Last news in Fakti

4 Декември, 2020 12:45 4 661 21

Развенчаните митове за коронавирусната ваксина

  • митове-
  • ваксина-
  • конспирация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • чипиране-
  • днк

Великобритания се готви за ваксинация

Развенчаните митове за коронавирусната ваксина - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания стана първата страна, която одобри ваксината на Pfizer и скоро ще започне ваксинация срещу новия коронавирус. По този повод Би Би Си разгледа най-често срещаните митове за вредите от ваксината, които са много популярни, но не стъпват на науката и логиката.

Промяна на ДНК

Страхът, че ваксината по някакъв начин ще промени човешката ДНК, е този, който редовно виждаме в социалните мрежи. Трима независими учени казаха пред Би Би Си, че коронавирусната ваксина не може да промени човешката Дезоксирибонуклеинова киселина. Някои от новосъздадените ваксини, включително тази, одобрена в Обединеното кралство, разработена от Pfizer и BioNTech, използват фрагмент от генетичния материал на вируса. Инжектирането на РНК в човешкото тяло обаче не променя ДНК. Рибонуклеиновата киселина дава на тялото инструкции за производство на протеин, който се намира на повърхността на коронавируса. След това имунната система се научава да разпознава и произвежда антитела срещу протеина. Учените посочват, че всяка ваксина, преди да бъде одобрена, минава редица тестове за ефективност и безопасност и няма основания да се твърди, че населението ще бъде подложено на ваксинация с опасен препарат. Има и твърдения, че ваксината съдържа фетални клетки, получени от абортиран плод, но няма доказателства за това твърдение.

Бил Гейтс и микрочиповете

Може би най-често срещаната конспиративна теория е свързана с чипирането на населението. Тя твърди, че пандемията е прикритие за план за имплантиране на проследими микрочипове и основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс стои зад него. Няма ваксина „микрочип” и няма доказателства в подкрепа на твърденията, че Бил Гейтс планира това в бъдеще. Слуховете се появиха, след като Гейтс заяви в интервю, че в крайна сметка "ще имаме някои цифрови сертификати", които ще бъдат използвани, за да се покаже кой е излекуван, тестван и в крайна сметка кой е получил ваксина. Той не спомена нищо за микрочипове. Технологията обаче не е микрочип и е по-скоро като невидима татуировка. Тя все още не е въведена, няма да позволи на хората да бъдат проследени и личната информация няма да бъде въвеждана в база данни.

Защо да се ваксинирам, след като смъртността е малка?

Появиха се и такива аргументи в социалните мрежи – защо да се ваксинирам, след като шансът да умра от коронавирус е толкова нищожен? Появи се и колаж, според който 99,97% от заразените с коронавирус ще го преживеят. Статистик от Оксфордския университет каза, че близо 99% от тези, които са се заразили, ще преживеят вируса. Така че около 100 на 10 000 ще починат, което е значително по-висок брой от трима на 10 000. И тук не става въпрос само за оцеляване. Има голям брой пациенти, които няма да починат, но ще бъдат подложени на интензивни грижи и ще има дълготрайни последици върху тяхното здраве. Освен това здравните системи са претоварени, а ваксината е стъпка, която може да помогне за овладяването на пандемията, заразила над 65 милиона души по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко ни лъжат

    29 4 Отговор
    ДА СЕ ВАКСИНИРА ПЪРВИ РАЗОЙКО И ЦЕЛИЯ МС , БАРАБАР С ДОФТОРИТЕ , ПУБЛИЧНО КАКТО ЩЕ ПРАВЯТ В САЩ , И ТОГАВА ОСТАНАЛИТЕ КОЙТО ИСКА.НО ПАК ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖАТ. АЗ ИСКАМ КИТАЙСКА ИЛИ РУСКА ВАКСИНА БЕЗ ГЕННИ ДОБАВКИ.
  • 2 БГ МАФИЯ В МС

    28 4 Отговор
    ГЕРБ имат опит в отровните ваксини с техния министър Москов. Те така ви прецакаха, сега пак ще ви!
  • 3 Ахахах

    36 2 Отговор
    Нищо не развенчахтенс тази статия. Някъде си, някой си казал, че не била ваксината опасна. Нещо като соказателство?! Още по-смешно става! Некадърни скапаняци ни облъчват и си мислят, че нещата ще минат!
  • 4 ТаУмВзе

    35 2 Отговор
    Дайте данни за дълготрайният дефект! Ваксина се прави за 3 до 5 години. Ако се води ваксина и не е ваксина, Какво е? Медиите пропускат, че фармацевтичните компании Не носят Отговорност.
  • 5 лъжа

    27 2 Отговор
    ,,Трима независими учени казаха пред Би Би Си,....." Учените установиха, че хората ще повярват на всичко ако учените са го казали !
  • 6 Да ама не

    26 1 Отговор
    Айде бе...оня Бил ГеЙЙт си знае работата...Няма митове тук-има само стремеж за абсолютна световна власт и купища милиарди долари...
  • 7 Браво

    1 22 Отговор
    Викнете Мангъров доцента. Той е в час за всичко и винаги. Пожелавам на българите да имат търпение и да се пазят. Ваксините ще минат до лятото при нас. Ще сме добре и това го знам.
  • 8 Смех,смех,смех!

    22 0 Отговор
    Трима независими учЕни?!Е как ги разбрахте,че са независими?!Най независим се става с добро заплащане!
  • 9 Бай Манчо

    31 0 Отговор
    Нека кажат тези "3-ма независими" учени за колко време ще е имунитета , защото се говори , че е не повече от 3 месеца срещу 1 година на Руската и каква отговорност ще носи компанията произвела този бъркоч . Лошото е че на тези "ваксини" , че страничните ефекти се проявяват доста по късно . Бийте си я . Тази статия не развенча нищо , по-скоро ме убеди , че въпросната ваксина е опасна .
  • 10 5151

    17 0 Отговор
    Разбира се че се твърди че Микрософт няма нищо общо със чипирането, но те направиха патент за предаване на информация от човешкото тяло по електронен път? Адвокатите им предложиха на всички правителства да използват технологията да следят заболели от Ковид...
    CRYPTOCURRENCY SYSTEM USING BODY ACTIVITY DATA
    Patent WO 2020/060606 A1 Applicant: MICROSOFT TECHNOLOGY

    Коментиран от #16

  • 11 Бай Ганю

    8 11 Отговор
    Ще ни чипират и ще ни променят ДНК-то! Не се ваксинирайте! Слушайте Мангъров защото той е най-великия доктор във Вселената! Единствено той може да ви излекува със чай и супа!
  • 12 Любомир

    21 0 Отговор
    По какви критерии решихте, че това е ваксина или така ви казаха?
  • 13 Басри Алиев

    18 0 Отговор
    Ваксините са за стерилитед,който ще се появи по късно...
  • 14 123+

    23 0 Отговор
    Ако на цигарените кутии не пише, че тютюнът е вреден, можеш да осъдиш производителя!!! Ако ваксината вреди, производителите не носят отговорност!!! Хайде, БЕ!!!
  • 15 гост

    12 3 Отговор
    Аз ще си я сложа, ама вси си мисля тия да не са направили нещо да се натръшкаме след година? Или от трън на глог, да вземе репродуктивно да ни увреди? То е ясно, че се гони редукция на населението глобално
  • 16 Потрес

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "5151":

    Погледнете на сайта на Пфайзър за 17,18 и 19 година кой е инвестрирал милиони за разработка на ваксина - Бил Гейтс и жена му!

    Коментиран от #20

  • 17 Къртев ✍️

    11 0 Отговор
    Ваксината, няма да помогне!
  • 18 Опа

    12 0 Отговор
    Изведнъж правителствата се загрижеха за здравето на народът си! Затваряне, вечерен час, остване без работа от което следва глад и ред други ограничения! И конспирацията не била истина, х-мм?
  • 19 Centurion

    18 0 Отговор
    За ваксините на Пфайзер питайте в Индия,онези 500 000 деца оглушели и ослепели ,след ваксинация.
  • 20 5151

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Потрес":

    Съгласен съм напълно.
    Изумен съм че ни мислят за невежи и неспособни да направиме преценка на всичко което се случва.

    Коментиран от #21

  • 21 Така де, така

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "5151":

    Искат да ни убедят че всички ще станем руси и със сини очи след една година, чистокръвни Арийци