Last news in Fakti

2 Декември, 2020 17:50 2 741 6

Свързват АЕЦ „Пакш“-2 към енергийната мрежа на страната

  • пакш-
  • аец пакш-
  • мрежа-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • унгария-
  • росатом

Агенцията вече е издала редица разрешителни за строително-монтажната база

Свързват АЕЦ „Пакш“-2 към енергийната мрежа на страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура (МЕКН) одобри план за свързване на бъдещата АЕЦ „Пакш“-2 към енергийната мрежа на страната, съобщи корпоративното издание „Страна Росатом“.

MEKH се занимава с безопасността на електрозахранването по време на лицензирането на централата, а унгарската Агенция за атомна енергия (HAEA) отговаря за въпросите, свързани с ядрената безопасност и издава лиценз за изграждане на енергоблокове. АЕЦ „Пакш“-2 кандидатства за лиценз на 30 юни тази година, а HAEA трябва да вземе окончателно решение по заявлението до края на септември 2021 г.

HAEA вече е издала редица разрешителни за строително-монтажната база на АЕЦ „Пакш“-2, включително завод за бетон, цех за изработване на стоманени конструкции, офис сгради, столова и кухня. Работата на строителната площадка на АЕЦ „Пакш“-2 може да започне в началото на 2021 г., когато „Росатом” очаква да получи лиценз за подготовката ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    13 1 Отговор
    Марково уиски ,кока,проститутка и се гръмни в черепа бъди мъжкар Бойко Борисов!
  • 2 Папуняк

    8 0 Отговор
    Четейки заглавието човек първо се замисля " Каква по дяволите е тази АЕЦ, кога успяхме да я построим,че и ще я връзват към енергийната система на страната"?
    Не ставаш за журналист Джамбазов, не ставаш!
  • 3 Малкоданска

    5 0 Отговор
    АЕЦ Белене?
  • 4 Соросоид

    20 1 Отговор
    Близко деня, когато ще вържем българската енергийна мрежа към АЕЦ Черна вода (Румъния) и бъдещата турска АЕЦ. Дано дочакам Народен съд 2 да окачи по дърветата на Борисова градина всички, които затвориха реактори на Козлодуй и саботират строежа на нова атомна централа.
  • 5 Построената с народни пари

    1 0 Отговор
    Аец козлодуй така и не пусна при демокрацията народни цени. Народните цени бяха само за износ и прекиупвачи вземащи тока от 1 до 3 стотинки киловата а народа плаща 15 пьти по скьпо

    Коментиран от #6

  • 6 Енергетик

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Построената с народни пари":

    Тока от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и до ден днешен се продава на ниски цени. Ние всички го плащаме скъпо на доставчиците заради таксите, пренос зпревоз, зелена, кафява и тем подобни енергии.
    Когато преди години имаше намерения за национализирани на енерго-разпределителните дружества, чешкия премиер тогава каза, че ще съди България в международен съд. Нашите "управници" се уплашиха и се седнах на...
Новини по държави: