Last news in Fakti

18 Декември, 2020 20:39 1 668 6

И министерството на енергетиката на САЩ ударено в мащабната кибератака

  • хакер-
  • кибератака

При хакерската атака е засегната и службата, която отговаря за безопасното транспортиране на ядрени материали, оръжия и компоненти

И министерството на енергетиката на САЩ ударено в мащабната кибератака  - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на енергетиката на Съединените щати е поредната американска държавна институция - обект на хакерска атака.

Министерството отговаря за ядрените оръжия на страната, но сигурността на арсенала не е застрашена при кибернападанието.

От технологичния гигант „Майкрософт“ също съобщиха за открит зловреден софтуер, който е засегнал и 40 клиенти на компанията.

Списъкът с американските държавни институции и агенции обект на кибератака става все по-дълъг с всеки изминал ден.

Освен Министерството на енергетиката, атакувана е и Националната администрация за ядрена сигурност, която контролира общо 3800 ядрени бойни глави, които Съединените щати притежават.

При хакерската атака е засегната и службата, която отговаря за безопасното транспортиране на ядрени материали, оръжия и компоненти.

Кибератаката срещу американските държавни институции е започнала още през март тази година, а хакерите показват търпение, оперативна сигурност и добри търговски умения, казват от американската Агенция за киберсигурност и инфраструктура. Оттам не уточниха каква информация е открадната.

„Майкрософт“ обяви, че е установила над 40 свои клиенти - обект на кибернападение - правителствени агенции, тинк-танкове, неправителствени организации и IT компании.

Около 80% от тях са базирани в Съединените щати, а други в Канада, Мексико, Белгия, Испания, Великобритания, Израел и Обединените арабски емирства.

Президентът на „Майкрософт“ Брад Смит написа в блог-публикация, че атаката е забележителна по обхват, сложност и ефект. Това не е обикновен шпионаж, допълва той. Сред мишените са и американските министерства на финансите и на търговията.

Американският министър на търговията Уилбър Рос:

„Настина не може да разкриваме подробности от разследването, защото така ще покажем на хакерите до къде сме стигнали с него. Но очаквайте нови разкрития, към момента приемаме кибератаките много сериозно“.

Нито ФБР, нито Агенцията по киберсигурност и инфраструктура са посочили кой стои зад кибернападенията, но частни компании за сигурност и американски длъжностни лица обвиняват Русия в изказвания пред американските медии.

„Вашингтон пост“ хвърли подозренията върху руската хакерска група АРТ 29 , която има връзки с руското разузнаване.

Руското посолство в Съединените щати излезе с официална позиция и обяви, че Русия не участва в офанзивни операции в киберпространството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 шумкари

    2 7 Отговор
    Всичко се върща, комунисти!
  • 3 случаен

    18 0 Отговор
    ами нали сте голяма работа със стотици тайни служби,една фалирала русия ви се подиграва
  • 4 Магелан

    0 10 Отговор
    Те ватенките и мужиците са много добри самаряни и не правят такива лоши неща?
  • 5 Седесарят.

    4 0 Отговор
    Ей сега,ще им взривят атома .Ще стане напечено..и ще мирише на изгоряло кравешко ....
  • 6 Естествено

    6 0 Отговор
    Пак Русия ще е виновна...