Last news in Fakti

10 Декември, 2020 20:36 2 664 7

Пълен блокаж! Няма съществен напредък в преговорите между ЕС и Великобритания

  • брекзит-
  • великобритания

Трите най-спорни точки си остават същите: риболовните права, честната конкуренция и механизма за прилагане и съблюдаване на новите правила

Пълен блокаж! Няма съществен напредък в преговорите между ЕС и Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Няма съществен напредък в преговорите за търговските отношения между ЕС и Великобритания. На срещата на върха в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще информира европейските лидери за снощната среща с британския премиер Борис Джонсън. Тя определи разговора като "добър, но труден". И обяви, че Европейската комисия ще вземе решение за преговорите по Брекзит в неделя.

"Искаме да дадем достъп на нашите британски приятели до Общия пазар, най-големия в света, но условията трябва да са честни за нашите работници и фирми и този фин баланс още не е постигнат".

Въпреки че преговорите бяха подновени и до неделя, когато се очаква крайното решение на Джонсън и Фон дер Лайен, да има време, и от двете страни вече се наблюдава раздвижване в посока на подготовка за най-лошия сценарий – Брекзит без сделка.

Трите най-спорни точки си остават същите: риболовните права, честната конкуренция и механизма за прилагане и съблюдаване на новите правила.

Говорител на Даунинг стрийт заяви тази сутрин, че „Великобритания не може да приеме решения и достъп до риболовните ѝ териториални води, които са несъвместими със статута ѝ на независима морска страна“.

В парламента Пени Мордант от кабинета на Джонсън заяви, че „Лондон няма да остави и камък необърнат и ще продължи да преговаря докато има надежда“, но Рейчъл Рийвс от Лейбъристката партия я контрира, че това не е достатъчно и „бизнесът безнадеждно се опитва да разбере какво става, за да може да планира съдбата си“.

Запитан дали преговорите могат да продължат след неделя външният министър Доминик Рааб заяви, че това е малко вероятно, но допълни: „Никога не казвай никога в преговори с ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 8 Отговор
    Велика Британия не е бг, за да си правят от ЕС каквото си искат.

    Коментиран от #5

  • 2 Факт!

    2 3 Отговор
    Е тва да не са полските и унгарските крви.И докато за унгарците има някакво обяснение че са били в Австроунгардката империя то за полските крви няма такова.Те са като жените им от държава на държава.

    Коментиран от #3

  • 3 Япер Доле

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт!":

    О кирба !

  • 4 No Exit

    0 0 Отговор
    Пени Мордант има престъпно големи бомби които отклоняват вниманието на преговарящите. Гласувах за нея - моята сладка депутатка!
  • 5 реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Велика е била някога много назад във времето. Ако не си забелязал времената вече са други и тези не са вече империя. Днес са най обикновени рижави г.йзери и на никой не му пука за тях. Сили като Германия и Франция няма как да се съобразяват с тези.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 No Exit

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "реалист":

    Номинален Брутен Вътрешен Продукт по данни на Международния Валутен Фонд за 2020 (estimate) в трилиони щатски долари:
    4-та икономика в света: Германия - 3,780,553 /
    5-та в света: Великобритания - 2,638,296 /
    7-та в света: Франция - 2,551,451 /
    9-та в света: Канада - 1,600,264 /
    12-та в света: Русия - 1,464,078 /
    13-та в света: Австралия - 1,334,688 /
    Тоест, само тези три от владенията на Кралица Елизабет II : Обединеното Кралство, Канада и Австралия дават БВП от: 5 573 248 (пет трилиона и петстотин седемдесет и три милиарда щатски долара).
    Това прави владенията на кралицата третата икономика в света след тези на САЩ и Китай.
    И много моля само не ми говорете че не всичко е пари че ще се разплача от умиление!
Новини по държави: