат от вън... После ще купува от Турция... Иначе енергията била от стратегическо значение....

    Коментиран от #8

  • 5 До 123

    42 0 Отговор
    А ние няма да строим.Ще внасяме ток от турци и мамалигари.Това беше първопричината куневица да ни счупи 4 блока в Козлодуй.Тя е скритата лимонка на франсето- банкер ,който в последствие финансира изграждането на Черна вода.Комшията яко гони строежа на големи мощности.И не му дреме,че били " недемократични" руснаци"като изпълнител и технология.Не завиждам на децата,внуците и правнуците.Каубоеца ще изцеди докрай и колкото може Мариците и ще си изнесе з,а,ник- а заедно със спечелените милиарди от нищото.Те ще бъдат тотално закрити.ЕС ще ни принуди.Козлодуй и той е на доизживяване.Максимум 50 г.А 50 г са и много,но и нищо в това жизнено важно перо на икономиката. Тук ще бъдем в пълна,непреодолима зависимост от чужди интереси
  • 6 Гоуст

    40 1 Отговор
    А ние Белене го изкопахме 80те още. Ама после чичо Сам скръцна със зъби и изведнъж стана по-изгодно да внасяш ток. Ако искаш да си генерираш сам - взЕми тук боклуците на Европата.
  • 7 Куроедов

    30 0 Отговор
    Бойко да им продаде на половин цена нашите реактори, които ръждясват в Белене. Така и агнето ще е цяло и вълкът сит. После се чудим защо сме на последно место в ЕС. Защото ни управляват подлоги.
  • 8 карамфила

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    За това не е виновен българина а дебелия плужек евреин които спи до шкафче пълно със злато и евро.

    Коментиран от #15

  • 9 Соросоид

    24 0 Отговор
    Перспективата да се ограничат/забранят автомобилите с ДВГ в близките 20-на години кара държавите да възобновяват строителството на ядрени мощности. Очевидно перки и фотоволтаици няма как да задоволят бъдещите енергийни нужди, т.е. екорекетът на безумни цени от възобновяеми източници отстъпи пред здравия разум.
    Само нашия Башбакан Бубойко от Банкя се върти като пумпал пред мисирките Му. Чака да му построят демократични реактори и да му карат демократичен американски уран от 10 хил. километра. Защото руския уран е много лош. И като изтече ресурсът на реакторите в Козлодуй, ще внасме ток от братските Турция Румъния и Унгария. Дано доживея Народен съд 2 да осъди националните предатели - Кукунева, Паси, Бубойко и вся остальная сволочь, които са на път да превърнат България от енергийно независима държава, която продава ток на съседите си купувач.
  • 10 Анализаторр

    6 0 Отговор
    Баце ще направи първа копка за заравяне на двата реактора.
  • 11 2020

    20 0 Отговор
    Не искаме Русия.Не искаме руска газ.Ще ги купуваме от тъпите сащ.Ще плащаме скъпа електроенергия ,закупена от Турция, Унгария, Румъния.Този цинизъм от Бойко Борисов и глупавата Е.Захариева ,заедно ОП, НФСБ, осъдения Марешки ще лиши най-после България от ток, газ и петрол.Ето това ни чака, след като провалихме добрите си отношения с Русия.И само не пишете за свободна търговия и свободен пазар.
  • 12 Казуар

    2 6 Отговор
    Пак вой на русоидите.

    Коментиран от #13

  • 13 Димукрад

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Казуар":

    Да ми виеш на к,ра!
  • 14 Бум в желанията за АЕЦ

    4 0 Отговор
    Само тук се "нанка" но със златни кюлчета, а.ще се плататят жестоки последствия. Крив макарон са определили управляващите за да видим нов АЕЦ тук. На равно са с Изваян Костов затворил 4 години блока . Ще им плащаме греховете. Светла му памет на професор Никола Тодорини заради АЕЦ "Козлодуй"
  • 15 Чук

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "карамфила":

    Точно! Селянинът с "жипа".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: