Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 14:38 2 085 15

ЕС и Великобритания имат седмица да се разберат

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • преговори-
  • ирландия-
  • граница-
  • търговия-
  • саймън коуни

Търговските преговори се възобновяват в Брюксел

ЕС и Великобритания имат седмица да се разберат - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания и Европейският съюз имат от седмица до 10 дни, за да намерят начин да постигнат напредък в търговските преговори. Това заяви ирландският външен министър Саймън Коуни, след като двете преговарящи страни се призоваха една на друга да променят позициите си по отношение на две от най-проблемните и спорни преговорни области, съобщава Ройтерс.

Търговските преговори се възобновяват в понеделник в Брюксел, след като през последната седмица не беше постигнат никакъв напред в двете най-спорни области - така наречените правила за равнопоставена конкуренция и риболов. Така Брюксел и Лондон отново пропуснаха най-новия краен срок на преговорите до средата на ноември, предаде БНР.

Обединеното кралство напусна ЕС през януари, но двете преговарящи страни се мъчат да сключат сделка, която да допринесе за тяхната годишна двустранна търговия за близо един трилион долара, преди да приключи настоящия преходен период на 31-ви декември 2020 г. "Наистина сме в последните 7 до 10 дни от това, ако няма сериозен пробив през този период, да се окажем наистина с проблеми и в този случай фокусът ще се премести върху подготовката на Брекзит без сделка и всички негативни последици, които ще доведе подобен сценарий", коментира Саймън Коуни пред ирландската радиостанция Newstalk.

"Мисля, че британското правителство разбира твърде добре, че е необходимо сделка тази седмица, истинският въпрос е дали има политически апетит да го направи. Мисля, че ще сключим сделка, това беше моята прогноза от известно време, но няма да бъда шокиран, ако всичко се разпадне", допълни той. Британските управляващи многократно заявяват, че всяка една сделка трябва да зачита суверенитета на страната, но ЕС казва, че съседството на Великобритания до блока означава, че Брюксел не може да сключи търговска сделка, подобна на договорената с държави като Канада.

"Нашите червени линии не са се променили и ние се подготвяме за какъвто и да е резултат", заяви здравният от своя страна британския здравен министър Мат Ханкок пред Sky News. "Разбира се, нашето предпочитание е да постигнем сделка, но зависи от европейците, ако те решат да постигнат необходимия напредък". Двете преговарящи страни остават в задънена улица по отношение на две основни области: равнопоставеността и рибарството, сектор, натоварен със символика за привържениците на Брекзит във Великобритания.

И двете страни се призоваха взаимно да променят позицията си за постигане на пробив, необходим за осигуряване на сделка и да предложат на бизнеса яснота относно случващото се в началото на следващата година. Високопоставен дипломат от ЕС, изказвайки се с условие за анонимност, заяви пред Ройтерс, че двете страни са "все още твърде далеч, за да могат да се чувстват комфортно", като повтори, че Великобритания трябва да направи избор, защото "времевият график е много затегнат".

Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост заяви в неделя, че е имало известен напредък през последните дни и че двете страни имат общи проекти на текстове на договори, въпреки че тепърва предстои да бъдат договорени важни елементи. "Може да не успеем", каза тогава Фрост и допълни: "Работим за постигане на сделка, но единствената възможна сделка е тази, която е съвместима с нашия суверенитет и поемане обратно на контрола над нашите закони, нашата търговия и нашите морски води".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мануил

    5 1 Отговор
    "ЕС и Великобритания имат седмица да се разберат." ДА,БЕ! Както ке се разберАт България и макетата.
  • 2 Адолф Хитлер 2

    3 3 Отговор
    Великобритания и ЕС да се разберат кой ще се разпадне пръв британски Пакистан или либерално джендърския имигрантски ЕС
  • 3 Ахахах

    2 1 Отговор
    Макетата изгореха! Никой нема да се занимава с тех сега!
  • 4 Писна ми

    0 0 Отговор
    Това заглавие го публикувате всеки месец ..
  • 5 Маргарет Тачър

    1 1 Отговор
    Обичам народа си затова казах че цивилния самолет с англичани не ме интересува ако загине важното е нашия агент да стъпи на кувейтска територия точно когато Саддам Хюсеин атакуваше летището
  • 6 БАЙ Х@Й

    3 1 Отговор
    Лидерите пет години ядоха и пиха, упс заседаваха, сега за пет дни ще решат !
  • 7 Рузвелт

    1 1 Отговор
    Аз провокирах японците да атакуват в Пърл Харбър целта ми беше да влезнем в войната затова изтеглих самолетоносачите и разреших да убият 6000наши моряци които изобщо не ми пука че ще загинат

    Коментиран от #8

  • 8 Бойко Чекмеджето

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рузвелт":

    Аз обичам България дотолкова колкото Чекмеджето да ми е пълно с пари а народа да се научи да сади картофи
  • 9 Сталин

    0 4 Отговор
    Много ме заболя ръката от писане, всяка сутрин подписвам 6000смъртни присъди на собствения народ за забавление
  • 10 Саддам Хюсеин

    0 0 Отговор
    Като гледам от бесилото иракчаните каква хубава демокрация имат и си казвам Америка е велика
  • 11 Муамар Кадафи

    0 1 Отговор
    Много обичам играта на влаченка и все народа печели, абе готино ми е да ме влачат безплатно е возенето
  • 12 Ким Чен Ун

    0 0 Отговор
    Извинявам се за убития южнокорейски дипломат но армията ми го помисли за заек който ще докара киронавируса
  • 13 Соломон Паси

    2 1 Отговор
    В България е пълно с евреи явно територията е на Израел а в Македония е пълно с албанци и турци територията ще се подели едната част за северо кипърската турска република другата за косово
  • 14 Без

    0 1 Отговор
    Британия ще излезе без сделка защото си има специалните отношения със САЩ и отделно си има Британска общност на нациите - пазар,територии и население наколко пъти по-големи от ЕС.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: