Last news in Fakti

1 Януари, 2021 18:33 7 615 27

Когато Великобритания и Европа се свързаха по суша: "Плачехме от радост"

  • великобритания-
  • брекзит

Британците вече имат нужда от паспорт за влизане във Франция

Когато Великобритания и Европа се свързаха по суша: "Плачехме от радост" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

И това ако не е ирония на съдбата: преди 30 години британците отбелязаха тържествено прокопаването на тунела под Ламанша, свързал за първи път Острова с континентална Европа. А днес празнуват отделянето си от континента.

На всеки половин час сребристите влакове, натоварени с камиони и леки автомобили, поемат от Франция към Великобритания или обратно по 40-километровото подземно трасе. Филип Козет, който днес е на 67 години, навремето осъществява с пневматичен чук пробива в тунела - срещането под пролива на двете групи, прокопаващи тунела от френския и от британския бряг.

„Плачехме от радост. Бяхме осъществили първата сухоземна връзка между съседните държави Франция и Великобритания“, спомня си Козет. Днес той не може да разбере решението на британците за напускане на ЕС. „Това е връщане с 50 години назад, но аз уважавам тяхното решение. Те може да са преценили така, но влаковете ще продължават да се движат. Тунелът ще остане символ на близостта, дори и британците да искат да се дистанцират."

„Чудовището“ ЕС

Наскоро Филип Козет разговарял по телефона със своя британски колега Греъм Фаг, който преди 30 години осъществил пробива от британска страна. Снимката на двамата отдавна се е превърнала в история. „Той ме поздрави на френски и ми каза – добър ден, приятелю“, разказва Козет.

Приятелството им съществува и до днес, макар Фаг да е гласувал в полза на Брекзит през 2016. Аргументът му: Европейският съюз се бил превърнал в чудовище, което иска да завладее всичко.

При последната си среща през януари миналата година, преди пандемията да ограничи социалните контакти, двамата се смели от сърце, разглеждайки старите снимки и видео кадри от съвместния пробив. Някой ден, когато пандемията приключи, Козет възнамерява отново да посети Великобритания. „Естествено през тунела, а не с ферибот“, добавя той с усмивка.

„Ще свикнем и с Брекзит“, казал през януари Козет на Фаг. Значението на тунела като транспортна връзка няма да намалее, още повече, че придвижването с влаковете е най-бързото – прекосяването на протока отнема 35 минути.

По данни на дружеството Getlink, което експлоатира Евротунела, през 2019-а година през него са преминали общо 120 000 влака, които всеки ден превозват по около 6 хиляди товарни автомобила на ден. През тръбите на тунела преминава около една четвърт от внасяните във Великобритания стоки.

Какво се променя за туристите и мигрантите?

Митническият и паспортният контрол обаче вече е по-строг. Британците имат нужда от паспорт за влизане във Франция. Гражданите на ЕС могат до септември 2021-а година да пътуват все още с лични карти, след което и те ще имат нужда от паспорт. Автомобилите ще имат нужда от международна застраховка, т.нар. зелена карта. Карантинните изисквания за превозваните домашни животни стават по-строги. Тъй като Великобритания вече е трета страна за ЕС, безмитната търговия на входа на тунела ще бъде възможна – всичко това е уредено в споразумението за Брекзит, което влиза в сила от днес.

За мигрантите, които от години се събират в района на Кале, вероятно няма да настъпят големи промени. Хората се опитват през нощта да скочат в движещите се влакове или да се скрият в камионите, които влаковете превозват. Броят на мигрантите, които преминават през тунела в последните пет години, постоянно намалява. Мерките за сигурност, загражденията и камерите стават все повече. Френските и британските граничари патрулират и проверяват преминаващите превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розово

    18 0 Отговор
    Света се променя със светлини години в секунди .Който го разбере ще е на светлини години пред другите.

    Коментиран от #21

  • 2 Факт

    24 16 Отговор
    Британия счупи германските окови франция няма силата за това и си остават немски васали.
  • 3 Четник

    19 4 Отговор
    Гьобелсовият стенвестник DW рони крокодилски сълзи как за бедните мигранти в Кале нищо няма да се промени.Ти да видиш.Ще се промени и още как,ще ги върнат в първи клас там откъдето са тръгнали.Също като Римляните с Български лични карти живеещи в Хайд парк на корнера на Марбал Арч.

    Коментиран от #14

  • 4 Българина

    21 21 Отговор
    А аз ще плача от радост, когато скапания ЕС се разпадне заедно със сащ.

    Коментиран от #7

  • 5 Вуте

    27 1 Отговор
    Колкото на Тръмп му пука за обикновените американци и дребния бизнес, толкова и на тоя му дреме за обикновените британци. Британия си беше отделен остров с мания за континент/мита, валута, автомобилно движение, различна система за електроуреди и т.н./ Да си живи и здрави! Те са си самодостатъчни! Имат за работна ръка 2 млрд индуси и пакистанци.
  • 6 Диверсант

    29 15 Отговор
    Не съм фен на англичаните, обаче шапка им свалям и им завиждам че се освободиха от фашистките окови на новия концлагер. Каквото и да им струва. Свободата няма цена

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Вуте

    14 15 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Бягай бързо в СССР! Тук не е място за теб!

    Коментиран от #11

  • 8 Шпек

    11 2 Отговор
    По вероятно е Германия да се разпадне на някакви провинции,което е в реда на нещата.Комсомолката геносе Меркел не е вечна да раздава порциите на бедните от Север за сметка на богатите от Юг като Бавария.А може и Турците населяващи Германия да поискат автономия.Всепак са над 10 000 000.
  • 9 европеец

    4 1 Отговор
    И ние тук плачехме...беше много вълнуващо !

    Коментиран от #27

  • 10 Четник

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    Снощи в 12часа на Нова година в Лондон се изгърмяха рекордно количество фойерверки или поне аз такова нещо не помня.Беше уникално ,хората празнуваха като за световно.
  • 11 МА-НА-ФА

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вуте":

    Трай Бе, евроГЕЙски ГЕРБав ТУЛУП.🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 12 Свободата Санчо

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    Малко хора осъзнават че свободата е най-великото нещо на тоя свят.Но нищо е почнат да го осъзнават когато станат роби на Катай и Германия

    Коментиран от #13

  • 13 5ко

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Свободата Санчо":

    ако може само да ни разкажеш как точно Великобритания е била зависима от Германия

    Коментиран от #17

  • 14 Умен по цялата глава

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Четник":

    Това им дойде в Повече на англичаните -, българските и румънски цигани,които ги налазиха...Сега ще изтърбушат Хайд Парк и на Чартъри- кой откъдето е - натам.....Тъкмо се бяхме зарадвали,че се отървахме.....Дано,като погладуват тука, отцепят за Германия и Испания.....

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този Козет толкова ли

    2 2 Отговор
    не може да разбере, че британците просто се държат като Тенардие.
  • 17 Санчо

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "5ко":

    Изцяло беше зависима от немчугите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Относно

    8 0 Отговор
    подзаглавието

    Британците и преди имаха нужда от паспорт за да влязат във Франция, защото в УК лични карти не се издават...
  • 20 123456

    7 6 Отговор
    ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ АНГЛИЧАНИТЕ......АМА ЩЕ Е КЪСНО...АКО ДО ТОГАВА Е СЕ ...РАЗПАДНАТ
  • 21 CL500

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "розово":

    Малко неуместно 'астрономическо' изказване, след като явно смяташ светлинната година за времево понятие :-)
    Светлинна година е мярка за разстояние ;-) Това е разстоянието, което светлината изминава за една година във вакуум, което е 13 цифрено число в км (започва с 9).
  • 22 Умен по цялата глава

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ПАУНДИ":

    Абе,Лузер....Ходи им мий кенефите на англетата...И тука се изкарват пари,стига да го Можеш...

    Коментиран от #26

  • 23 Наполеон

    4 0 Отговор
    Французите да изсипят 10 самосвала камъни от едната страна на тунела и да се приключва с англичаните.
  • 24 Иван

    5 3 Отговор
    Браво на англия. Отърваха се от прословутия ЕвроГейски съюз. Сега ще изгонят ненужната паплач и паунда пак ще стане 3 кинта. Евала на инглезите излязоха големи тарикати.
  • 25 Хитър Петър

    1 0 Отговор
    Те нямат лични карти и до сега влизаха с паспортите си, ДойчетоЗеле се чуди какви глупости да измисли.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 рада дълбоката

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "европеец":

    И сега плачем щото от ден на ден все по вълнуващо !
Новини по държави: