23 Ноември, 2020 15:33 2 173 8

ЕК: Продължава да има фундаментални различия в Брекзит преговорите!

  • брекзит-
  • ес-
  • мишел барние

Междувременно премиерът на Ирландия изрази надежда, че до края на седмицата могат да бъдат договорени очертания на сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз

ЕК: Продължава да има фундаментални различия в Брекзит преговорите! - 1
Снимка: Shutterstock

Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние заяви в понеделник, че продължава да има големи фундаметални различия в търговските разговори с Великобритания, но допълни, че и двете страни настояват силно за постигането на сделка.

"Времето е малко. Все още остават фундаментални различия, но ние продължаваме да работим усилено за постигане на споразумение", написа Барние в Туитър и допълни: "След дискусиите на техническо ниво този уикенд, преговорите на британския колега Дейвид Фрост с нашия екип продължават днес онлайн".

Търговските преговарящи възобновиха разговорите за формата на новите отношения между ЕС и Обединеното кралство след изтичането на преходния период след Брекзит на 31-ви декември 2020 г. Както и през последните няколко седмици, фокусът на преговорите все още е насочен основно върху разделянето на квотите за риболов и осигуряването на лоялна конкуренция за компаниите, включително и чрез регулиране на държавните помощи.

Личните преговори, които бяха преустановени миналата седмица, след като член на екипа на ЕС даде положителна проба за коронавирус, ще се възобновят в Лондон, "когато е безопасно да се направи това", посочи пред агенция Ройтерс британски източник, говорейки при условие за анонимност.

Друг източник, представител на ЕС, добави: "Различията по отношение на равнопоставените условия и риболов остават големи".

През уикенда британският вестник "Сън" съобщи, че преговарящите обмислят клауза, която да позволи предоговаряне на всяко ново споразумение за риболова след няколко години.

Трети дипломатически източник от ЕС, който също говори при условие за анонимност пред Ройтерс, потвърди, че се обсъжда подобна идея, но добави, че блокът настоява тя да се обвърже с цялостното търговско споразумение, което означава, че риболовните права могат да бъдат предоговорени само заедно с останалите търговски правила. "Трябва да поддържаме връзката между правилата за риболов и търговията, това се предлага в пакет", посочи този източник.

Представителят на ЕС заяви, че върху идеята на Великобритания за ежегодно предоговаряне на риболовните квоти е наложена забрана от 27-членния блок. Риболовът е особено чувствителен въпрос за Франция, напомня Ройтерс.

Френският представител в Европейската комисия Тиери Бретон каза през миналата седмица: "Не би трябвало да имаме клаузи за преразглеждане на споразумението за Брекзит след една или две години, когато всичко може да се промени отново. Няма да позволим това се случи. Трябва да дадем на нашите предприемачи предсказуемост".

Междувременно премиерът на Ирландия Михол Мартин изрази в понеделник надежда, че до края на седмицата могат да бъдат договорени "очертания" на сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз. Той обаче предупреди, че "предстои да разберем", посочвайки, че е забелязал признаци на напредък и от двата преговорни екипа.

В разговор с репортери на пристанището в Дъблин, той предупреди бизнеса, че ще има "много съществена промяна", дори ако бъде сключена сделка преди края на преходния Брекзит период. Той призова компаниите да "подготвят документацията си предварително" и заяви, че Брекзит е "най-значимата фундаментална промяна в нашата икономическа история за последните 50 години".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    5 0 Отговор
    Още ли ни занимавате с тоя "Брекзит", бе?!

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Хайде да приключва тая драма вече - да се махат тия наркомани и пияници
  • 3 Директора

    6 0 Отговор
    Ама какво им се молите на тия 3 години. Тоя който си тръгва, понася негативите. При това те си тръгват по тяхно желание!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Четник

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Всички “червенокожи” мургави Римляни пребиваващи незаконно в Кралството ще бъдат екстрадирани по родните си места включително и Българските Рамаяна Романе .Нали се сещаш,че вие ще ги храните.
  • 8 Клик

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Директора":

    И ти живееш в паралелна реалност.Великобритания напуска Еврокочината.Негативите са за Брюкселските бюрократи,които така и направиха усилие да предложат взаимноприемливи условия.
Новини по държави: