Last news in Fakti

29 Декември, 2020 12:42 4 112 56

10 години по-късно! В Русия върнаха изтрезвителите със закон

  • алкохол-
  • изтрезвител-
  • русия

Надеждата на руските депутати е да се намали броят на престъпленията, извършени в нетрезво състояние - след затварянето на изтрезвителите броят им е нараснал с една трета

10 години по-късно! В Русия върнаха изтрезвителите със закон - 1
Снимка: Shutterstock

Новата 2021-а година ще донесе на руснаците особен подарък, който обаче няма да зарадва особено любителите на чашката.

Държавната дума, тоест руският парламент, прие окончателно закон за връщане на изтрезвителите. Той встъпва в сила на 1 януари и всички прекалили с алкохола в новогодишната нощ са потенциални клиенти на новата/стара услуга.

Със сигурност тя няма да е благотворителна - от изтрезвителите ще имат право да представят на доставените там касова бележка за разходите, които евентуално биха били направени. Тарифите вероятно ще са различни, защото ще бъдат определяни от местната власт, както и от собствениците на изтрезвители, защото ще има и частни такива. Шегаджиите в интернет вече пуснаха първите си майтапи, че въпросните заведения ще трябва да имат звезди като в хотелите. Както и хотелите, които заради пандемията са с рязко намаляла клиентела, да бъдат преобразувани в изтрезвители.

Тази година се навършиха точно 10 от окончателното затваряне на това символично за руснаците учреждение. Направи го с указ през 2010 г. тогавашният президент Дмитрий Медведев. Въпреки това под различни имена изтрезвители продължаваше да има в различни региони на Руската федерация.

Всъщност първите подобни заведения са открити, преди изобщо да е създаден СССР - в периода 1902-1904 г. в Саратов, Киев, Ярославъл и Тула. В частност тулският “Приют за пияници” се издържа от общинския бюджет, като основната му цел е да спаси заспалите по улиците пияни работници в местните оръжейни заводи от смърт заради измръзване. Обявеното предназначение е “да се предостави безплатно помещение, грижа и медицинска помощ на онези лица, които ще бъдат прибирани от полицейските служители или по друг начин от улиците на град Тула в тежко или безчувствено състояние заради пиянство и ще имат нужда от медицинска помощ”.

В учреждението е имало две отделения - амбулатория за алкохолици и приют за деца на пияни родители. На щат в приюта е имало фелдшер и файтонджия, който кръстосвал града и товарел алкохолиците.

Пациентите в приюта безплатно са хранени и им е оказвана медицинска помощ - давали им да пият саламура и да миришат амонячен спирт, а при проблеми със сърцето - камфоров спирт. Прекарвали в заведението няколко дни, като за развлечение се допускало “музика от грамофон”. Бедните и зле облечените пациенти при изписване били осигурявани с дрехи и обувки.

Благодарение на мерките само за една година в Тула смъртността от пиянство намалява с 1,7 пъти. През 1909 г. в приюта са лекувани 3029 човека, а в амбулаторията - 87, като процентът на успешните случаи е 87.

Няколко години след създаването на първите “приюти за пияници” почти във всеки губернски център на Руската империя са създадени такива. Но през 1917 г. всички са закрити.

Първият съветски изтрезвител е открит на 14 ноември 1931 г. в Москва на улица “Марат” №79. Поставен е под юрисдикцията на Народния комисариат по здравеопазването. Със заповед на народния комисар по вътрешните работи Лаврентий Берия от 4 март 1940 г. изтрезвителите минават към НКВД, по-късно МВР.

След закриването през 2010 г. на въпросните заведения алгоритъмът на действия на органите на реда при откриване на мъртвопиян на улицата е приблизително следният: милиционерският/полицейският патрул открива пияния и трябва да го закара в най-близкото медицинско заведение или да го предаде на своевременно пристигналата кола на “Бърза помощ”.

Но в разгара на пандемията от коронавирус болниците и линейките си имат достатъчно работа и без пияниците. Но все пак няма как дори алкохолиците да бъдат оставени без медицинска помощ. А авторите на законопроекта привеждат страшни числа - от прекалена употреба на високоалкохолни напитки в Русия всяка година умират над 50 000 човека. 10 000 от тях - от измръзване, след като са заспали на улицата пияни.

Изтрезвителите и изобщо руското пиянство вкарват в местната култура цял индивидуален сегмент. Например песента на Висоцки, в която той пее: “Приятно все же, что нас здесь уважают. Гляди, подвозят, гляди, сажают, Разбудит утром не петух, прокукарекав, Сержант подымет, как человека.”

Или като във вица: Телефонно обаждане в изтрезвителя: - При вас да е Вася Пупкин? - Няма го в списъка. - Не го и чакайте. Днес вкъщи ще пием…

И последно: Събужда се Щирлиц. Оглежда се - килия, решетки. Мисли си: “Ако влезе есесовец, ще извикам “Хайл Хитлер”. Ако влезе някой от НКВД, “За родину, за Сталина”. В този момент се отваря вратата и съветски милиционер с укорително поклащане на главата казва: “Пак сте се напили като свиня, другарю Тихонов!”

В един от качествените съветски филми “Есенен маратон” също има епизод, в който главният герой трябва да измъква своя приятел западняк от изтрезвителя. Първият опит в СССР да закрият въпросните заведения са от малко по-късно - през 80-те, когато на власт дойде Михаил Горбачов. Започнаха да се затварят магазини за алкохол, а след това и самите изтрезвители. Първо го направиха в Уляновск - родния град на Ленин, който до 1924 г. се казва Симбирск, като го показаха директно по съветската телевизия. Е, след няколко години се наложи пак да го отворят.

Изтрезвителите са като терминатора на Арнолд Шварценегер със знаменитата му реплика I'll be back (аз ще се върна - б.а.). Скоро след указа на президента Медведев под някакъв вид изтрезвителите се завръщат в различни региони и под друг вид - например като специализирани медицински центрове в системата на здравеопазването. След това по време на световното първенство по футбол през 2018 г. изтрезвители бяха отворени в Московска област. И когато такива се появяват в повече от двайсет субекта на Руската федерация, се налага регламентацията им на федерално равнище.

Надеждата на руските депутати е да се намали броят на престъпленията, извършени в нетрезво състояние - след затварянето на изтрезвителите броят им е нараснал с една трета. Освен това пияните често сами стават жертва на престъпления от страна на хулигани и крадци.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вичо

    37 18 Отговор
    Съсипан от царете си народ, съсипа и нас. "Хорошо там, где нас нету" - руска пословица. Да, хубаво е там, където не е стъпил руски крак и където няма пета колона !

    Коментиран от #24, #38

  • 2 Хи хи

    27 9 Отговор
    Щото не сте виждали пияна полякиня която почва да се натиска и на монголците.

    Коментиран от #10, #55

  • 3 Охо Бохо

    20 1 Отговор
    Браво! Същото трябва да се върне и при нас защото сега пияндето може да бие, троши, крещи и резултатът е при повикване на полиция "" забележка" и не не ги вкарват в ареста както е в САЩ.
  • 4 Путин

    16 11 Отговор
    Връщам изтрезвителите, щото Спутника не работи с афтършейв! Чебурашките не спират да засмукват, дори и ваксинирани!
  • 5 Хасан

    8 5 Отговор
    А в Турция кога?

    Омръзнало ми е да гледам пияните си братя да се въргалят по капалъчарши
  • 6 Йозеф

    16 12 Отговор
    В кочината ушанките къркат от деца.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 един от стадото

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    не от деца, още в утробата..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българина

    8 5 Отговор
    А у нас КОГА?!
    Или няма да има пари за бензин на джипката?!
  • 10 Анджей

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хи хи":

    Ами нали и поляците бяха 200 години под руско господство, какво има тук за чудене. Но все пак вижте поляците днес - страна, която бързо наваксва. Но там няма толкова руски агенти като у нас.

    Коментиран от #44

  • 11 Рико

    4 4 Отговор
    В Америка предразположени са индианците; в Европа(и околностите)предразпложени са руснаците. В Америка решават проблема с резервати; в Европа-кога?
  • 12 Русский мир

    12 3 Отговор
    Читайте, завидуйте, я - гражданин Советского Союза
  • 13 шериф

    10 1 Отговор
    в щатите да..пипнат ли те да се наливаш на улицата..арест дело..и глоба ако не си рецидивист

    Коментиран от #18

  • 14 Съби

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дори по името ти":

    Личи си веднага пък ти кой си - путинист !
    За такива като теб Симеон Радев е написал: “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

    (Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

    Коментиран от #21, #23

  • 15 8s89sd9sd9

    15 7 Отговор
    Пияните руснаци ги слагат в изтревителното за да не правят бели.
    Пияните англичани ги пращат на Сл. Бряг да бият демократично камериерки и да повръщат от терасите.
    Въпрос на етика и грижа за населението, дето се вика.

    Коментиран от #47

  • 16 шериф

    10 1 Отговор
    резерватите в щатите са автономни територии и външни хора не могат да влизат без разрешение..понеже индианците са сравнително малко спрямо площа всичките имат земя гледат крави и са доволни от живота си..не говорим за казина работи..печалбата от които се разпределя на глава..така че не ги мислете тях те са над средна класа там
  • 17 Товарищи ,

    4 0 Отговор
    Ай честито !
  • 18 8сд8сд9сд9

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "шериф":

    Така е в САЩ. Пиеш ли те вкарват в лудница, но дрогиран може дори да клекнеш и да се изакаш пред белия дом. Особено ако "афро-американец". Тогава ти е простено всичко.
  • 19 Stéphanie 🎲

    3 2 Отговор
    За нещастие още няма лекарство против алкохолици,те че измират като кучета техен проблем сами са си избрали.За хората около тях е бреме учителката ми по руски език беше рускиня мъжа и комунист К.Секретар замерваше ни с какво и падне ,падаше по време на час ,пиеше и в час се оправдаваше вода 😉 винаги имаше бутилка в бюрото ...Родителите ни бяха събрали подписка да я изгонят дисциплинарно не се случи ,след падането на Тото тя бе първата напуснала няколко пъти си чупи ръце,крака зимата за нещастие не се д*би някъде ,от цироза почина остави много лош спомен за руските хора и диктатурата на времето от Русия .А на още колко места са работили в България и хората са били подложени на стрес и терор ???Трябва да има закони за алкохолиците ,то е ясно че клиники не помагат това е до гроб ,лошото е че и децата на алкохолици са с умствени и други отклонения ако се родят от употребата на алкохол умират още в зародиш повечето....
  • 20 Руснак

    15 1 Отговор
    Салтиков-Шчедрин пише: „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...”

    Коментиран от #22, #51

  • 21 Даскала

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Съби":

    Погледни „Епопея на забравените“ от Вазов, и тогава яж го*на.

    Коментиран от #25, #33

  • 22 Бай Ганьо

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Руснак":

    А ако все пак заспи в наш'та кочина, и се събуди ще види, че се пие, мързелува, лъже и краде.
  • 23 Боря

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Съби":

    Другарите с минусите, даже и когато ви цитират Симеон Радев сте готови да сложите неодобрение. Не се го чели или не знаете кой е той ? Но щом е писал лошо за русопаризитите - под ножа. Ето това е пример, че сте по-големи руснаци и от руснаците. И последните се срамуват точно от такива като вас.
  • 24 Мдааа

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вичо":

    Пълна алкохолизация и деградация в Русия, която е като Нигерия, но покрита със сняг!
    На път са да върнат със закон и Октомврийската революция...Мдааа...
  • 25 Съби

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Даскала":

    Дядо Вазов след руските атаки срещу българската армия в Добруджа през 1916 г. пише стихотворението си "На руските военни":

    О, руси, о, братя славянски,

    защо сте вий тука? Защо сте

    дошли на полята балкански

    немили, неканени гости?



    Желали би вас възхитени

    да срещнем со сълзи и с китки...

    Но идете вий настървени,

    на грозни зовете ни битки!



    Желали би вас да прегърнем

    и тоз път сърдечно, горещо.

    Но взорът ви свети зловещо...

    Как ръце сега да разгърнем?



    О, руси! Аз друг път ви славях

    за подвиг велик и чудесен,

    високо ви лґкът поставях

    във мойта душа, в мойта песен!

    Коментиран от #27

  • 26 Greenhrast

    5 0 Отговор
    Браво на алкашите. Най-после стъпка в правилната посока.

  • 27 Даскала

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Съби":

    Това е единственото, което непрекъснато повтаряте, защото сте ТУЛУПИ с промити малки мозъчета.Вазов не е само това, което си написал, ама толкова ви е акъла, или затова ви плащат.!
    Между другото през 1877-ма година пред Дунав русите навлизат в В Османската империя, без да са канени.Поинтересувай се как завършва всичко това, евроГЕЙски ТУЛУП.

    Коментиран от #30, #31, #32, #34, #43

  • 28 Рашка с прашка

    4 2 Отговор
    Победа след победа, над гнилия Запад, хахахаха
  • 29 Обективен

    2 2 Отговор
    Абе гледам, че руските артисти мрат на по над 80 години, а тук и до 50 не докарват - един го вкарали в болница и му казали да не кърка, а той праща снимка с чаша в ръка. А друг на погребение се спънал вече пиян и айде в гроба, буквално. Да, да, за Ласковци и Чочковци говоря. А да бяха само те...

    Освен Русия, цялата Прибалтика, включая Швеция, Норвегия и Финландия пият яко. Да ви подсетя, че шведите идваха по слънчака защото "абсолюта" бил 7 евро, а при тях - 40.
    Като цитираме Висоцки: "...правда шведы с финнами...", имайки предвид, че идват за уикенда да се натряскат в Петербург, пак заради евтиния алкохол.

    Коментиран от #36, #49

  • 30 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Даскала":

    Хората, неуспели да доживеят свободата са именно хора, родени във време на робство. Така ще бъде въведен и нашият главен герой, дядо Йоцо, който ще съдържа отговора на въпроса в образа си."Нещастните родни души няма обаче да възкръснат и да се порадват на чудесиите на свободата, на които ние, обръгнали вече, гледаме равнодушно сега и за които те не са сънували даже в най-дивните си блянове!...”Повторението на глагола „възкръснал” и опитът за убеждаване за това не-възкръсване, звучи точно обратното. Както първите думи на Ботевата ода „Хаджи Димитър” започва с „Жив е той, жив е...”, съдържащи в себе си точна противоположност на „жив”. Не, той не е жив, мъртъв е и това е реалността😉Така и думите „никой не е възкръснал...” подсказват точно това.--срещата на дядо Йоцо с околийския началник

    Дочул за новината, развълнуван, дядо Йоцо с нетърпение очаква срещата си с него. Това се случва пет години след Освобождението. Той до сега не е усетил по никакъв начин, че е свободен. „Де българското?” – задава си учуден този въпрос. Неговият едничък страх е да не умре, преди да има възможността да „прогледне”. И за пръв път той усеща, че му се дава такава реална възможност да се докосне до свободата, до българското.😉
  • 31 тийннейджър

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Даскала":

    Завършва с БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ на ДУНАВСКА БАЛКАНСКА РУСКА ГУБЕРНИЯ!
    Именно БЕЗСРОЧНАТА ОКУПАЦИЯ налага свикването на Берлинският Конгрес, където на 1-ви юли 1878г. е учредена днешна България, вместо Задунайска губерния!
    При учредяването на България,
    Русия не допуска да присъства НИТО ЕДИН от известните възрожденци,
    за да защитава българските интереси!
    Нито Дядо Славейков, нито Стамболов, нито Каравелов...
    ФАКТ!
  • 32 Чочо

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Даскала":

    Какъв даскали си ти, виж какво пише в Тайния доклад на генерал Ростислав Фадеев до руския цар. : „…. Навлизането на руските войски/1877/, само по себе си, няма да ги увлече/българите/, даже и наблизо до нашия лагер; те добре помнят предишните войни и обещанията давани им от Русия, всеки път неизпълнени, след които турците си уреждаха сметките с тях по жесток начин“.
  • 33 Чочо

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Даскала":

    Вижте какво пише един от най-големите руски писатели Ф. М. Достоевски /“Дневник на писателя“/ за това как българите посрещат руските войници при тяхното освобождение:
    „ … Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Финския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”
  • 34 Чочо

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Даскала":

    Да тъпия даскал: Продължение на цитата на Достоевски: „… „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин. А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.“

    Коментиран от #37

  • 35 Винету

    4 0 Отговор
    М. Салтыков-Щедрин (1826-1889):
    „Събудете ме след 100 години и ме попитайте какво се прави сега в Русия... Ще отговоря - пият и крадат…”
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вичо-до...

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вичо":

    За какво дрънкаш простотии.Такова нещо-отрезвително-има и в други държави.А да не си мислиш че другите народи по малко пият?Илюзия е.Дънят яко-някой вино,други уиски,трети водка,или ракия и така нататък.Като излезе нещо за Русия-и като се почне едно .Чул недочул, видял невидял но да плюе,плюе,плюе...смешни сте и жалки.

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Видях

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Иди и виж":

    Кочина в 80% от страната.Вземи попътувай по света и тогава пиши за възрожденските къщи.Аман от шовинизъм.

    Коментиран от #42, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голем смях

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Даскала":

    Интересно, защо тогава всички български побрници за свобода са яростни русофоби.Вазов се е осъзнал след вероломното нападение над България ,а ген.Колев ,подпомаган от ...турски полк е изклал рунаците и сърбите в Добруджа.Не случайно ХР.Ботев пише-Русия ...враг номер едно на България и българщината.Ти сигурно си по-голям патриот от Ботев...гнида нещастна .
  • 44 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анджей":

    Наваксва и с алкохола. Ако на строителен обект в Западна Европа ти мирише на алкохол, значи има поляци. Е нема такава сган.
  • 45 Гинчо

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иди и виж":

    Каква свобода могат да ти донесат роби, те могат да те вкарат само в ново робство !
  • 46 Спиро

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Вичо-до...":

