Last news in Fakti

10 Декември, 2020 19:19 1 985 3

Орбан: ЕС е близо до споразумение за бюджета

  • унгария-
  • полша-
  • ес

Очевидният напредък настъпва броени дни, след като изглеждаше, че останалите 25 държави членки може да създадат нов възстановителен пакет за коронавируса без Полша и Унгария

Орбан: ЕС е близо до споразумение за бюджета - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз е на прага на постигане на споразумение за бюджета и възстановителния пакет за коронавируса, давайки сигнал, че почти са преодолени възраженията на Унгария и Полша срещу обвързването на общностното финансиране със спазването на върховенството на закона, предаде Асошейтед прес. "Ние сме само на сантиметър от постигане на консенсус", заяви Орбан, пристигайки на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, предава БТА.

По думите му всички страни се борят за "победа на здравния разум". "Очевидно е, че когато нашите държави и толкова много милиони хора са в истинска нужда заради пандемията и икономическите последици от нея, трябва да постъпваме разумно", каза той.

Бюджетът и възстановителният пакет са смятани за изключително важни за много европейски страни, чиито икономики са тежко засегнати от пандемията. Полша и Унгария се съгласиха със сделката през юли, но по-късно ѝ наложиха вето заради новия механизъм, който би позволил на Брюксел да спира финансирането за страни, нарушаващи демократичните стандарти на ЕС.

"Трябва да избегнем всякакви произволни и политически мотивирани решения", каза полският министър-председател Матеуш Моравецки. "Днес ние се страхуваме, че може да бъдем неоснователно атакувани, но, разбира се, в бъдеще това може да бъде някоя друга страна", заяви той.

Очевидният напредък настъпва броени дни, след като изглеждаше, че останалите 25 държави членки може да създадат нов възстановителен пакет за коронавируса без Полша и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честно

    0 0 Отговор
    Ще има яко папане.
  • 3 оня с коня

    0 0 Отговор
    Видяха Полша и Унгария че в ЕС и БЕЗ ПЕТЕЛ ЩЕ СЪМНЕ и КЛЕКНАХА за да не са Капо.Всъщност Протестът/И Ветото на Решението на Управата на ЕС/ на двете държави бе СРЕЩУ Ръководството на ЕС, им бе "Заради новият Механизъм,който би позволил на Брюксел да СПИРА финансирането на Страни,нарушаващи Демократичните стандарти на ЕС".Което на практика значи,че искат да УЗАКОНЯТ това,срещу което У НАС ПРОТЕСТИРА Отровното Трио и останалите ...Хаймани"!За разлика от Унгария и Полша обаче България НЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ към тях,независимо че Русофилската Сган непрекъснато обявяваше ББ за "Престъпник" и го вкарваше в Затвора КАТА ДЕН точно заради липса на Върховенство на Закона.И възниква въпроса:КОЛКО е "Страхлив" Борисов че ще бъде обвинен в Диктаторство от Протестите и от Доносите в Европарламента на Йончева,"Възраждане","Боец","Бивол" и т.н. и ЗАЩО е Съгласен на всякакви Евроразследвания?!А иначе според Дебилите тука Кьовеши ВСЕКИ МОМЕНТ щяла да дойде в БГ и да сложи Прангите на ББ,а САЩ били пратили 2-ма висши Прокурори да го Разследват,че даже и Заместник вече са му намерили!:)
Новини по държави: