Last news in Fakti

3 Септември, 2020 22:32 3 150 22

"Шарли Ебдо" – един съдебен процес, който докосна душата на Франция

  • шарли ебдо-
  • пророк мохамед-
  • карикатура

Най-видимата промяна в страната от атентатите насам е засиленото присъствие на силите за сигурност

"Шарли Ебдо" – един съдебен процес, който докосна душата на Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кървавото нападение срещу "Шарли Ебдо“ през 2015-а сложи началото на серия от ислямистки мотивирани убийства във Франция, които промениха страната. Сега предстои по тях да се произнесе съдът.

Пророкът скърби за жертвите – посланието от заглавната страница на първото издание след кървавия атентат срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" през януари 2015. На него Мохамед държи в ръка табелка с надпис "Je suis Charlie“ (Ние сме Шарли), а от очите му капят сълзи. "Всичко е простено“, пишат още с черни букви от редакцията.

Звучи като слагане на точка по темата, но не е. Както за оцелелите, които продължават да осмислят събитията, така и – в още по-голяма степен - за френското правосъдие. Пред специален съд от днес започва делото срещу 13 предполагаеми съучастници в атаките. За началото на процеса известната карикатура на Мохамед беше препечатана в извънредно издание на сатиричното списание.

„Заради една карикатура на Мохамед"

Редакцията на „Шарли Ебдо“ отдавна е преместена в друга сграда, чието местонахождение се пази в тайна. Интервюта с издателя Лорен Сорисо, наричан „Рис“, са възможни само в присъствието на трима охранители.

Когато на седми януари 2015 двамата братя Шериф и Саид Куаши нахлуха в парижката редакция на „Шарли Ебдо“ и застреляха там 11 души, „Рис“ беше ранен в рамото. Още тогава той обяви, че повече няма да рисува карикатури на Мохамед. Пророкът бил окарикатуряван в името на принципа, че можеш да рисуваш всичко, което поискаш, уточни той.

Така и обаче не се намериха продължители на този принцип в годините след атентата. „Не искам една карикатура за Мохамед да ми попречи да виждам как децата ми се будят сутрин“ - така обоснова своята сдържаност по темата известният автор и хуморист Стефан Гийом по повод третата годишнина от нападението.

Еуфория, последвана от срив

А изглеждаше, че атентатът е превърнал цялата нация в защитничка на свободата на мненията и на изкуството. На 11 януари над 1,5 милиона души излязоха по улиците, за да засвидетелстват солидарността си с „Шарли Ебдо“ и да защитят свободата на словото. А повече от 40 държавни и правителствени ръководители се събраха в Париж – също за да кажат „Je suis Charlie“.

Но събуденият от атентата интерес на французите към оспорваното сатирично списание не продължи дълго. За няколко седмици броят на абонатите нарасна от 40 000 на 260 000, след което обаче тиражът бързо спадна до 35 000.

Зад масовата демонстрация от 11 януари 2015 стоеше не само желанието да бъде даден ясен знак за свобода на мненията, а и надеждата за единство и сплотеност на обществото.

„Аз не съм Шарли“

Но идеята за новото единство бързо се пропука. Особено големи бяха резервите срещу „Шарли Ебдо“ в парижките предградия. Над 200 ученици отказаха да се включат във възпоменанията за жертвите. Много от тях проявиха разбиране спрямо убийството на сатириците, взели на подбив пророка Мохамед.

Това, че политиците и до днес не са намерили рецепта срещу растящото разделение в обществото, показва и актуалният дебат по планирания „Закон срещу сепаратизма“. А най-видимата промяна в страната от атентатите насам е засиленото присъствие на силите за сигурност.

Една страна в извънредно положение

След координираната серия от нападения срещу парижката концертна зала „Батаклан“, както и срещу ресторанти и барове в столицата през ноември 2015 година, тогавашният президент Франсоа Оланд наложи извънредно положение. То позволи на следователите да обискират без съдебна заповед над 4 500 жилища. Твърди се, че по този начин са били предотвратени над 30 атентата в страната.

Извънредното положение остана в сила почти две години, преди да бъде отменено от президента Макрон през ноември 2017-а. Влезлият паралелно в сила нов антитерористичен закон обаче даде на силите за сигурност почти толкова големи правомощия, колкото по време на извънредното положение.

Той облекчава, освен всичко останало, подслушването и следенето на заподозрени и разрешава във всеки момент контрола на хора, багаж и автомобили в периметър от 20 км около граничните преходи, летищата, пристанищата и гарите. Армията пък и до днес поддържа в готовност няколко хиляди войници за поддържането на сигурността на обществените сгради, училищата, театрите и сградите на медиите, както и за патрулиране по гари, летища и пешеходни зони. Перманентната терористична опасност вече е част от делника на французите, които възприемат доста спокойно наложените им ограничения.

Но дали извършените нападения могат да се обяснят с радикалното салафистко тълкувание на исляма, или младежите от периферията на обществото са поискали така да покажат, че се отвръщат от Франция? Процесът срещу тринайсетимата предполагаеми съучастници в атаките може да даде някои от отговорите на тези въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    23 3 Отговор
    Според мен и тези не трябваше да се подиграват с чуждите богове, трябва да има уважение. Карикатури на хора им достатъчно.

    Коментиран от #2

  • 2 Мислех си друго

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Но... Сте прав
  • 3 Шерифа

    18 2 Отговор
    И така. До шарли ебдо.....дядо ми казваше така....едно куче като му е дошло време да мре, препикавало оградата на джамията.всеки трябва да значита ценностите на тези около него.всяко действие си има равно противодействие.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Науката е атеистичен инструмент

    6 3 Отговор
    всеки послужил си с наука, е изменил на религиозните догми. нетолерантността, е естествен сподвижник на всяка религия. самите религии са продукт на нетолерантност, генериращи напълно естествена омраза, която рядко бива осмисляна от податливите и невежи мозъци
  • 6 Мошето

    28 1 Отговор
    Видял съм т.нар. "карикатури". Някои от тях дори на непредубеден човек като мен, християнин ми направиха отвратително впечатление на умишлено подигравателни и обидни. Според бюрократите в ЕС е нормално някакъв парцал да се гаври с религията на 1.5 млрд. души, така ли? Покажете ми къде в ислямския свят има подобен парцал, който да изобразява Иисус като гей, педофил и т.н.? Защо този парцал Шарли Ебдо не се гаври така с евреите например или с негрите в САЩ? Имаха черен за президент там (Обама бе тогава), защо? Защо не излизат колажи иронизиращи гейове с каквито Европа е пълна? Защо не излизат колажи за кмета тогава на Берлин, който е гей? Значи да се гаврят с Исус и християните може, с исляма и арабите - може, но да се погаврят с евреи, геюви и негри - не може? Едното свобода на словото, а другото...то ще бъде омраза и дискриминация, нали?
    Сещате ли се кои ционисти дерижират това шоу??

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Каквото търсели намерили

    8 1 Отговор
    Да продължават в същият дух и пак ще го намерят.
  • 8 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мошето":

    Абсолютно съм съгласен. Може да имам доста негативни неща да кажа за гламавите фанатици, но Шарли Ебдо са големи боклуци. Това не е хумор. Това е абсолютна простащина без всякакви морални ценности. Да не говорим, че колкото рев надигаха, че ги изпукаха братята, автоматично се изпари в карикатурата им с жертвите на самолета, в който загинаха руските дейци. Все едно някой да беше направил карикатури на застреляните посерковци, които са се подигравали на Мохамед, а за разлика от тях руснаците бяха хора на изкуството, не бастуни и не бяха обидили никого. На мен ми приличат на политически поръчани простотии, карикатурите им определено не засягат никога някои определени личности, както и ти спомена.

    Коментиран от #13

  • 9 мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мошето":

    виж сега, аз лично например виждам огромна разлика между това, да се шегуваш с хора по етнос и с други по религиозни убеждения.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мошето

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "мнение":

    О, явно не съм се изразил правилно, мислех си, че всеки начетен човек свързва Юдаизмът с евреите.
    Та, Юдаизмът религия ли е, и защо го няма из смешките на "Шарли Ебдо"?

    Коментиран от #17

  • 13 Хората на изкуството

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Не обличат военни униформи, нищо, че войната е изкуство. Засегнало те е това, че са окарикатурили руснаци.

    Коментиран от #22

  • 14 Яли, Пили

    0 0 Отговор
    и Накрая им ПЛАТИЛИ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 резервист

    4 0 Отговор
    Ключовата дума е ТЪРПИМОСТ! Всеки има право да бъде какъвто си иска, стига да не пречи на останалите и да не им навира в очите своята различност. Да осмиваш мирогледа на другия, особено религиозните му вярвания е не само тесногръдо и нахално, но както се и оказа опасно. Хората спокойно могат да живеят заедно и без да стигат до крайности! Защо има проблеми с мигрантите в Европа? Защото те отказват да се приспособят към начина на живот и правилата в страните където търсят по-добър живот. Напротив, искат да наложат своите правила. Така не може! Като не ти харесва у нас, прав ти път!

    Коментиран от #18

  • 17 Мнение

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мошето":

    Не не, имам впредвид, че си е разлика да бъзикаш африканеца, заради цвета му и да речем религията му. Не виждам нищо обидно в това, да се бъзикам с налудничави вярвания. Никой не прави сметка, че като обяви хвърчащия вълшебник отгоре, за истински, без необходимите доказателства, реално нанася сериозна обида върху интелигентността на трезвомислещите, аз лично се чувствам засегнат. Не е справедливо, вярващия да обижда другите с твърденията си, а другите да са длъжни да мълчат

    Коментиран от #20

  • 18 Мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "резервист":

    А лъжите и измамата, които се натрапват от религията на вярващия върху честните и справедливите хора, не са ли тесногръдие и наглост. Всяко такова, недоказано твърдение, си остава лъжа. Има хора, които не понасят лъжата, защото честността и истината са им приоритет. Никой не пречи на вярващия да си вярва, но тенденцията да ми парадират с лъжите си в лицето ми си остава крайно безочливо. Църкви, джамии, синагоги можеш да срещнеш навсякъде, докато постройки за атеисти няма, това не е ли дискриминиращо обстоятелство ? Религиозните, харчат държавни пари, за да си ремонтират храмовете, а аз ако реша дайте пари за атеисти храм, ще започнат нагло да ми се присмиват. В крайна сметка, атеистите са вечно засегнати и пренебрегвани в своите вярвания, и на всичко отгоре е прието, че са длъжни да търпят, на какво прилича това ?

    Коментиран от #21

  • 19 Мнение

    1 1 Отговор
    Ето, веднага ми беше драснат минуса т.е. е повече от очевидно, че съм длъжен да не се обиждам, когато ме лъжат. Що за хора са това, щом мислят, че лъжата е нещо достойно ? По-несправедливи и нетолерантни, от вярващите няма. Тутакси са готови, да ме разчекнат за това, че казвам истината !
  • 20 Мошето

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Май не разбираш, че говоря за двоен стандарт. Пример:
    Карикатура с един и същ сюжет се третира различно, ако човекът е бял или черен.
    Религиите като Християнството и Исляма, са вид идеология в която вярва даден човек. Юдаизма и Джендър идеологията също, но при тях не се допуска подигравка, както при другите.
  • 21 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мнение":

    Много глупави разсъждения ...Храм на атеистите ..Да ти обясня религията от друга гледна точка ..човек е единственото живо също което знае че ще умре ..другите имат само инстинкт за самосъхранение ..човека живее с тази травма цял живот и е способен да извърши както добрини така и злини ..и именно религията била то мюсюлманство , християнство или юдейство се опитва да накара да извърива добрини
  • 22 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хората на изкуството":

    Да нарече войната "изкуство" може само някой, който черпи информация единствено от Холивуд. Войната е смърт, подлости и разруха. Къде тук е изкуството?