    Чичовото, тук говорим, че в Русия пиенето е националин масов спорт. Средната възраст, която рускините достигат е 74 г., а руснаците - само 60. Калциралите ви мозъци това не могат и няма никога да го проумеят.
  • 47 Кака Мара

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "8s89sd9sd9":

    То на Слънчев бряг и трезвен руснак не са виждали
  • 48 Миша

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Видях":

    Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси:политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа.Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България” - 1906 г. Д. Благоев )

    „Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи-създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер, между руската империя и европейските държави”. (Георги Кирков в Брошурата „Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри-България и интригите на Русия” - 1914 г.)
  • 49 Кака Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Обективен":

    Глупости, това беше при комунизма. Сега в Петербург е по-скъпо
  • 50 Обективен

    3 1 Отговор
    Когато биете Турция и Германия на война, когато пратите ракета в космоса (или поне един спътник - идея на Корольов), създадете таблица на елементите или поне едно пушкало, което 73 години не може да бъде подобрено от никой друг - тогава ще имате право на някаква критика.
    И да, българинът е наистина конформист (нагаждач), на който му дай да се хване за нечий шлифер - османски, германски, руски, американски...
    Какво да искаш от народ, на който Капитан Петко Войвода му е враг.

    Коментиран от #54

  • 51 В България същото

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Руснак":

    абсолютно няма разлика. .славянски народи
  • 52 Бросает

    2 0 Отговор
    Всички северни народи пият - финландци,шведи,норвежци. Скандинавците ги лекуват с безбожно високи цени на алкохола. Поляците напият ли се стават шизофреници,докато руснаците се наспиват на масата и продължават пак.Финландците всеки петък вземат ферибота от Хелзинки до Петербург за да се натаралянкат с евтин алкохол. Навремето съм бил в хотел в Ленинград на сутринта заринат от бутилки. Питах камериерката, а тя казва: "Фин бросает"
  • 53 барчо

    3 0 Отговор
    Пияници има по цял свят. Само да отбележа, че руснака не е най-големия пияница, а финландците, англичаните, датчаните, и т.н. Да не говорим, че пиянството и е отврат. Финландците се напиват до несвяст от петък вечер до неделя. Всеки, който е ходил там е бил свидетел на такива чудеса, каквито не си и сънувал. Всички бяхме свидетели как един от онези убавци риташе нашата камериерка в хотела пред камерите. Така че нека сопрат да грачат соросите. Що се отнася до изтрезвителите, то са необходими, като разширят клиентелата с наркоманите. По този начин ще се освободи доста потенциал на болничните заведения за нормално болните!!!
  • 54 барчо

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Обективен":

    Много хубаво казано. Капитан Петко не успяха да го убият турците и италианците, но българите го убихме и ако забелязваш след 1989 г доубихме паметта за него. Филма за толкова години е излъчван едва 2 пъти по телевизията и ако питаш от подрастващите знаят ли нещо за него, със сигурност ще ти кажат, че нещо бъркаш и имаш в предвид капитан Америка. За шлифера също си прав, но това е вродения ни рефлекс за оцеляване. Да не забравяме, че 500 години са над 8 поколения и огромно време през което сме асимилирани методично и безмилостно. Сам ти си представи, че си българин по онова време, всеки турчин може да те извърти почти безнаказано и дядо ти да ти разказва как на дядо му са му разказвали, че са били свободни и са имали собствена държава ..... Да спиш с едното око отворено и залостени врати, като се надяваш да не и тропне някоя турска потеря и да почваш да и въртиш баници. За съжаление нашия народ е осакатен и ще си остане роб там някъде в душичката си и когато види някой българин да яде бой на улицата, вместо да изкорми чужденеца, дръзнал да посегне на сънародник, ще се скрие в дън земя. Дето викат ромите, жален филм!!!
  • 55 50 годишен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хи хи":

    Колега, пияните полякини не вършат престъпления, напротив- ощастливяват мъже. А твоите любими руснаци....
    Няма какво да говоря , всеки който е бил , знае. Бях 88 година в Москва. Опашки по 100 метра за салам и мъжете по улицата си купуваха по литър водка , двама или трима. Слагат пръста на 1/3 от бутилката и пие, после другия, после третия. След 10 мин са на земята в несвяст и милицията веднага ги товари на Уазката и в изтрезвителното.
  • 56 РУСИЯТА....РАЙ ЗА ПИЯНИТЕ МУЖИЦИ

    4 1 Отговор
    МНОГО СТАНАХА ПИЯНИЦИТЕ ПО УЛИЦИТЕ И ПАРКОВЕТЕ В РУСИЯ.....ПОВЕЧЕ ОТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания