Last news in Fakti

22 Декември, 2020 19:38 3 447 20

Вирусолог: "Новата мутация на коронавируса е по-заразна и особено жизнена"

  • вирусолог-
  • мутация-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • хартмут хенгел

Новата мутация на коронавируса е по-заразна, отличава се с особена жизненост и се е адаптирала към хората още по-добре

Вирусолог: "Новата мутация на коронавируса е по-заразна и особено жизнена" - 1
Снимка: Shutterstock

От Великобритания ни застигнаха обезпокоителни новини за мутация на коронавируса, като този нов вариант навярно е значително по-заразен от досегашния. Има ли повод за тревога?

Хартмут Хенгел: Не смятам, че към сегашния момент има сериозен повод за тревога. Появата на вирусни варианти не е нещо необичайно. По време на пандемия вирусът се размножава често, поради което е напълно естествено да се появяват вирусни варианти, които приоритетно да се разпространяват на определени места. Мисля, че засега е прекалено рано да се каже дали новопоявилият се във Великобритания вариант VUI-202012/01 е особено опасен. Досегашните информации от Лондон не дават повод за такива заключения.

Колко по-заразен е този нов вариант? Британският премиер Борис Джонсън говори за 70%.

Хенгел: Засега можем да кажем следното: този вариант има генетичните качества да стане самостоятелен. Той се отличава ясно от досега наблюдавания относително хомогенен вирусен геном на Sars-CoV-2. Затова новата мутация безспорно има своя собствена генетична сигнатура. Засега виждаме, че поне във Великобритания този нов вариант изглежда се разпространява по-бързо - тоест, има по-високо число на репродукция. Тепърва ще трябва да се установи дали това важи принципно и за други места.

След като още не е еднозначно доказано, че новият вариант на коронавируса е принципно по-заразен, как да си обясним факта, че над 60% от новите инфекции в Лондон и над 40% от новите заразявания в Южна Англия са причинени именно от тази мутация?

Хенгел: Досегашните данни показват, че новият вариант на коронавируса се отличава с особена жизненост и се е адаптирал към хората още по-добре от досегашния. Фактите, с които разполагаме досега, определено говорят, че вариантът VUI-202012/01 е по-заразен. Засега обаче няма индикации, че той предизвиква по-тежки форми на COVID-19 или по-висока смъртност.

Съобщено бе, че този вариант на коронавируса се среща вече и в Южна Африка. Там дори се опасяват, че той предизвиква по-тежки форми на заболяването сред младите хора.

Хенгел: Южноафриканският вариант е възникнал независимо от британския, но той също представлява сходна комбинация от мутации. Засега обаче двата варианта не могат да бъдат сравнявани пряко, а и към момента не мога да кажа доколко информациите от Южна Африка се базират на солидни анализи.

Дали новият вариант на вируса вече е пристигнал и в Германия?

Хенгел: Надеждни данни за това все още няма. Не можем обаче да изключим вероятността той вече да циркулира из страната. Но дори още да не е пристигнал, просто няма как да не се появи и в Германия. Въпросът е не дали, а кога.

А доколко ефективни са предпазните мерки, които бяха взети - например ограничаването на пътуванията от и до Великобритания?

Хенгел: Смятам ги за правилни, защото ни осигуряват време. Време, от което се нуждаем, за да съберем информации за този нов вариант на коронавируса.

Има ли индикации, че ваксините, които току-що бяха одобрени, биха могли да се окажат неефикасни срещу новата мутация?

Хенгел: И по този въпрос все още няма надеждни сведения. Но лично аз не очаквам, че ваксината ще бъде неефикасна срещу този вариант на вируса.

Проф. Хартмут Хенгел е директор на Института по вирусология към университета във Фрайбург. Той е и един от експертите в Националната научно-изследователска мрежа, изследваща COVID​-19.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    16 5 Отговор
    чакаме мутация на мутацията вече..уплаших се много и си наливам едно. направо съм стресиран
  • 2 123

    33 5 Отговор
    Дойче веле започна с дезинформацията. Ще ни пускат вируси докато пречупят хората. За да си върнем нормалния жияот трябва да изхвърлим слугите на Глобалистите от власта.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хахаха

    13 3 Отговор
    понеже разни наши "учЕни" говорят за вируса като за разумно същество, което е коварно, гадно и само се чуди как да навреди на човека, изказвам и аз моята налудна хипотеза: вирусът си иска джбата и понеже хората се опъват като му премчат с разни маски, локдауни и други нелепи неща, е решил леко да се трансформира, да стане двойно по-заразен за да си свърши работата най-после и да ни остави на мира...:)))

    Коментиран от #19

  • 5 moderna

    2 3 Отговор
    Американският министър на здравеопазването Алекс Азар заяви пред Fox News във вторник, че както ваксините Pfizer / BioNTech, така и Moderna (NASDAQ: MRNA), които са получили разрешения за спешна употреба в САЩ този месец, трябва да бъдат ефективни за предотвратяване на болести от наскоро открития вариант на вируса. Той също така каза, че не изглежда да има различни физически ефекти върху хората. Moderna вече започна да тества своята ваксина върху мутацията
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 DW са манипулатори, никой не им вярва!!

    8 1 Отговор
    Останало е само името DW без съдържание!!
  • 8 кексоложка

    7 0 Отговор
    важното е че чекмеджето не мутира
  • 9 Фактъ

    8 4 Отговор
    Лъжат , лъжат , ковидянците лъжат и манипулират . Какъв ковид , какви мутаций , щамове и глупости ?
  • 10 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Паниката, която се всява, стресът, който се провокира и неспирното говорене за неща, с които хората живеят и се приспособяват, откакто съществуват са Зло... В най-чистия му вид...Вирусът не е в тялото, вирусът е в душата...
  • 11 Hoho Boho

    4 1 Отговор
    Цитати /Проф. Хартмут Хенгел/

    Засега можем да кажем
    Засега обаче няма индикации
    Надеждни данни за това все още няма
    да съберем информации за този нов вариант на коронавируса
    И по този въпрос все още няма надеждни сведения
    :)
  • 12 един от многото

    1 2 Отговор
    И щяла да се казва Бойко!
  • 13 Лелеее

    7 0 Отговор
    Да , да , “разбрахме “ вече ...
    Сега чакаме бабичката съсипала цяла Европа и тя уж да се “ваксинира “ по ТВ live ...,не с една - с три ваксини наведнъж , въпреки че при нея мутацията е в краен стадий ...
  • 14 Behemoth

    6 1 Отговор
    Ще се бяга по горите ...както по чумаво....край на консуматорското общество...
  • 15 Да де

    3 0 Отговор
    Те не знаят как ще се развият нещата с вируса, ама ваксината знаят, че действа. Явно новият е доразработен от тези с ваксините.
  • 16 Пацо

    3 0 Отговор
    След 2 седмици ще се знае кое какво е. Срамота! Котката ми е по умна от тези експерти.
  • 17 piff

    4 0 Отговор
    Най големия вирус на планетата , за жалост сме ние хората.няма нищо друго ,което и 3 навредили повече от нас
  • 18 ПоследниВремена

    7 0 Отговор
    Четирите конника на Апокалипсиса описани в „Откровение на Йоан”, са вече пуснати и са в действие И Първият конник на Апокалипсиса, идващ на бял кон /владетел на Въздуха/се появи през 2020г и вече глобално е между нас, като сее световната пандемия от вируси по ВЪЗДУХА между хората, а на главата си има КОРОНА/Коринавирус/..!!! А през 2021г се очаква да се появи Вторият конник на Апокалипсиса/Владетел на Водата/ „И излезе друг кон, а на яздещия на него бе дадено да вдигне мира от земята / да отрови водите/ , така че човеците да се избиват един друг /за вода/" , като след него се задава и Третият конник на Апокалипсиса /Владетел на Земята или земния елемент/ „И видях, и ето, черен кон и яздещият на него имаше везни в ръката си" за да отмерва дажбите при настъпващия световен голям глад,/ страхотни икономически кризи/ които ще настъпят като резултат след първия и втория конник и за да предизвести на останалите живи хора, идването на Четвъртият конник / на Огъня/ и на Войната ...!!!
  • 19 КНМ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "хахаха":

    Йордане, това ти ли си?
  • 20 факт

    0 0 Отговор
    от тая виагра...