Last news in Fakti

11 Декември, 2020 12:02 4 800 28

Предупреждение! Унгария и Полша са опасни за бъдещето на ЕС

  • унгария-
  • ес-
  • виктор орбан

Ако този безсрамен шантаж успее, популистките, ксенофобски, националистически управляващи партии в Будапеща и Варшава ще могат да вършат това, което им харесва

Предупреждение! Унгария и Полша са опасни за бъдещето на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания върви вероятно към Брекзит без сделка, но Унгария и Полша са по-опасни за бъдещето на ЕС, пишат днес британски вестници.

Британският печат се спира обстойно на вариантите за Брекзит и на напрежението, предизвикано от поведението на Полша и Унгария, усложнило приемането на следващия бюджет на ЕС.

Вестник "Дейли мейл" пише, че до миналата вечер е било изкушаващо да се мисли, че язвителните последици от вечерята на Борис Джонсън с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел са били изцяло режисирани. Че това е част от дипломатически танц с грижлива хореография, който позволява на всяка от страните да докаже на привържениците си, че се е борил със заби и нокти, за да спечели отстъпки. Че, въпреки цялата трескава непримиримост, двойката скоро ще размаха лист хартия, за която и двамата твърдят, че е триумф на преговорите и компромиса и че са постигнали най-добрата сделка. Че, по същество, търговска сделка за Брекзит ще бъде извадена като заек от шапка, предава БТА.

Борис и Урсула ще се видят пак, ще чукнат лакът до лакът, ще се усмихнат пред камерите и хоп, - сделката за Брекзит ще е готова. Но всякакви изгледи за такова нещо получиха двоен удар миналата вечер. Г-жа Фон дер Лайен даде първия изстрел, като провокативно публикува плана на ЕС за извънредни ситуации, а получавайки топката в своето поле, Джонсън се върна към развихрената риторика за Брекзит без сделка.

Лондонският в. "Гардиън" извежда в заглавие думите на британския премиер Борис Джонсън, че в момента Брекзит без сделка е "много вероятен". Изданието изтъква казаното от Джонсън, че не може да приеме Обединеното кралство да остане "заключено в орбитата на ЕС" и това, че торите настояват той да сключи сделка.

Вестникът помества и думите на премиера, че не приема Обединеното кралство да бъде третирано като близнак на ЕС, който трябва да следва поведението на другия близнак, ако не иска да бъде наказан, т.е. да му бъдат наложени митнически тарифи.

"Гардиън" подчертава и изявлението на премиера, че има голяма вероятност да бъде намерено решение, което прилича повече на австралийските отношения с ЕС, отколкото на отношенията на Канада с общността.

Вестник "Индипендънт" за пореден път анализира Брекзит и обяснява на читателите си защо това се случва. Вестникът отбелязва, че Брекзит е процес, а не отделно събитие. Изданието припомня, че от четири години на Брекзит са били посветени водещи вестникарски заглавия, гневни тиради из пъбовете и коментари на таксиметрови шофьори, от които да ти пламнат ушите.

Вестникът обобщава, че донякъде Брекзит се е случил, но донякъде не е, защото не се е развил по правилния начин. "Индипендънт" пише, че анализите, правени след референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС, са показали, че страхът от имиграцията е бил основният тласък за гласоподавателите, както и внушението, че вноската на Великобритания в общността може да се използва за националната здравна служба.

И все пак, пише "Индипендънт" правителствата на Тереза Мей и сегашното на Джонсън не бяха в състояние да гарантират, нито че имиграцията ще спадне, нито че по магически начин повече пари ще се окажат на разположение за здравеопазването.

Всичко това, заключава изданието, разгневи привържениците на напускането, а повечето политици консерватори си даваха сметка, че са спечелили избирателите като са обещали чиста и проста раздяла.

"Гардиън" помества анализ на Тимъти Гартън Аш, озаглавен "За Европа да загуби Великобритания е лошо. Да задържи Унгария и Полша може да е и по-лошо". Авторът започва материала си с думите "Брекзит означава Брекзит" - мантрата на бившата министър-председател Тереза Мей, която заслужава място в учебниците по философия като най-изпразненото от смисъл изречение, съдържащо думата "означава". Гартън Аш изтъква, че както и да се разделят Великобритания и ЕС, ще минат 5, дори 10 години, преди да се изяснят очертанията на новите връзки между британските острови и континента. Дотогава ЕС може да е съвсем различна общност, а Обединеното кралство може да не съществува, прогнозира авторът.

Гартън Аш посочва също, че е илюзорно да се смята, че освободени от англосаксонския труден потребител, останалите членки на ЕС ще могат гладко да се придвижат към по-нататъшна интеграция. Това лято беше необходима маратонска петдневна среща на високо равнище, за да бъде договорен бюджетът за възстановяване, при ожесточена съпротива на "пестеливата четворка" (Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия), като нидерландският премиер Марк Рюте играеше ролята на Маргарет Тачър.

Това, което унгарският премиер Виктор Орбан и полският премиер Тадеуш Моравецки причиняват сега на партньорите си от ЕС, кара Тачър да изглежда като блага еврофилка, коментира авторът. Бившата британска премиерка може и да е извикала "Искам си парите обратно", но тогава Великобритания поне беше голям нетен вносител в бюджета на Европейския съюз.

За разлика от нея, Унгария и Полша са огромни нетни бенефициенти от бюджета и възстановителния фонд.

Всъщност, това, което унгарските и полските лидери казват на германските и нидерландските данъкоплатци, е: няма да ви позволим да направите тези изключително необходими трансфери към страните от южната част на еврозоната като Италия и Испания, и двете тежко пострадали от COVID, ако не ни дадете да продължим да използваме големи суми от вашите пари, без каквито и да е значими ограничения.

Ако този безсрамен шантаж успее, популистките, ксенофобски, националистически управляващи партии в Унгария и Полша ще могат да вършат това, което им харесва, като им бъде платено щедро за това като продължават да хапят германските и нидерландските ръце, които ги хранят.

Дали има бързо придвижване към унгарски или полски "екзит"? Защо ще са толкова глупави? Джонсън може и да говори, че иска да разполага с цялата торта и да яде от нея, докато Орбан го върши на практика.

Непосредствената заплаха за ЕС не е, че Унгария и Полша ще излязат през вратата след Великобритания, а че ще продължат да са пълноправни членове на клуба, продължавайки да нарушават най-важните му правила. Трудно е да се каже кое е по-голямата опасност за бъдещето на ЕС - напускащата Великобритания или оставащата Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Los Zetas

    59 5 Отговор
    Този съюз от край време мирише на шантаж!

    Коментиран от #2, #24

  • 2 хъхъ

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Los Zetas":

    Четвърти райх.
  • 3 А стига бе

    59 3 Отговор
    Британците нали излизат от ЕС-какво толкова ги грее бъдещето на Европа...? Че чак и оценка са дали на Полша и Унгария..-интриганти смешни...
  • 4 ТаУмВзе

    38 4 Отговор
    Евросъюзът, така или Няма бъдеще. Разпад като СССР и тва е. С лек намек за Халифат.

    Коментиран от #7

  • 5 Ташунко

    46 2 Отговор
    И България е опасна за изгнилия ЕС! Ми да вземем да си направим официален съюз на Държавите от Вишеградската четворка и да изпънем средния пръст на либералните джендъри от ЕС, които освен да го пpиeмaт в Б-вход, да намират маана и кусури и да размахват назидателен пръст, нищо хубаво не сме видели от тях!
  • 6 Петър Велики

    41 1 Отговор
    Охо новия Пакистан който още иска всичко в сделката с ЕС ще учи европейците че чумата била Унгария и Полша ами вие англосаксонци и американци имате двойни стандарти никой да не е с Русия а търгувате вие самите с тях и по големи джендъри от вас няма Велика Америка и Брпитанската империя е създадена благодарение на вашите пирати които се наричали армия и вашите черни роби които ги докарвате в Европа сега, ако не можеш да храниш собственото си население и армия ще храниш чуждотто население и армия както в нов Пакистан Великобритания която Шотландия и Ирландия ви мразят повече и от самите европейци
  • 7 сметката

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Има още държави за поглъщане, прави се сметката и една раздробена Русия да влезе вътре...защото цяла със 140 мил. население ще има най-много евродепутати и решаваща роля при определяне бъдещето на Европа, а Германия иска четвърти райх под неин контрол.

    Коментиран от #9

  • 8 урааа

    21 1 Отговор
    И България е много опасна, ИЗКЛЮЧВАЙ !
  • 9 ТаУмВзе

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "сметката":

    Германия няма, те са протекторат под диктат на краварите. А Русия дано устискат, че и там мам си джейс.
  • 10 Охо Бохо

    31 4 Отговор
    След Унгария и Полша този еврпгейски съюз ще напуснат и другите страни и ще остане България с Боко и Ал йо евродупетат.
  • 11 Рико

    33 1 Отговор
    По скоро либералите в Брюксел са опасни за бъдещето на ЕС
  • 12 ЧЕСТИТ ЗАКОН

    15 2 Отговор
    За радост шантажа не успя ,"компромис" няма ,има" пояснение" към Унгария и Полша.
    Вчера България си сложи подписа, че парите, които получава от ЕО ,
    като времева бюджетна рамка за следващите 7 години, са обвързани от нов закон , ТАКЪВ ДО СЕГА НЯМАШЕ ,който гласи, че държавите трябва да спазват закона, който е директно насочен към Прокуратура ,Правосъдната съдебна система и Парламента, както и свободата на медиите и против кражбите на средства от ЕО.Било то от Държавата ,Премиера,гражданите, фирмите или Прокуратурата.
    АКО НЕ СПАЗВАМЕ ЗАКОНА ,ПАРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ И върнати обратно, ВИНОВНИТЕ ОСЪДЕНИ от СЪД НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ.
    Какво още е важно, парите не се изплащат директно , а трябва да има проверка за коректността на преразпределението на средствата , и след като такава проверка е направена и няма нарушения и сигнали ,то може средствата да бъдат преведени.
    С две думи , ние плащаме от нашия бюджет, през цялото време тези средства , когато се констатира, ПЪРВО, че няма нарушения ЧАК ТОГАВА се превеждат парите от ЕО.
    Това ли каза Борисов или нещо друго????
  • 13 Хо хо хо

    18 1 Отговор
    Как звучи само че закконно избраното правителство щвло да може да си върши работата за което е избрано а не като на васална държава да се съхласява с решения наложени от вън.Какъв срам.
  • 14 Данчо полицая

    2 22 Отговор
    И ваксините трябва да станат абсолютно задължителни, не може да се противоречи на щаба който денонощно мисли за нас
    Който откаже да му се спрат всякакви социални помощи и да не бъде приемам във нито една болница

    Коментиран от #17, #26

  • 15 СЛОНА

    19 2 Отговор
    ДОЛУ ЕС и НАТО
    КОЙ НИ ПИТА ИСКАМЕ ЛИ ЧЛЕНСТВА
    ЗАТОВА СЕ РАДВАМ С ЦЯЛАТА СИ ДУША И НЕ КРИЯ ТОВА

    Коментиран от #22

  • 16 Gen Gurko

    12 3 Отговор
    британските вестници да си ги навията на рула и да си ги наврат дълбоко в за-ниците разтревожените за ЕС. Никаква заплаха не са Полша и Унгария, а са стожери на защита остатъците от суверенитет. Ако либерастите на власт успеят да шантажират финансово всеки член на ЕС, то по-добре ЕС да го няма. Чест , благодарност и почитания на правителствата на тези две държави. Те бяха същите които през 56 година Унгария и после през осемдесетте Полша.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    9 1 Отговор
    Дреме ми за британците, да се оправят, нали искат да напускат, какво толоково се кахърят за ЕС.То е ЕС е една голяма въпросителна.
  • 19 ТИТИ

    7 1 Отговор
    Няма страшно бансускотове. Еврейския Съюз към гогото така силнино се стремяхте,за които подложихте народа си на геноцит,редуцирахте ядрените блокове и прочее,пък и толко фоеверки изпукахте ще пребъде. Така де...и другите да се оцепят като Англия,ще останат в ЕС Румъния,Албания,Молдова,Украйна,Грузия и двете фалшиви "държавици" с претенции към историческипонятия като вулгаристан и Македония.После гаджалите от Истанбул ще си ви приберат под шапката и пак ще сте ЕС.Да ви...и кретените безмозъчни.
  • 20 ТИТИ

    4 2 Отговор
    Нямa cтрaшнo бaнcуcкoтoвe. Eврeйcкия Cъюз към които тaкa cилнo ce cтрeмяхтe,зa кoитo пoдлoжихтe нaрoдa cи нa гeнoцид,рeдуцирaхтe ядрeнитe блoкoвe и прoчee....пък и тoлкo фoeвeрки изпукaхтe, щe прeбъдe. Тaкa дe...и другитe дa ce oцeпят кaтo Aнглия,щe ocтaнaт в EC икономическите гиганти Румъния,Aлбaния,Мoлдoвa,Укрaйнa,Грузия и двeтe фaлшиви "държaвици" c прeтeнции към иcтoричecкипoнятия кaтo вулгaриcтaн и Мaкeдoния.Пocлe гaджaлитe oт Иcтaнбул щe cи ви прибeрaт пoд шaпкaтa и пaк щe cтe EC.Дa ви...и крeтeнитe бeзмoзъчни.
  • 21 Бацо

    1 0 Отговор
    Ко ми дреми важен е шкафа да е много лилаф 😂
  • 22 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "СЛОНА":

    Няма лекарства за теб
  • 23 да де

    4 0 Отговор
    За ЕС най-голямата опастност е в Брюксел .
  • 24 Хъш

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Los Zetas":

    Не е вярно, започна да мирише с първите източно европейски страни които се присъединига.
  • 25 Факт

    4 2 Отговор
    Евросъюзът се разделя с англичоците, те му дават акъл ! 😀 Айде, прибирайте се при братята си кравари !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 666666

    2 0 Отговор
    Хахаха защото гледат за националните си интереси.А,не да пълнят шкафчета.
  • 28 Пламен

    0 0 Отговор
    А нещо за ГЕРБ...?????!!! Не, нали?! Всичко е точно. Ех, сладка е немската пара м'ка му!
Новини по държави: