Last news in Fakti

1 Януари, 2021 15:50 3 299 26

Обединеното кралство окончателно напусна ЕС

  • брекзит-
  • великобритания

Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен

Обединеното кралство окончателно напусна ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предаде Ройтерс.

"Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", каза британският премиер Борис Джонсън в послание по повод Нова година.

Вече изтече т.нар. "преходен период" за Брекзит и влезе в сила търговското споразумение за отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Джонсън приветства този невероятен, по думите му, момент - излизането на Обединеното кралство от единния европейски пазар. Той увери, че неговата страна ще бъде отворена, щедра и обърната навън.

Краят на сагата Брекзит вече е факт с изтичането на преходния период и влизането в сила на споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.

Обединеното кралство, което напусна официално ЕС на 31 януари 2020 г., спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма "Еразъм", но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители, отбелязва Асошиейтед прес. Сделката, която беше сключена преди края на 2020 година, предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия. Документът от над 1000 страници трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент, като се очаква това да стане през март. Дотогава Европейската комисия предвижда нейни разпоредби да се прилагат временно.

Излизането на Великобритания от най-големия търговски блок в света означава връщане към митнически формалности на границата ѝ с Европа. През първите часове след влизането в сила на споразуменето за напускане, потокът от товари през терминала на Евротунела във френския град Кале вървеше изключително гладко, информира Ройтерс. На британските пристанища ще въведат ускорена процедура за обработка на камиони, превозващи бързоразвалящи се продукти.

В момента, в който Великобритания окончателно излезе от общността, първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Шотландия скоро ще се върне в Европейския съюз. На страницата си в Туитър тя призова Европа, "да не гаси светлината за Шотландия".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре че се махат тия

    36 14 Отговор
    Свобода за Шотландия

    Коментиран от #8

  • 2 въпросче

    18 3 Отговор
    И какво от това? Лондон в океана ли ще се премести?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хо хо хо

    14 15 Отговор
    Велика нация мaчкали са немците и пак че ги бъxтят като брашлян чувал като Джошуа Опyлев който бяга с гръб към съперника и се държи за въжетата като стара пapантия.ако трябва това не са френските пeвали

    Коментиран от #11

  • 5 No Exit

    3 2 Отговор
    Преди години си стиснахме ръцете с Борис, ако знаех че ще стане премиер щях да се снимам с него. Но ако има втори вот в Шотландия и Борис трябва да бъде сменен с Шотландски премиер, някой като Гордън Браун.
  • 6 Де Факто

    13 3 Отговор
    ЧЕСТИТО на печелившите.
    Продажния Ганьо да му мисли.
  • 7 Отговорче

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Лондон си остава СВОБОДЕН, на Темза.
  • 8 No Exit

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Добре че се махат тия":

    Кое те кара да мислиш че една държава в ЕС е по-свободна от ... Шотландия?!?
  • 9 Гост

    15 1 Отговор
    Поздравления, най-простите политици са в съюза,отхвърлени и непризнати от граждани на страните им
  • 10 Диверсант

    10 9 Отговор
    Поздрави за англичаните успяли да прескочат бодливата ограда на новия концлагер
  • 11 Мекиии

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хо хо хо":

    "Вeликa нaция" са били някога. Днес повечето от тях са най обикновени гейзери и нищо повече. "Мачкaли ca нeмцитe", ама друг път. През Втората световна война, ако не бяха американците ингилизите сега щяха да щпрехят на немски.
    Като си такъв разбирач я ми кажи каква икономика имат аглосаксонците, че нещо не се сещам и я сравни с немската. Само ти май не виждаш, че немците са мотора на целия ЕС. Да вземем едно автомобилостроене я ми изброй колко марки автомобили произвеждат "великите англичани" и колко немците ? Да не би да караш английски автомобил ? Даже и Купъра им не е английски, мотора им е на БМВ.
    Така, че стига си ги превъзнасял тези островитяни. Били са някога нещо си и то, защото са били пирати и са обирали другите, крадяли са ресурси и от колониите си, а днес са едно голямо нищо с никаква икономика. Сега следва техния разпад, защото Уелс, Шотландия и Северна Ирландия рано или късно ще се отделят от англичаните и какво ще остане от тях? Един файтон хора. Нека да си стоят на техния мъглив и дъждовен остров никой не е заритал за тях.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Наркос

    8 3 Отговор
    Т.е пак ще намажат ползите от съюза без да са в него ... в краен случай ще изнасят през Шотландия.
    Мека китка е този съюз, Англия даже трябва да се таксува двойно!
  • 13 хо хо хо

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "Мекиии":

    Ако не са американците немската икономика ще е на нивото на Либерия
  • 14 No Exit

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мекиии":

    Не споря с теб, това е изрично, обаче който има уши да слуша. Те спряха нацистите още преди нападението над ссср. Потопиха им корабите, свалиха им самолетите. Те са петата икономика в света (Германия е четвъртата след САЩ, Китай и Япония). С кралските владения Канада, Австралия, Нова Зеландия и др те са третата икономика в света. “Они - наши люди” каза Путин за Донбас, та такива са и Австралийците за тях. Те никога не трябваше да влизат в ЕС.

    Коментиран от #26

  • 15 Изобщо

    9 4 Отговор
    Не съм фен на анличани и подобните им, но евала за това че се отърваха от евро.гейското робство и сами ще си определят наклона на к..ра.

    Коментиран от #18

  • 16 kroky65

    10 1 Отговор
    Еййй, нагли хитреци са това англетата!!! Излизат от евросъюза без всякакви митнически и други рестрикций. И това ако не е далаверата на века, здраве му кажи!
  • 17 Аз40

    1 2 Отговор
    Стига ревахте, не ни пука.
  • 18 Русофил имигрира в русия ...

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Изобщо":

    А кога в България ще се освободим от съветско робство ?

    Коментиран от #20

  • 19 Четник

    4 3 Отговор
    Немското безочие с налагането на мигрантската политика в ЕС беше катализаторът Великобритания да напусне ЕС.Шотландия е на дотации от Лондон.Трябва да се радвате ,че Британците напуснаха Еврообора.Но Английският език остана официален за съюза,странна работа.

    Коментиран от #23

  • 20 Кравоебец

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил имигрира в русия ...":

    Сега сте свободни,живеете в демокрация и 5000 US наемници базирани във военната база Американски анклав Ново Село .Това не е робство а се нарича окупация.

    Коментиран от #24

  • 21 ФИНЦИ

    4 3 Отговор
    НАПРАВО СЕ РАЗРЕВАХ БОЛИ МА ФАРА ЗА МИРИЗЛИВИТЕ АНГЛИЧАНИ
  • 22 Кински

    5 2 Отговор
    От Великобритания ще остане Британия .всички ще ги напуснат и няма вече да целуват ръка на кралицата.
  • 23 Респект

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Четник":

    АшколсунМашАллах! ПравоКумевОчи! И Европейците ще продължат да говорят на Английски защото от изписване на вежди до вадене на очи е само едно неправилно движение ... те си знаят
  • 24 БУЛ ГАР

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кравоебец":

    Ми те Америте до скоро бяха в Германия, виж как се расърдиха Германците като си тръгнаха от военните им бази!Защо ли?😂
  • 25 Рико

    1 1 Отговор
    Държавата си е тяхна ,но това е грешка. Европа е друга, има динамика,няма нищо замръзнало-всички трябва да се съобразяват ,иначе изостават. Няма да има изолация,но ще има дистанция, а това не е добре за икономиката на едната държава.
  • 26 чакала

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "No Exit":

    Те толкова и бяха вътре колкото и вън не си смениха валутата даже щото не са гъзолизачи на яловата германка.
Новини по държави: