Last news in Fakti

28 Декември, 2020 12:35 1 503 1

Брюксел и Лондон започват обсъждане на споразумението за Брекзит

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • преговори-
  • лондон-
  • брюксел-
  • сделка

Лондон се надява на дългосрочно приятелство

Брюксел и Лондон започват обсъждане на споразумението за Брекзит - 1
Снимка: Shutterstock

В Брюксел и в Лондон започва обсъждането на постигнатата в навечерието на Коледа сделка за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство, съобщи кореспондентът на БНР от Лондон.

Споразумението, което обхваща търговия в размер на 660 милиарда паунда, може да бъде одобрено условно от посланиците на страните членки в ЕС, след което да се премине към официално ратифициране в европейски парламент. Сделката почти със сигурност ще бъде прокарана в британския парламент, след като лейбъристите в опозиция обявиха, че макар и да не я харесват особено, тя все пак е единствената алтернатива на хаотичен Брекзит без сделка след 1 януари.

"Убеден съм, че сега имаме основа за дългосрочно приятелство и партньорство с ЕС като равна суверенна държава", написа Джонсън в социалните мрежи, предаде БНТ.

Гласуването в Камарата на общините е насрочено за 30 декември. Шотландската национална партия вече обяви, че ще гласува против, наричайки действията на правителството "непростим акт на икономически вандализъм и пълна глупост". Британската риболовна индустрия също критикува сделката, защото смята, че на ЕС са направени прекалено големи отстъпки за риболовните права. Подобно е мнението и за услугите във финансовия сектор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пльон Типелаар

    3 0 Отговор
    Не видях споразумение по финансите, които донесоха на Лондон £80 милиарда тази година само. Париж, Франкфурт, Амстердам и Дъблин точат зъби.