Last news in Fakti

16 Декември, 2020 20:10 2 132 5

Обявявиха присъдите за съучастници в атаката срещу „Шарли ебдо“

  • шарли ебдо-
  • карикатура

Процесът е определят като „исторически“, но бе застигнат от реалността на тероризма, защото в хода му във Франция се случиха три нови атаки

Обявявиха присъдите за съучастници в атаката срещу „Шарли ебдо“  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Париж 14 съучастници в терористичните атентати през 2015 година срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“ очакват да научат какви ще бъда присъдите им. Процесът срещу тях продължи 3 месеца, прекъсван заради пандемията.

Съдът в Париж започна да чете мотивите за решението си за присъдите на съучастниците на терористите – братя Куаши и Амеди Кулибали, които бяха застреляни от полицията след нападението.

Подсъдимите са 11, като трима избягали са съдени задочно.

Главният обвиняем Али Риза Полат, който оказал логистическа подкрепа на терориста Кулибали е признат за виновен за съучастие в престъпна група, но не и за тероризъм. Прокуратурата поиска за него доживотна присъда.

Съдът признава за виновна избягалата в Сирия Хаят Бумедиен – приятелката на Кулибали, за съучастие в терористична група и финансиране на тероризъм. Вероятно тя ще получи 30 години затвор.

За шестима от обвиняемите, признати като съучастници в престъпна група, отпада обвинението в тероризъм.

Съдът заседава 48 часа след продължилия 3 месеца процес, особено мъчителен за оцелелите в атентатите и за близките на жертвите.

В атаките загинаха 17 души от екипа на „Шарли ебдо“, полицаи и заложници в магазина на кашер храна в Париж.

В процеса участваха 150 експерти, но въпреки това са останали много сенчести зони около точните връзки на обвиняемите с терористите.

До последния момент всички обвиняеми отхвърляха всички обвинения. Затова вероятно ще обжалват съдебното решение.

Процесът е определят като „исторически“, но бе застигнат от реалността на тероризма, защото в хода му във Франция се случиха три нови терористични атаки.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 2 Отговор
    Най добрата присъда е ИЗЧИСТВАНЕ на арабелите от ЕВРОПА !!!!!
  • 2 Понеже са мюсюлмани

    6 0 Отговор
    Да бъдат съдени по мюсюлмански! На центъра вързани, два камиона камъни, и хората да ги замерят докато свършат! И пряко предаване по държавните телевизии в Европа!
  • 3 Рошко

    1 0 Отговор
    Исторически, а после пишете когато има провокатори по протестите, провокаторството трябва също да се разследва, не може просто например да напсуваш някой или някои без причина или да се подиграваш и да си мислиш че всеки път ще ти се размине ей така
  • 4 Жак Фреско

    1 0 Отговор
    За пари шарли едо ще се обърне и срещу собствената си вяра и религия ......За пари вече брат на брат посяга!Парите раждат алчност ,извращения и смърт нищо повече!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: