Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 07:30 2 538 5

Никола Стърджън: Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия

  • шотландия-
  • никола стърджън

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента

Никола Стърджън: Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че втори референдум за независимост трябва да бъде проведен в първата половина на мандата на следващия шотландски парламент, изборите за който са насрочени през май догодина.

В интервю за Би Би Си Никола Стърджън заяви, че в момента вниманието ѝ е насочено основно към справяне с пандемията. Тя каза, че сегашната позиция на правителството на Борис Джонсън по отношение на референдума е "неиздържана". Стърджън обаче отказа да коментира какво би направила, ако "Даунинг стрийт" откаже да даде позволение за допитване.

Интервюто идва преди започващия в събота конгрес на Шотландската национална партия. Партията, която формира шотландското правителство от 2007 година насам смята, че ако спечели изборите през май, ще получи и мандат за повеждане на нов референдум за независимост. Лондон обаче отказва позволение за референдум, каквото е нужно за да бъде законен плебисцитът.

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента, но оттогава в политическия живот на Острова се случиха много неща, включително Брекзит, срещу който мнозинството шотландци гласуваха "против".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    12 1 Отговор
    Кой ще тъпче кралските търбуси?
  • 2 Вела

    4 1 Отговор
    Още на предишния трябваше да се гласува излизане, сега Джонстън едва ли ще им позволи нов референдум. Ще излизат с революция, което не знам как ще стане ако ги окупира собствената им армия.
  • 3 любител

    11 0 Отговор
    браво пичове осъзнайте се стига сте пълнили гушата на дъртата и цялото и семселе.
  • 4 Муахаха

    3 0 Отговор
    Тия ако изгубят Шотландия, губят и всички истанали, ама тръгнали да се правят на велика сила, Голямата Игра в Нагорни-Карабах, бла-бла-бла.
  • 5 Battlefield 4

    2 1 Отговор
    99% са бели шотландците ако останат в Великобритания ще останат под 1% бели останалите ще станат като Лондон нов Пакистано Арабски ориенталски султанат
Новини по държави: